Tips&Tricks

Nosite dolare i eure u Aziju? Obratite pažnju na starost novčanica!

datum objave | 16. siječnja 2020.
1251

stari dolari u Aziji

Nosite li eure i dolare na putovanje, pogotovo idete li u Aziju, dobro ih pregledajte prije puta, odnosno odmah u mjenjačnici kako vam se ne bi dogodilo da ste ih džabe nosili.

Starije novčanice dolara i eura, ali i one koje su tek malo oštećene ili pak imaju na sebi nešto išarano, nerijetko će biti odbijene. Mnogi su putnici ostali iznenađeni i zatečeni kad im u Tajlandu, Vijetnamu, Kambodži, Mjanmaru, Indoneziji ili na Maldivima nisu željeli prihvatiti naizgled sasvim dobre novčanice američkog dolara – samo zato jer su stare! I to ne stare da se od pohabanosti ništa ne vidi, nego primjerice starije od 2006. godine.

Prihvaćaju se novčanice  američkog dolara koje su čiste, neoznačene i starije od 2006. godine koje imaju na sebi oznake protiv krivotvorenja.

S eurima ima puno manje problema nego s dolarima, no javili su nam se pojedinci kojima su i euri bili neprihvaćeni zbog sitnice.

Euro je izdao nove novčanice u fazama, i to 5€ 2013. godine, 10€ 2014. godine, 20€ 2015. godine, 50€ 2017. godine, te 100€ i 200€ 2019. godine, no s njima ne bi trebalo biti problema u mjenjačnicama ukoliko nisu oštećene ili išarane. Ipak, ako ste „ziheraš“, ponesite sve novčanice novijeg datuma.

dolari u Aziji

Stoga, idete li na put u Aziju i nosite keš, dobro bi bilo da u banci ili mjenjačnici naglasite kako želite novčanice koje su novijeg datuma, a potrudite se sve pregledati. Naravno da vam taj novac neće propasti jer ga po povratku možete ponovo razmijeniti, no šteta da na putovanju možda imate neugodnosti jer nosite, eto, neispravne novčanice za njihovo poimanje.