Vodiči

Najskuplje i najjeftinije destinacije za Božić

datum objave | 29. studenoga 2017.
9123

Bozic WashingtonNa fotografiji: Washington

Gdje je dobro putovati za Božić? Univerzalnog odgovora nema, ali ako ćemo po cijenama, New York je bolje zaobići u božićno vrijeme, a držati se Europe. Hrvatska je uvrštena na ljestvicu jeftinih destinacija – Zagreb se nalazi na 13. mjestu najjeftinijih božićnih destinacija prema Kiwi indexu.

Aviokarta, hrana i smještaj te poneki poklon na brzaka od božićnog putovanja naprave ogroman trošak. Iako je mnogima New York prvi na umu kad netko spomene Božić, zbog silnih filmova koji su nam taj grad približili u vrijeme lampica, prema službenom Kiwi indexu koji računa božićni indeks cijena, tamo je najskuplje slušati „Jingle Bells“. No, s druge strane, u New Yorku je odlično biti za vrijeme Božića volite li shoppingirati:Wrap it Up Super Sales (u Jersey Gardens) traju do 23.12, a dan nakon Božića u čitavom New Yorku kreću rasprodaje s ogromnim popustima- ono što zovu After Holiday Sales.

Bozic LisabonNa fotografiji: Lisabon

Indeks rangira gradove po troškovima tijekom jednog dana u 90 gradova diljem svijeta, kao i po troškovima kupnje popularnih poklona. Trošak posjete pojedinom gradu temelji se na prosječnoj cijeni sobe i doručka u hotelu s 5 zvjezdica, lokalnom tradicionalnom ručku, božićnoj večeri u dva slijeda, jednom blagdanskom piću te cijeni karte za gledanje izvedbe baleta The Nutcracker (Orašar), koji je kod nas premijerno izveden u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog 2015. godine. Cijena leta nije uključena u indeks.

Drugi dio indeksa uspoređuje cijene muških i ženskih parfema, lutkice Barbie i seta LEGO Star Wars Millennium Falcon.

Bozic BratislavaNa fotografiji: Bratislava

Bozic KijevNa fotografiji: Kijev

Najjeftiniji gradovi za Božić:

1. Bratislava

2. Kijev

3. Seville

4. Cape Town

5. Kuala Lumpur

6. Varšava

7. Sofija

8. Las Palmas

9. Mexico City

10. Lisabon

Zagreb se nalazi na 13. mjestu najjeftinijih božićnih destinacija.

Božić u Aziji – oksimoron ili najbolja stvar ikada?

Putovati za Božić – romantika ili ludost?

Bozic KopenhagenNa fotografiji: Kopenhagen

Najskuplji gradovi za Božić:

1. New York

2. Reykjavik

3. Kopenhagen

4. Bern

5. Ženeva

6. Washington

7. Melbourne

8. Zurich

9. Basel

10. Sydney

Indeks otkriva, između ostalog, da su u gradovima s najskupljim smještajem pokloni najjeftiniji.

Sveukupno je Bratislava najpovoljnija za smještaj i shopping, dok je New York na drugom kraju ljestvice s prosjekom od 1131.08 USD za posjet jedan dan i shopping.

Bozic New YorkNa fotografiji: New York

New York City je i najskuplji grad s prosjekom od 762.34 USD-a, dok je Džakarta u Indoneziji grad s najskupljim shoppingom – 568.49 USD. U New Yorku je pak shopping jeftin nakon Božića, kada kreću famozne rasprodaje. Stoga, ne patite li od smještaja u hotelima s 5 zvjezdica, pronađite jeftiniji smještaj u New Yorku i doživite filmske scene, posebno čarobno ako padne snijeg.

Putovanje u New York: vodič za 10 dana

Shopping u New Yorku: Trgovine i outleti koje trebate posjetiti

Zanimljivo je da je drugi najskuplji grad za shopping Buenos Aires (561.46 USD), a slijede Rio de Janeiro (561.11 USD), Reykjavik (556.24 USD) i Šangaj (545.96 USD).

Kuala Lumpur u Maleziji je najpovoljnija po smještaju (122.46 USD), dok je Belfast u Sjevernoj Irskoj najjeftiniji za kupnju (293.07 USD).

ŠALJI UPIT!