Vodiči

Neobičan Brazil: Kafići Osama bin Laden, zabranjen solarij i ostale zanimljivosti

datum objave | 12. lipnja 2017.
7383

Toliko se superlativa veže uz Brazil: peta najveća zemlja na svijetu, s najvećom rijekom, najluđim karnevalom, najboljim nogometašima, najzgodnijim ženama… Ali sigurno postoje i neke činjenice o Brazilu, zanimljive i intrigrantne koje niste znali, poput one da se sunčati možete samo na suncu, da možete fino jesti u favelama, da je petina muškaraca u Riju gay orijentacije ili pak da je glasanje na izborima zakonska obveza!

Pročitajte, možda vam zatreba za nekakav kviz, ili pak kao dobra trivia pred putovanje na Olimpijske igre koje počinju 5. kolovoza.

Zanimljivosti o Brazilu za koje do sada možda niste znali:

1. Rio je dobio ime po nepostojećoj rijeci

Ako je vjerovati tradiciji, portugalski su istraživači do mjesta koje se danas zove Rio de Janeiro prvi puta došli u siječnju 1502. godine i  mislili su da su došli do ušća rijeke (današnjeg Guanabara zalijeva), pa su ga tako nazvali Rio de Janeiro, odnosno “Rijeka siječnja”.

2. Stanovnici Rija su nadimak dobili ili po kući ili po ribi

Neki smatraju da su carioce dobile naziv od kari ola, što bi na Tupi jeziku u prijevodu značilo “kuća bijelog čovjeka”, što se odnosi na prve kuće koje su gradili Portugalci kada su počeli s kolonijalizacijom zemlje. Ali isto tako, nadimak bi mogao dolaziti od riječi kari, naziva za acari ribu, čije ljuske po nekima nalikuju na oklope europskih osvajača.

3. Solarij je zabranjen

Brazil prva zemlja na svijetu koja je zabranila solarije za samotamnjenje.

4. Skulpturu Krista godišnje nekoliko puta udari grom

Zbog geografskog smještaja oko ekvatora, nebo iznad Brazila je aktivno kad su u pitanju grmljavine i tropske oluje. Ovo zapravo predstavlja ozbiljan sigurnosni problem, obzirom da su nakon grmljavine prije 2 godine s kipa iznad Rija otpali oštećeni dijelovi glave i desnog palca.

Postoji sustav gromobrana koji bi trebao uzemljiti elektricitet, ali nažalost, ne funkcionira baš uvijek, no usprkos sigurnosnim dvojbama, grad se ne želi odreći jednog od svojih najprepoznatljivijih simbola.

5. Tematski barovi Osama Bin Laden postaju trend u Brazilu

Bogtepita kako i zašto, ali u Brazilu postoje dva bara s ovom tematikom- jedan u Sao Paulu (Bar do Bin Laden), čiji vlasnik i nalikuje Osami, te Caverna do Bin Laden (u prijevodu Bin Ladenova špilja) u Niteroiju, 25 km sjeverno od Rio de Janeira.

6. Najbolja plaža na svijetu po odabiru putnika

I nije Copacabana, već Baia do Sancho (Sancho Bay na engleskom) u arhipelagu Ferdinando de Noronha. Plažu su 2015. godine odabrali putnici za Tripadvisor, a to je druga godina zaredom da je osvojila nagradu Traveller’s choice. Do plaže se dolazi brodom ili uskim stepenicama.

Plaža privlači ronioce iz svih dijelova svijeta željnih promatranja bogatog života morske flore i faune.

Plaža je zatvorena za javnost od 18h do 6 ujutro za vrijeme parenja kornjača od siječnja do srpnja

PROČITAJTE: TOP 10 mjesta za ronjenje za napredne

6. Glavni grad Brazila nije Rio de Janeiro…

… koji je čak jedno vrijeme bio glavni grad Portugala, već kompletno planski izgrađena Brasilia, koja se podizala točno 41 mjesec prema planovima Oscara Niemeyera. Najpoznatija znamenitost Brasilije je katedrala koja ima 16 betonskih stupova od 90 tona, toranj visine 20 metara i pristupa joj se kroz podzemni tunel. I da, Brasilia iz aviona izgledom podsjeća na obris aviona.

7. Brazil je najveći izvoznik kave na svijetu

I ovu titulu drži posljednjih 150 godina. Početkom 20. stoljeća,  Brazil je izvozio 80% kave na svjetskoj razini, a danas izvozi otprilike trećinu te količine.

8. Pet dana godišnje gradom vlada kralj Momo

Ne vjerujemo da postoji jedna osoba na svijetu koja ne zna za karneval u Riju. Pet dana prije Pepelnice, Rio se pretvara u eksploziju boja, plesa i zabave. Party počinje petkom, kada gradonačelnik grada preda ključeve kralju Momi, mitskoj dvorskoj ludi, kolovođi festivala.

Tada se po kvartovima Rija održavaju bandas, tematski divlji partiji, koji svoj vrhunac dosižu na Sambodromu, gdje se najbolje brazilske škole sambe natječu za nagradu, a pobjednik se proglašavam na Čistu srijedu, kada se stvari u gradu vraćaju u normalu.

9. Brazilci su poduzetni

Jednom su pokušali prodati nosač aviona preko ebaya! Kolosalni NAeL Minas Gerais se koristio od 1960. do 2001. godine i od njega se pokušao napraviti muzej, ali je na koncu 2004. godine brod otišao u povijest.

10. Najveći broj Japanaca van Japana živi u Brazilu!

Mnogima se znala dogoditi “polupani lampiončići” situacija usred Sao Paula zbog velikog broja šintoističkih hramova, azijskih restorana i japanskih likova na supermarketima. Prvi su doseljenici stigli 1908. godine, idući trbuhom za kruhom put brazilskih plantaža kave.

Živjeli su u barakama u kojima su stanovali nekadašnji robovi na jugu Brazila. Trebali su se prilagoditi kulturi značajno drugačijoj od njihove same i to su s obzirom na broj doseljenika očito uspješno napravili. Tko bi rekao da nakon sambe dobro sjeda sushi!

11.Brazilci love ribu uz pomoć dupina

Ribari u Laguni na jugoistoku Brazila mogu koristiti dupine da im pomognu u ribolovu, jer oni “guraju” ribu prema mrežama, nešto poput pasa ovčara koji guraju ovce prema toru i sakupljaju ih u stado, i tako pomažu u lovu.  

12. Favele se okreću turizmu

Favelama je jako dugo bio zabranjen  pristup, odnosno, nije bio zabranjen, koliko se turistima nije preporučala šetnja po najopasnijim brazilskim slamovima. Danas je situacija drugačija i neke od njih su sigurne i nude drugačiji pogled na brazilsku svakodnevicu. Prva “primirena” favela je bila Santa Marta, nekoć najopasnija, i u njoj je 1996. Spike Lee režirao video za “They don’t Really Care About Us” Michaela Jacksona.

U Vidigalu, faveli koja je još i najotvorenija prema turistima, postoje posuadas, odnosno gostinjske kuće, barovi i restorani koji ciljaju na strane posjetitelje. Umjetničko boho ozračje u faveli razlog je usporedbama sa Santom Terezom, kvartom Rija van favela.

Najpoznatija pousada je Casa Alto Vidigal, koja izgleda kao skvot prebačen iz istočnog Londona direktno na atlantsku obalu. Cjelovečernji partiji na terasi s koje se pruža nevjerojatan pogled na Ipanemu i Leblon postali su zaštitni znak ovog mjesta, tako da vikendima čekaju redovi za uhvatiti taksi motore koji voze na brdo.

13. Drugi je po redu na svijetu po broju aerodroma

Brazil ima čak  4000 aerodroma, a jedina zemlja koja ih ima više je SAD.

14. U njemu još uvijek žive plemena

Smatra se da u području Amazone živi još oko 70 plemena koji nemaju kontakta s vanjskim svijetom i prijeti im opasnost od izumrijevanja, zbog rančera koji im oduzimaju zemlju i sa sobom donose bolesti.

Malo se o njima zna, ali jedno je sigurno: ne žele da ih se dira, jer su na gotovo svaki pokušaj stupanja u kontakt reagirali obrambeno, gađajući strelicama promatrače i avione.

15. Najpopularnije prezime u Brazilu je Silva

I nosi ga 10,4% stanovništva. Na drugom mjestu je Santos, a na trećem Sousa.

16. Promjene spola su besplatne

Od 2008. godine operacije promjene spola su besplatne, tj. pokrivene zdravstvenim osiguranjem.

17. Petina frajera u Riju je gay

Čak 20% svih muškaraca u Rio de Janeiru su gay ili biseksualci.

18. Rio kao glavni grad Portugala

Rio de Janeiro je nekad bio glavni grad Portugala, i tad je bio jedini europski glavni grad izvan Europe.

19. Prve OI u Južnoj Americi

Brazil je prva južnoamerička zemlja koja je domaćin Olimpijskih igara.

20. Glasanje na izborima je zakonska obveza

Glasovanje na izborima je obvezno. Oni koji ne glasuju gube putovnicu i niz drugih prava, sve dok ne riješe svoj slučaj pred sudom ili dok ne glasaju na sljedeća 2 izbora.

Pročitajte i utiske iz prve ruke: Rio de Janeiro – grad koji nikad ne spava 

TRUDNA NA PUT: Koje zemlje zbog Zika virusa nisu baš sigurne za trudnice?

VIDEO POPIS: 15 najboljih knjiga o putovanjima koje biste trebali pročitati

Tečaj španjolskog i portugalskog u stranim zemljama