Vodiči

Neobične pješčane plaže: 9 plaža s rozim, zelenim, crvenim ili crnim pijeskom

datum objave | 21. prosinca 2016.
9792

Kad netko spomene “najljepšu plažu”, većina zamišlja bijeli pijesak i palme, ali osim takvih rajskih plaža s razglednica postoje i plaže doslovno duginih boja. Ovaj šareni fenomen rezultat je erozije kamenja i morskih stijena, koji se tijekom vremena, zbog utjecaja vjetra, kiše, snijega i drugih prirodnih sila lome i talože na obalama. Većinu “svjetlijih” plaža čini kvarc, ali ovisno o geološkim karakteristikama njihovog okruženja, plaže mogu imati skroz drugačije tonove i nijanse pijeska od očekivanih.

1. Muriwai, Novi Zeland

Crne pješčane plaže svjedoče o burnoj geološkoj prošlosti, odnosno u slučaju ove novozelandske plaže, o vulkanskom porijeklu otoka. Plaža Muriwai duga 60-ak kilometara ima svjetlucavi crni pijesak koji je stanište najveće kolonije bluna, morskih ptica, i ovdje se gnijezde u razdoblju od kolovoza do ožujka.

2. Papakōlea, Big Island, Havaji

Papakoleu često zovu zelenom pješčanom plažom, jer je zahvaljujući opet vulkanskom djelovanju ovaj dio otoka prekriven zelenim kristalima olivina. Kako se lava izlijevala u vode zaljeva Mahana, tako je ohlađeno kamenje ostalo zarobljeno u 49 tisuća godina starom krateru Pu’u Mahana. Gustoća i koncentracija kristala olivina je tolika da se ne daju isprati s plaže, zbog čega ona ima karakterističnu maslinasto zelenu boju. Na plaži se može plivati, ali su vjetrovi s južne strane plaže dosta jaki, pa nema smisla riskirati. I da, iako djeluje primamljivo, nije OK uzimati pijesak s plaže sa sobom kao suvenir.

3. Crvena plaža, Santorini, Grčka

Plaža Kokkini, poznatija kao Crvena plaža u blizini Akrotirija, arheološkog nalazišta iz brončanog doba, karakteristična je zbog crvenih klifova koji se survaju direktno u mediteransko plavetnilo. Slikovito crvenilo plaže dolazi od željezom bogatog kamenja lave koju je 1450. pr. Kr. izbacio vulkan Thira.

Danas na plaži najviše uživaju oni koji se vole sunčati, a najbolje je doći u jutarnjim satima, kada nema gužve i pijesak još nije užaren od jakog mediteranskog sunca.

4. Pink Sand Beach, Eleuthera, Bahami

Koji je recept za ružičastu plažu? Pa za 5 km ovakve plaže potrebno je tisuće i tisuće slomljenih komadića koralja, školjki i tvorevina kalcijeva karbonata nastalih od oklopa malenih morskih organizama koji su živjeli u okolici tih koraljnih grebena (foraminifera, odnosno krednjaci). Ružičaste se plaže mogu vidjeti i s druge strane otoka, kod svjetionika i kod surferske plaže.

5. Pfeiffer Beach, Big Sur, Kalifornija, SAD

 

A sada nešto za nekoliko nijansi tamnije: ljubičasta plaža! Na sjevernoj dijelu kalifornijske obale nalazi se plaža Pfeiffer, čiji se pijesak prelijeva u tonovima od ružičaste do zagasito ljubičaste, a boja potječe od velikih naslaga kvarca i manganovih ruda, koje s obližnjih brežuljaka ispiru padaline koje zemljane naslage nose na pacifičku obalu. Ljubičasti se pijesak najbolje vidi tijekom zime, nakon nevremena. Plivanje na plaži nije preporučeno zbog jakih morskih struja, ali i zbog oštrih ljubičastih stijena na obali.

6. Porto Ferro, Sardinija, Italija

Zlatni pijesak na plaži Porto Ferro obožavaju surferi, a nalazi se na sjevernom dijelu Coralla i njome dominiraju 3 velike španjolske kule stražarnice iz 17. stoljeća. Zlatni pijesak plaže pun je školjki, a kristalno čisto more unutar zaljeva okružuje borova šuma koja ide sve do jedinog prirodnog jezera na Sardiniji, jezera Baratz.

7. Shelter Cove, Humboldt County, Kalifornija, SAD

Sivi pijesak na ovoj plaži nije rezultat miješanja crnog i bijelog pijeska, nego sivu boju ima zahvaljujući višestoljetnoj sedimentaciji škriljevca s okolnih litica. Ovo je ona plaža na kojoj zamišljate velike epske scene u filmovima i duge vožnje uz obalu. Super je za hiking, a u njenoj se blizini nalazi i zaštićeno područje koje je dom morskim lavovima i orlovima, kaže se da je i Bigfoot ovdje kročio svojom nemalom nogom.

8. Crescent Beach, Siesta Key, Florida, SAD

Mnoga se mjesta vole hvaliti svojim bijelim pješčanim plažama, ali Crescent Beach je vjerujemo najbjelja od svih. Kvarc čini 99% pijeska, a najbolja od svega njegova je fina tekstura – šećući po Crescnetu imate osjećaj kao da šećete po najfinijem šećeru u prahu. I nikada nećete ispeći stopala na floridskom suncu, jer su karakteristike kvarca takve da se nikada neće usijati pod sunčevom svjetlošću. jedina prava konkurencija u bjelini je plaža Hyams u Australiji, koja se čak našla i u Guinessovoj knjizi rekorda.

9. Rainbow Beach, Queensland, Australija

Rainbow beach je zapravo maleni grad smješten na poluotoku Inski i tu se nalaze spektakularne višebojne pješčane dine i litice, s direktnim pogledom na bijelu pješčanu plažu i surfere. Ovdje su prebrojali 74 različite nijanse, nastale kao kombinacija erozivnog djelovanja i taloženja željeznih oksida koja se događa još od posljednjeg ledenog doba.

Prema pomalo tužnoj aboridžinskoj legendi, pijesak je postao šaren kada je duh duge pao na litice otoka, nakon što je izgubio bitku za prelijepu ženu, zbog čega je ostao ležati tu na plaži, za čitavu vječnost.

Želite li posjetiti neku od ovih destinacija, mi ćemo vam rado pomoći organizirati putovanje i pronaći najpovoljnije aviokarte. Javite nam se putem maila na info@nomago.hr ili na besplatni telefon 0800 1998.

Pročitajte još:

Mrzite hladnoću i skijanje nije vaš „đir“? Pobjegnite s nama na plažu!

TOP 11 plaža koje definitivno trebate vidjeti uživo

Ovo je najfotografiraniji bazen na svijetu

30 najljepših skrivenih plaža u Hrvatskoj i Europi

Jogom oko svijeta: TOP 10 lokacija za ljubitelje joge