Novosti

Neki aerodromi napokon ukidaju ograničenje od 100 ml tekućine u ručnoj prtljazi

datum objave | 24. studenoga 2022.
4003

aeorodromi tekucine

Putnici na britanskim aerodromima od 2024. godine moći će u ručnoj prtljazi nositi bocu vode ili druge tekućine koja prelazi sadašnje ograničenje od 100 ml. Ograničenje je uvedeno nakon terorističkog napada na Heathrowu 2006. godine.

Otkad je uvedeno pravilo da putnici u avion ne smiju unijeti više od 100 ml tekućine u ručnoj prtljazi, odnosno da svu tekućinu moraju zapakirati u prozirne vrećice, redovi su se na aerodromima diljem svijeta počeli produljivati.

Većina putnika je i nakon 10 godina i dalje imala problem s pravilom, odnosno zaboravili bi prozirne vrećice ili bi pak spakirali kreme ne smatrajući ih tekućinama, a koje bi im onda osoblje oduzelo, što je rezultiralo negodovanjem. Masovno zagušenje u protočnosti prometa na aerodromima zbog tog pravila sad će se srećom riješiti.

aerodrom ljudi

Tehnologija je jako uznapredovala i sada je moguće lakše detektirati potencijalne opasne supstance u prtljazi putnika da je moguće ukinuti „tekuće“ pravilo.

Do 2024. godine svi veći britanski aerodromi ukinut će ovo pravilo. Prtljaga će prolaziti posebnim CT skenerima koji će stvarati 3D prikaz i olakšati inspekciju aerodromskom osoblju.

Testiranja nove tehnologije već su počela 2019. godine na nekim od novih terminala na Heathrowu, a rezultati pokazuju da je ukidanje pravila moguće.

Ipak, oštri predmeti i upaljači i dalje neće biti dozvoljeni u ručnoj prtljazi.