Novosti

Najveća umjetnica Yayoi Kusama stiže u New York 2020. godine!

datum objave | 24. studenoga 2019.
1787
new york yayoi kusama
Yayoi Kusama

Yayoi Kusama je otkačena japanska moderna umjetnica koja je svjetski poznata i prepoznatljiva po svojoj „točkastoj“ umjetnosti. Volite li umjetnost, a posebice Kusamu, planirajte iduću godinu otići do New Yorka na njezinu izložbu u Botaničkom vrtu.

Izložba u New Yorku održat će se o Botaničkom vrtu od 2. svibnja do 1. studenog, a moći ćete vidjeti njezinu životnu fascinaciju prirodom. Njezine najpoznatije slike, ogromne skulpture i zrcalni prostori zauzet će ogromnu površnu vrta i sigurno biti jedan od TOP događanja u njujorškom umjetničkom svijetu 2020. godine.

Osim nekih legendarnih starih djela poput ogromne točkaste bundeve, u New Yorku će posjetitelji moći vidjeti i nikad viđena nova djela.

yayoi kusama japan
Yayoi Kusama, Japan

Kusama je ove godine navršila 90 godina i dalje radi. Tijekom života okušala se u izradi skulptura i instalacijama, ali i slikanju, performansima, filmu, modi, poeziji, fikciji i drugim umjetnostima. Ona je umjetnica s najskupljom prodanim dijelom na svijetu među živim kolegicama. No njezina pokojna mentorica Georgia O’Keeffe ipak drži rekord za najvišu postignutu cijenu koju je jedna umjetnica ikad postigla. Prema podacima iz 2014. godine koju je proveo Art Newspaper istražujući posjećenost muzeja, Yayoi Kusama je pobjednica među umjetnicama svijeta – njezine izložbe privukle su više od 2 milijuna ljudi samo u Južnoj i Središnjoj Americi. Posljednji je put izlagala u New Yorku 2017. godine kada se za ulazak na izložbu koja je trajala 45 dana čekalo i po 4 do 6 sati!

yayoi kusama
Yayoi Kusama

Kusama je imala zanimljiv život. Napravila je prvo zrcalno okruženje na svijetu 1965. godine, zbog golotinje u rodnom je Japanu nanijela sramotu svojoj obitelji, a pokušala je nekoliko puta i samoubojstvo, no srećom po nju i svjetsku umjetnost, nije uspjela u tom naumu.  U New York se preselila 1958. godine te je bila dio avangardne scene tijekom 1960-ih. Zanimljivo je da se družila s Andyjem Warholom te ga optužila za plagijat. Naime, Kusama je 1963. godine je mali brod napunila falusima i cijelu sobu oblijepila ponavljajućim identičnim fotokopijama te scene, a tri godine kasnije Warhol je napravio wallpaper s ponavljajućim slikama krave. Unatoč tome, ostali su prijatelji.

Preselila se u Japan 1973. godine i doživjela psihičkim slom te od 1977. godine živi u psihijatrijskoj bolnici, po vlastitom izboru. Sama se prijavila u bolnicu Seiwa u Tokiju. Studio joj se nalazi u neposrednoj blizini bolnice.

Više o događaju u New Yorku doznajte na ovom linku.