Tips&Tricks

Napokon rješenje za jet lag: evo kako ga pobijediti

datum objave | 18. travnja 2016.
3693

Neki tvrde da ih jet lag uopće ne pogađa dok neki ne mogu danima doći k sebi nakon što su promijenili nekoliko vremenskih zona.  Pročitajte kako se uspješno boriti sa snom ili nesanicom, ovisno idete li prema istoku ili zapadu.

Dvadeseto je stoljeće bilo stoljeće velikog tehnološkog napretka, jer kada se malo osvrnemo, shvatimo da smo u posljednjih stotinjak godina uspjeli izumiti telefon, poslati čovjeka u svemir, ali i doći na ideju o avionima koji bi u 11 minuta prevaljivali put od Londona do New Yorka. Putovanja avionom štede nam vrijeme, čime je riješen jedan dio problema. Naša su tijela naštimana da funkcioniraju tijekom 24-satnog dana i raspoređenih ciklusa dnevnog svjetla i tame, pa mijenjanjem vremenskih zona remetimo njihov ritam funkcioniranja i pomičemo unutarnje satove. Srećom, istraživači sa sveučilišta Stanford vjeruju da su na tragu pronalaska lijeka za jet lag, ili barem na putu da pronađu način da ga ublaže.

Rješenje uključuje svjetlost koja diktira naš cirkadijalni ritam.

Znanstvenici su napravili istraživanje tijekom kojeg su  ispitanike izložili kratkim bljeskovima svjetlosti dok su spavali, kako bi vidjeli mogu li na taj način promijeniti prirodni tjelesni ritam i navesti tijelo da misli da je drugo doba dana.

I izgleda da je eksperiment uspio!

Znanstvenici koji se bave istraživanjem sna i navika spavanja smatraju da je potreban jedan dan da bi se tijelo naviklo na vremensku razliku od jednog sata. Slijedeći ovu logiku, ako putujete npr. iz Londona u Moskvu, trebat će vam tri dana da se prilagodite lokalnom vremenu, što će biti poprilično nezgodno ako putujete na neki kraći vremenski period. Ali, ako se večer prije leta putnici u ranim jutarnjim satima izlože kratkim bljeskovima svjetlosti , tijelo će se prevariti i misliti da je sunce izašlo tri sata ranije. Drugim riječima, i prije nego li otputuju u Moskvu, njihova tijela će misliti da su već u Moskvi.

S obzirom da većina nas ne može provesti večer prije leta avionom u laboratoriju, izložena kratkim svjetlosnim fleševima, zahvaljujući kojima bi pomaknuli cirkadijani ritam, znanstvenici sa Stanforda nastoje razviti masku za spavanje s LED svjetlima, koja bi se mogla programirati preko aplikacija na telefonima.

Rezultati ovog istraživanja definitivno nisu izumili konačni lijek za jet lag, ali sigurno daju novi uvid u ponašanje našeg tijela i cirkadijalnog ritma, te nas približavaju nekom konkretnijem rješenju problema, a koje nije samo “nosite sunčane naočale” ili ” promijenite vrijeme spavanja”.

Sada kad smo vas naučili još pokojem avio triku, rezervirajte najpovoljnije avio karte prateći naše cool akcije! Za sve informacije zovite 0800 1998 ili pišite na travel@nomago.hr

PROČITAJTE:

7 načina za uhvatiti barem malo sna na dugotrajnim letovima

40 savjeta iskusnog putnika: Pripremi se za putovanje like a boss!