Tips&Tricks

Napojnice: Vodič kroz 20 svjetskih destinacija

datum objave | 02. prosinca 2019.
6330
Napojnice
Napojnice

Bakšiš nije grad u Turskoj“, duhovito je jedan vlasnik ili konobar napisao na tabli restorana, a fotografija te table je obišla svijet. Napojnice, bakšiš, manča, tringelt ili kako god zovete dio novca koji ostavljate konobaru ili konobarici u kafiću ili restoranu uobičajene su u Hrvatskoj, gotovo obvezne u SAD-u, no u nekim zemljama svijeta osoblje će se uvrijediti ako im pokušate tako zahvaliti.

Trebate li ostaviti napojnicu i koliko ako ste zadovoljni uslugom u kafiću i restoranu? Je li dosta ostaviti par kuna, eura ili dolara ili se treba voditi onim nekim univerzalnim pravilom o 10%? Ako vas je večera koštala 1000 kuna, zar zaista morate konobaru dati 100 kuna? Došli ste u restoran, izračunali da imate na knap novca za ono što želite naručiti, međutim račun je došao veći. O čemu se radi?

Doista, možete u Hrvatskoj ili negdje drugdje doći u restoran, zbrojiti cijene jela i na kraju vas račun dođe više za 15 kuna ili par eura.

U pojedini je zemljama tzv. service charge od 12.5 % uračunat u cijenu i to je standard u velikom broju restorana . U Italiji ćete tako na računu naći stavku „servizio“, kod nas „servis“, u Francuskoj “service compris” itd. U Francuskoj je 15% servisa automatski zaračunato na računima u kafićima i restoranima, a novac ide vlasniku, ne konobaru koji ima fiksnu plaću. U SAD-u je pak drugačija priča jer osoblje prima minimalnu plaću, dok ostalo trebaju sami zaraditi kroz napojnice. Stoga su tamo napojnice gotovo pa obavezne i dio su tzv. kulinarske ekonomije. I dok je u toj i brojnim drugim zemljama sasvim normalno da napojnicu možete ostaviti i preko kreditne kartice dopisujući ručno iznos napojnice na računu, u Hrvatskoj to baš nije moguće, odnosno nije praksa jer se napojnice ostavljene na takav način također oporezuju.

Dakle, u inozemstvu kada dobijete račun i želite ostaviti napojnicu, a nemate kod sebe gotovine, potražite na računu praznu crtu ispred koje piše „tip“ ili koja god već riječ na jeziku te zemlje te dopišite željeni iznos kemijskom olovkom.

Kako bi vam bilo jasnije gdje ostaviti napojnicu,  a gdje ne, vodimo vas kroz napojnice u  svjetskim destinacijama diljem svijeta.

New York, SAD

U Sjedinjenim Američkim Državama, kao što smo ranije rekli, davanje napojnica osoblju u restoranima i kafićima dio je ekonomije i podrazumijeva se da ćete na račun dodati još par dolara, odnosno 15-20% vrijednosti računa. To vrijedi i za taksiste, ne samo za konobare i konobarice pa ćete se već prvi prvoj vožnji s aerodroma upoznati s tim običajem.  Ne ostavite li napojnicu, u SAD-u će vas prilično direktno podsjetiti na napojnicu pri izdavanju računa „Service is not included“ ili direktnije „Tip?“.

Gdje jesti u New Yorku: Hot-dogovi, cronuti, burgeri, pastrami sendviči, cupacakes i još mnogo toga što morate probati

Tokio, Japan

Za većinu Japana vrijedi pravilo – nemojte ostavljati napojnice. Čak i ako ostavite sitniš koji vam prodavač u nekoj trgovini uzvrati, vrlo vjerojatno će ta osoba trčati za vama niz ulicu da vam vrati taj novac. Naime, dobra usluga je jednostavno dio japanskog života.  Ako baš imate želju nešto pokloniti, znajte se da u Japanu dobra usluga nagrađuje malim poklonima.

Taj ludi Japan: Novi hit su kafići s temom majoneze

Peking, Kina

Ni u Kini davanje napojnica nije uobičajena praksa, odnosno izvan velikih hotela sa stranim turistima napojnica se smatra uvredom. U hotelima se konobari/cama ostavlja deset posto od iznosa, sobaricama nekoliko juana ili dolara.

Istanbul, Turska

Bakšiš ( bahşiş na turskom) nisu nužne u jeftinijim ugostiteljskim objektima, no uvijek se cijene. U nešto skupljim objektima, pogotovo u turističkim zonama, očekuju se napojnice u visini 10-15% iznosa računa, i to u turskim lirama. Ne ostaviti ništa se smatra uvredom

Prag, Češka

Očekivana napojnica u Češkoj, posebice u turističkim zonama, je oko 10 do 15%, iako nitko neće vikati za vama i ako je ne date.

Budimpešta, Mađarska

I u Mađarskoj vrijedi pravilo 10-15% iznosa. Mnogi restorani već uvrštavaju u iznos računa uslugu pa prije davanja dodatne napojnice provjerite jesu li si već sami uzeli dodatni novac.

Pariz, Francuska

Ako na računu vidite da piše “service compris”, to znači da je servis već uključen u cijenu i nema potrebe da ostavljate dodatnu napojnicu jer obično je servis već 15% vrijednosti onog što ste konzumirali. Francusko osoblje prima plaću za svoju posao malo više od minimalca pa ona nije bogzna kako velika, te se napojnica itekako cijeni.

Gastro Pariz: TOP 10 restorana s najboljim pogledom

Rim, Italija

U Italiji se napojnica ne očekuje nužno, no cijeni se ako ostavite do 10% iznosa računa više. Ako na računu pak piše  “coperto,” to znači da je ugostitelj već sebi uzeo novac za uslugu servisa.

Rim: Najbolja pizza, sladoled, mozzarelle i fast-food s tjesteninama

London, Velika Britanija

Kad u Velikoj Britaniji dobijete račun, provjerite što piše na računu jer je obično već uključena napojnica od 10 do 15%, a to vidite kao „service charge”. Ako nije, dodajte je. U pubovima nije uobičajeno davati napojnice.

Amsterdam, Nizozemska

U Amsterdamu postoji zakonsko pravila prema kojem restorani moraju servis uključiti u cijenu jela, kako bi se izbjegla za mnoge frustrirajuća politika davanja napojnica. Ipak, većina gostiju ipak ostavi par eura ili 10% ako su bili zadovoljni uslugom. I taksisti u svoju cijenu uključuju napojnice unaprijed na računu.

Zbog čega sam otišla u London drugi put u dva mjeseca? Zbog hrane.

Lisabon, Portugal

U vodičima piše da se u kafićima daje 5% iznosa računa kao napojnica, a za restorane se to penje na 10%. Taksistima nije nužno dati napojnicu iako se ona, naravno, uvijek cijeni.

Želucem kroz Porto i Lisabon: Franscesinha i kolači od bakalara, biste li probali?

Barcelona, Španjolska

Servis tj. usluga je obično već uključena u račun pa nema potrebe za dodatnom napojnicom, no ako ste iznimno zadovoljni uslugom, ostavite do 10% iznosa ili zaokružite iznos računa. U kafićima nije uobičajeno ostavljati napojnice.

Skandinavija

U skandinavskim zemljama je servis posvuda uračunat u cijenu, no ni tu nitko neće odbiti ako mu ostavite napojnicu u visini  5 do 10% računa.

St. Petersburg, Rusija

U Rusiji je davanje napojnice uvijek bilo stvar izbora, no običaj je ipak ostaviti 10-15% u restoranima, a u kafićima zaokružiti iznos. Sve napojnice trebaju biti u gotovini, jer nemaju opciju dodavanja iznosa putem plaćanja kreditnim karticama.

Marakeš, Maroko

U Maroku se očekuje napojnica od 5 do 10% iznosa računa, ali i zaokruživanje iznosa taksistima.

Playa del Carmen, Meksiko

Obzirom da je Meksiko u turističkom dijelu prilično amerikaniziran, ne čudi da su usvojili i pravilo davanja napojnica od susjeda pa ostavite na račun dodajte barem 10-15% od iznosa u restoranima, dok u kafićima i na štandovima možete ostaviti manje.

Dubai, UAE

U Dubaiju je nerijetko servis već uključen u finalni iznos računa, i to oko 10% računa u hotelima, restoranima i barovima.

Cape Town, Južnoafrička Republika

I u JAR-u vrijedi pravila 10-15 % iznosa računa kao napojnica za uslugu, kao i zaokruživanje iznosa taksistima.

Bangkok, Tajland

U tajlandskim restoranima ne morate nužno ostaviti napojnicu, iako je običaj ostaviti barem nekoliko bahti više na stolu.

8 autentičnih tajlandskih jela i kako skužiti jesu li prava?

Hanoi, Vijetnam

U Vijetnamu je običaj da napojnica iznosi 10% računa. Taksistima nije nužno dati napojnicu.

Siem Reap, Kambodža

Barem dolar ili dva napojnice se očekuje u Vijetnamu, iako naravno možete i više ako ste zadovoljni uslugom.

Katmandu, Nepal

Nepal podržava davanje napojnice kao nagradu za dobar rad, ali ne kao nešto nužno što se daje taksistima ili nekim drugim tko vas je uslužio. Restorani nekad uključe 10% napojnice u finalni račun, a inače dajte 5-10% iznosa onog što ste konzumirali.

Ubud, Indonezija

Davanje napojnice u Indoneziji nije običaj, no s rastom turista i tamo je to postalo sasvim normalna pojava pa neki restorani uključe već na račun 10% servisa.

Buenos Aires, Argentina

U Argentini je normalno ostaviti napojnicu od 10 do 15 posto iznosa računa, i to po mogućnosti u gotovini.

Putovanje u Buenos Aires: Gdje pojesti najbolji komad mesa u gradu?

Cuzco, Peru

U turističkim dijelovima običaj je ostaviti napojnicu koja iznosi 10-15 posto vrijednosti računa.

Sydney, Australija

U Australiji su konobari pristojno plaćeni za svoj posao pa nije potrebno ostavljati napojnice. Iako to ne očekuju od vas, nitko vam neće zamjeriti ako ih dodatno nagradite.

Hrana Down Under: Što se jede u Australiji i kakvog su okusa klokani?

PROČITAJTE JOŠ: