Tips&Tricks

NEOBIČNA PUTOVANJA ZA AVANTURISTE: Kako stići do Grenlanda i što tamo raditi?

datum objave | 31. siječnja 2016.
13883

Iako je udaljen samo 200 kilometara od Kanade, Grenland zapravo pripada Danskoj. A od te Danske je udaljen oko 3000 kilometara.

Grenlanđana je jako malo. Cijela populacija ovog najvećeg otoka na svijetu mogu stati u jedan Karlovac ili Sesvete. Naime, ima ih samo 56 tisuća i uglavnom svi žive u fjordovima na jugozapadu, gdje je nešto blaža klima – dnevna temperatura u glavnom gradu Nuuk, koji broji tek 16.000 stanovnika ljeti se kreće između 6 i 7 stupnjeva Celzijusa! Kao siječanj u Zagrebu!

Teško dostupan otok, želja je mnogih turista, no ne može se reći da Grenland živi od turizma.

Čak  81% površine tog otoka prekriva led (tzv. Grenlandski ledeni pokrov), industrije nema, a stanovnici se bave izvozom ribe i rakova. Zbog tako malene produktivnosti, dosta ovise o financijskoj pomoći Danske koja im financira školstvo, zdravstvo i državnu upravu. No unatoč tome žele biti samostalni. Većina stanovništva (njih 50.000) su Inuiti, autohtoni grenlandski narod eskimskog podrijetla arktičkog otoka koji se ne osjećaju Dancima i već godinama žele neovisnost. Još 2008. godine su na referendumu o širenju samouprave rekli „da“, što je stupilo na snagu godinu iza pa je trenutno danska vlada nadležna samo za vanjsku i financijsku politiku te sigurnost.

Kako doći do Grenlanda i što tamo raditi?

„Što ćeš tamo?“ i „Kako ćeš do tamo?“ dva su najčešća pitanja koja ti ljudi postave kad kažeš da ideš ili bi išao na Grenland. Treća rečenica je „Tamo je hladno.“ Barem znaš da neće biti gužve.

Puno je nepoznanica prosječnom čovjeku o Grenlandu. Nemaju poznatih sportaša, celebrityja ili bilo koga tko bi potaknuo druge da se malo raspitaju i zainteresiraju na najveći otok na svijetu. Mnogi pitaju osnovne informacije poput onog ima li struje ili WI-FI-ja (ima oboje).

No nema rent-a-cara jer tamo naprosto nema cesta od jednog mjesta do drugog. Putovanje po Grenlandu moguće je avionom ili brodom. A to je dosta skupo. To jest, vrlo skupo.

Avionom možete do svakog naseljenog kutka. Petnaest minuta vožnje avionom koštat će vas i do 400-500 eura, a hotelska soba isto tako, ovisno gdje putujete. Želite li pak loviti oko otoka, Arctic Umiaq Line ide iz Ilulissata do Qaqortoqa na jugu tijekom ljeta. Kabine su vrlo osnovne, no pogled koji ćete imati je jedinstven!

Najbolje je ići tijekom srpnja i kolovoza kad je relativno podnošljiva temperatura, a mi vam predlažemo ova 4 načina kako doći i gdje možda ići:

  • Direktan let iz Zagreba ili Copenhagena

Let do glavnog grada Nukka AirIcelandom  košta oko 22.000 kuna iz Zagreba i traje oko 30 sati uz dva presjedanja.
Let iz Kopengahena košta oko 6600 kuna, a do Kopenhagena se daju naći i jeftinije karte pa vas let od Grenlanda može doći i „samo“ 10.000 kuna, uz puno sati leta.

  • Direktan let iz Reykjavika za Ilulissat, grenlandski Pariz

Možda je super opcija ići u gradić  Ilulissat do kamo let iz Reykjavika  traje između 3 i 4 sata, a povratna karta košta 10-ak tisuća kuna za srpanjske datume. Iz Zagreba možete također letjeti za nekih 16.000 kuna, a let će vam uz presjedanja trajati između 21 i 30 sati. Obavezno uzmite sjedalo do prozora.

Ilulissat, koji se nalazi u zaljevu zgodnog imena Disko bay, zovu i Parizom Grenlanda, no umjesto grandiozne arhitekture naći ćete bijele ledenjake u svim oblicima i veličinama. Grad, čije ime zapravo znači „ledenjak“, nudi i stazu za planinarenje oko Ilulissat Icefjord koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Otiđite u ponoć na ledenjak kako biste doživjeli ponoćno sunce, te prespavajte na glečeru u kabinama na solarni pogon Glacier Lodge Eqi, 80 kilometara od grada. Cijena noćenja za dvije osobe je 1000 kuna, no iskustvo i pogledi koje ćete dobiti su neprocjenjivi.

  • Dnevni izlet iz Reykjavika u šareni Kulusuk

Ako ne biste dugo bili na Grenlandu, možda je za vas odlična opcija dnevnog izleta s Islanda. Tijekom ljeta AirIceland leti dva sata do malog sela Kulusuk na istočnoj obali. Šarena pročelja kuća i snježni vrhovi planina dat će vam pogled vrijedan tisuću lajkova. Ovi izleti su rasprodani mjesecima unaprijed pa bi bilo dobro da ih već sada potražite i rezervirate.

  • Kampiranje na Kangerlussuaq

Air Greenland svaki dan vozi iz Kopenhagena do malog mjesta Kangerlussuaq, na 25 km od Grenlandskog ledenog pokrivača, gdje možete i kampirati, voziti saonice s psećom zapregom ili ići na morski safari.

NAPOMENA:

  1. Za sve vrste izleta imajte na umu da postoji minimalni broj osoba pa ako tog broja nema, nećete na izlet. Možda vam se otvori opcija za neki drugi izlet. Samo budite otvoreni i opušteni.
  2. Druga stvar jest ovisnost o vremenskim prilikama. Svakako se pripremite na moguće odgode putovanja, poput čekanja i 10 sati zbog magle da bi vam se let ipak odgodio do sutra. Ponekad negdje možete zapeti i danima, iako se to tijekom ljetnih mjeseci uglavnom ne događa.
  3. Treća stvar su komarci! Da, iako ste u vrlo hladnom području, komaraca ljeti ima i na Grenlandu. Dočekat će vas čim nogom izađete iz aviona, i to na stotine njih. Stoga zaštitu protiv komaraca nanesite već u avionu.

Mi vam možemo pomoći organizirati putovanje na Grenland, samo nam se obratite putem email travel@nomago.hr ili telefona 0800 19 98.

Naš savjet:: 

Istraži Grenland super STAdventures turama i u 15 dana putovanja kreni od Reykjavika do Longyearbyena. Na samom putu saznaj sve o vremenskim uvjetima ledene zemlje, čarobnog Svalbarda i ostalih rjeđe posjećenih mjesta gdje još žive mještani i njihova kultura. Za trešnju na torti otplovi do fjordova gdje ćeš vidjeti kitove i dupine!