Tips&Tricks

New York jeftinije: preporuke kako uštedjeti

datum objave | 18. ožujka 2019.
6908

New York jeftinije: preporuke kako uštedjeti

New York nije jeftin, no to ne znači da se tamo ne može uštedjeti. Uz malo dobrih informacija i organizaciju, putovanje u New York zaista ne treba biti „skup sport“.

Prosječna cijena hotelske sobe u New Yorku je 254 dolara, no brojni hosteli i hoteli van Manhattana nude povoljne opcije smještaja, a dobro planiranje nekoliko mjeseci unaprijed može vam uštedjeti puno „Benjamina Franklina“ ili u prijevodu puno stotki novčanica.

Evo kako možete jeftino uštedjeti:

  1. Kupite kartu pola godine ili godinu dana unaprijed

Primjerice, trenutno imamo akciju na aviokarte za New York, koja vrijedi za letove između 20.8.2019. i 28.2.2020. Znamo da je mnogima od vas teško toliko unaprijed planirati, ali vjerujte nam da je ovo najbolja opcija. Još uvijek ne letovima postoje ona najjeftinija sjedala, još je mnogo hotelskih soba prazno i možete birati.

  1. Isplanirajte dane

Pomno proučite što želite vidjeti i složite raspored po danima, prvo obilazeći četvrt po četvrt. Uštedjet ćete na prijevozu jer ćete kupiti samo dvije karte za metro, ako ste smješteni negdje daleko, a ostatak ćete propješačiti. Primjerice, u istom danu možete obići Central Park, Petu aveniju, muzej Guggenheim, muzej Moma (muzej moderne umjetnosti), Times Square, Rockefeller center, Empire State Building, a sutradan južni dio Manhattana gdje je Wall Street te obilazak Kipa slobode.

New York za žene u 3 dana: što obavezno trebate vidjeti

Kako provesti 3 dana u New Yorku?

Putovanje u New York: vodič za 10 dana

New York jeftinije: preporuke kako uštedjeti

Do Brooklyna otiđite pješice preko poznatog Brooklyn bridgea pa istražite mondenu četvrt Williamsburg gdje ćete pronaći mnogo zgodnih kafića, restorana, tržnica, klubova i trgovina. Budite što manje pod zemljom vozeći se u metrou, a što više šećite.

Imate li koji dan više, istražite rezidencijalne četvrti kao što su NoHo, Tribeca i Greenwich Village i tamo jedite jeftinije nego u centru Manhattana gdje je sve fokusirano na turiste.

New York: Koliko ćete kalorija potrošiti ako ga prošećete vs. da se vozite metroom

  1. Uštedite novac na razgledavanje turističkih atrakcija

Kupnjom različitih propusnica tj paketa kao što su New York CityPass ili New York City Explorer Pass možete uštedjeti na ulaznicama za brojne atrakcije koje sigurno želite vidjeti.

New York jeftinije: preporuke kako uštedjeti

  1. Uštedite na zabavi

Pronađite događanja koja nisu skupa. Putujete li s limitiranim budžetom, a želite se ipak zabaviti, istražite gdje se tih dana održavaju besplatna ili cjenovno povoljna događanja poput koncerata i izložbi. Ova stranica neka vam bude od pomoći:“Free in NYC”.

Želite li pogledati predstavu na Broadwayu, znajte da se one popularne rasprodaju mjesecima unaprijed. No popularni TKTS kiosci (jedan se nalazi na Times Squareu) nude snižene ulaznice za brojne predstave, a još bolju ponudu i cijene ćete pronaći na stranici BroadwayBox.com.

  1. Hrana, piće i cigarete

Isprobajte uličnu hranu, od poznatih hot dogova (npr. u Central Parku) do brojnih drugih opcija koje se nude u pokretnim kućicama diljem grada. Ne znate li gdje se nalaze, istražite web stranicu New York Street Food.

Jeftina hrana možete se naći u brojnim „Deli“ trgovinama, kojih ima mnogo i na samom Manhattanu. Tamo ćete pronaći unaprijed skuhanu hranu i za malo novca pojesti nešto fino. Isadoras Cafe u blizini muzeja Moma, Speedy Deli na Broadwaju u blizini Empire State Buildinga ili Cafe Cranberry između Pete avenije i Broadwaya samo su neke od odličnih opcija.

Osim toga, zaputite se u neke četvrti gdje pretežito živi imigranti. Chinatown, Little Italy, Little India ili pak Queens gdje žive ljudi s Balkana, nude brojne opcije dobre hrane po povoljnim cijenama.

Za piće pratite kada su happy hours, a optimalno je da alkoholna pića kupite u trgovini. No pazite da alkohol ne pijete na javnim mjestima jer bi vas mogli kazniti. Kad smo kod kazni, pripazite i ako ste pušač jer na mnogima mjestima pušenje nije dozvoljeno. Tako primjerice ne smijete zapaliti cigaretu u Central Parku, a ako vas uhvate, kazna je 50 dolara. Ako iznajmite stan preko airbnba-a, imajte na umu da je pušenje na stepenicama u haustoru također zabranjeno.

Cigarete su skupe pa ako ne možete bez njih, donesite sa sobom par kutija kako biste uštedjeli.

SVE O NEW YORKU ŠTO TREBATE ZNATI: