Novosti

Nova stvarnost letenja nakon COVID-19 ili kako ćemo letjeti u budućnosti?

datum objave | 04. svibnja 2020.
1344

Našli smo se u neobičnom razdoblju u kojem je zbog virusa COVID-19 većina zrakoplova prizemljena, a putnici zasada mogu samo sanjati o vremenima kada ćemo ponovno moći letjeti visoko iznad oblaka. No, to vrijeme se ipak približava te zato aviokompanije već poduzimaju brojne sigurnosne mjere kako bi sigurnost i zdravlje putnika postavile na prvo mjesto. Zanima te kako će letenje izgledati u budućnosti?

U nastavku predstavljamo koje je mjere poduzela jedna od većih aviokompanija, AirAsia, u suradnji s nadzornicima, lokalnim upravama, civilnim zrakoplovstvom i zdravstvenim vlastima, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i Međunarodnu organizaciju civilnog zrakoplovstva (ICAO).

Korona, letenje u budućnosti

Kako se putnici trebaju pripremiti?

Najveća odgovornost svakog putnika bit će da na temelju zdravlja procijeni vlastitu sposobnost za let, tako da ne ugrožava sebe ni druge, istovremeno održavajući visoke standarde osobne higijene. Po dolasku u zračnu luku svaki putnik će trebati imati vlastitu masku koja će biti sigurno postavljena prije, za vrijeme i nakon leta. Kabinska prtljaga koju možeš nositi sa sobom neće smjeti prelaziti 5 kg po osobi radi smanjenja kontakta između pojedinih komada prtljage. Istodobno će zbog dodatnih sigurnosnih mjera koje mogu produljiti vrijeme od dolaska do ukrcavanja biti preporučen dolazak u zračnu luku 3 sata prije leta.

Čišćenje zrakoplova

Svi zrakoplovi dezinficirat će se sredstvima za čišćenje u skladu sa smjernicama o održavanju zrakoplova Airbus od strane stručnih i obučenih timova. Istovremeno će u svakom noćnom zaustavljanju zrakoplov biti još dodatno temeljito očišćen u skladu s uputama zdravstvenih vlasti.

Preventivne mjere prije leta

 1. Uvest će se mjerenje temperature na različitim kontrolnim točkama, uključujući vrata za ukrcavanje.
 2. Kabinskom osoblju mjerit će se temperatura na kraju svake smjene.
 3. Na kontrolnim točkama, pultu za prijavu na let i predavanje prtljage te pultovima za prijave osigurat će se socijalno distanciranje i očuvanje sigurne udaljenosti dodavanjem podnih oznaka.
 4. Dezinfekcijska sredstva bit će dostupna na ključnim točkama kako za putnike tako i za zračno osoblje.
 5. Unutrašnjost zrakoplova bit će dezinficirana aerosolnim sprejom prije svakog lokalnog i međunarodnog leta.
 6. Kabinsko osoblje će prije svakog leta biti informirano o svim sigurnosnim i higijenskim mjerama u skladu s najnovijim standardima.
 7. Bit će omogućena beskontaktna online prijava na let s namjerom smanjenja osobnih kontakata.

Korona, letenje u budućnosti

Preventivne mjere tijekom leta

 1. Svi zrakoplovi AirAsia opremljeni su zračnim HEPA filtrima koji se obično koriste u bolnicama za filtriranje onečišćenja u zraku poput virusa i bakterija.
 2. Kabinsko osoblje nosit će zaštitnu opremu koja uključuje maske i rukavice.
 3. Kabinsko osoblje nadgledat će udaljenost između sjedala, ovisno o popunjenosti zrakoplova.
 4. Sigurnost hrane: Svi obroci bit će higijenski pripremljeni i pakirani s poštivanjem sigurnosnih mjera. Posao osoblja koji priprema hranu redovito će se pregledavati u skladu sa smjernicama COVID-19. Prilikom dijeljenja putničkih obroka kabinsko osoblje nosit će rukavice za jednokratnu upotrebu.
 5. Kabinsko osoblje dobro je obučeno za postupanje u različitim medicinskim situacijama tijekom leta koje uključuju i identifikaciju te izolaciju putnika koji bi se osjećali loše.
 6. Provjeravanje temperature izvršavat će se prije dolaska na destinaciju gdje je slikanje termografskom kamerom obvezno.

Korona, letenje u budućnosti

Preventivne mjere nakon slijetanja

 1. Prije ili prilikom slijetanja bit će potrebno ispuniti obrazac o zdravstvenom stanju.
 2. Bit će provedeno slikanje termografskom kamerom.
 3. Putnici u tranzitu ostat će u zračnoj luci.
 4. Bit će obvezna karantena prilikom slijetanja za sve putnike ako to zatraži zemlja dolaska.

Da, letenje kakvo smo nekoć poznavali u ovim se vremenima zaista mijenja. Svi mi putnici morat ćemo prihvatiti i pridržavati se novih sigurnosnih mjera koje su tu samo da nas zaštite. No, ovu novu stvarnost ćemo prihvatiti kako bismo mogli nastaviti raditi ono što radimo najbolje – putovati i otkrivati nove dijelove svijeta.