Vodiči

Najšarenije ulice u Europi

datum objave | 20. srpnja 2022.
3155

Europa je stvarno šarolika. Od malenih gradova i sela pa do neobičnih ulica i zgrada, posvuda možete pronaći puno boja. A evo gdje su ulice pune boja, tamo gdje ćete zasigurno poželjeti zastati, okrenuti se, izvaditi fotoaparat i zabilježiti lokaciju.

  1. Colmar, Francuska

colmar Francuska

Nije samo jedna ulica šarena u predivnom malenom gradu Colmar u Francuskoj, o kojem smo već pisali u nekoliko navrata. Colmar mnogi smatraju najljepšim malim gradom u Europi upravo zbog ulica koje su vrlo piktoreskne, sa zgradama mješavine dobro očuvane germanske i francuske arhitekture, ali i zbog nadimka „Mala Venecija“.

Najbolje destinacije za svaki horoskopski znak

Putovanja u Europi: Mala romantična sela i gradovi za kraći izlet

  1. Happy Rizzi Haus, Braunschweig, Njemačka

Braunschweig

Happy Rizzi Haus ili Sretna kuća u ulici Acherhof u njemačkom gradu Braunschweig (na engleskom Brunswick) nazvana je tako po umjetniku koji ju je oslikao, Amerikancu Jamesu Rizziju. Projekt oslikavanja zgrade počeo je još 2001. godine, a umjetnik je odabrao njemu karakterističan stil koji je podijelio mlade i stare stanovnike grada. Kompleks uredske zgrade dizajnirao je Konrad Kloster, koji je umetnuo i prozore neobičnih oblika te reljefe koji oponašaju Rizzijev crtaći stil.

  1. La Muralla Roja, Španjolska

View this post on Instagram

#colores #espana #lamurallaroja

A post shared by Andrea Bagi (@andr3abb) on

La Muralla Roja ili u prijevodu Crveni zid stambeni je kompleks koji uvelike podsjeća na neobične crteže M. C. Eschera, no zapravo je arhitekt Ricardo Bofill 1973. godine inspiraciju za ovakvo zdanje pronašao u tradiciji kazbe ili kasabe, karakteristične citadele-kuće za arapski dio Sredozemlja. Koloristične fasade djeluju u skladu ili pak kontrastu s prirodom, a danas je mjesto gdje se turisti rado fotografiraju.

La Muralla Roja sastoji se od 50 stanova te mnogo stepenica, platform i mostova. Na krovovima su se smjestili bazen, sauna i sunčalište, isključivo za korištenje stanarima.

  1. Burano, Italija

Burano

Predivan otok Burano, poznat po šarenim ribarskim kućicama i čipki, nama je najbliža šarena destinacija. Nalazi se u venecijanskoj laguni, a shema boja je strogo kontrolirana i stanovnici ne mogu tek tako obojati svoju kuću. Prethodno moraju dobiti suglasnost vlasti.

  1. Stortorget, Stockholm, Švedska

Stortorget Stockholm

Stortorget je najstariji trg u Stockholmu, poznat po dvije stvari: odličnom božićnom sajmu i prekrasno obojanim trgovačkim kućama iz 17. stoljeća. Crvene, žute i zelene zgrade u srcu četvrti Gamla Stan (Stari grad) sigurno razvedruje hladne skandinavske dane.

  1. Nyhavn, Kopenhagen

Nyhavn Kopenhagen

Još jedan grad s prekrasno obojanim kućama iz 17. stoljeća je Kopenhagen, čije se šarene zgrade nalaze na sjevernoj strani stare luke Nyhvn, gdje je nekad živio i bajkopisac Hans Christian Andersen.

Avio karte za Kopenhagen od 935 kn
  1. Glavni trg, Poznań, Poljska

Poznan

Stary Rynek ili Stari plac u slobodnom prijevodu je ogroman trg u Starom gradu, dijelu Poznana, jednog od najstarijih i najvećih poljskih gradova. Okružen je kućama nekadašnjih trgovaca obojanih u meditaranske tonove plave, zelene i žute boje. Dobar dio trga uništen je u Drugom svjetskom ratu, a pažljivo je renoviran 1950-ih.

Avio karte za Varšavu od 1.259 kn

 

  1. Vernazza, Italija

Vernazza

Gradići koji čine Cinque Terre na talijanskoj obali su svi šareni, a izdvojit ćemo Vernazzu s njezinim narančastim i žutim fasadama. Prema legendi, ribari su bojali kuće u žarke boje kako bi ih iz daljine razlikovali od boje mora, no uvjerljivija je priča da su zgrade obojane 1970-ih u turističke svrhe, kada su nekadašnja izolirana sela postala dostupna zbog izgradnje željeznice.

Italija ograničava broj turista u Cinque Terre za skoro duplo manje!

  1. Rue Crémieux, Pariz, Francuska

Na par minuta hoda od užurbanog pariškog željeznižkog kolodovra Gare de Lyon, nalazi se ovaj pastelni raj. Šarene kuće ukrašene cvijećem na prozorima i biljkama u posudama od terakote rezidenacijalna je ulica nazvana po ministru Adolpheu Crémieuxu.

Avio karte za Pariz od 790 kn
  1. Nova do Carvalho, Lisabon, Portugal

Nova do Carvalho Lisbon

Pločice na pročeljima zgrada prepoznatljiv su vizualni dio Lisabona. No Ružičasta ulica ili Nova do Carvalho je ono kamo se trebate zaputiti. Nekad prije su baš tu mornari dolazili tražiti žensko društvo, a čitavo područje oko ulice, tzv. Cais do Sodré bio je svojevrsna „crvena četvrt“ kamo nisu zalazili pristojni ljudi. Mornari, lopovi i prostitutke dovede su ovaj dio na loš glas…sve do 2011. Kada je započeo projekt regeneracije četvrti. José Adrião Architects napravili su projekt zajedno s gradskim vijećem kako bi čitavo područje „rebrendirali.“

Avio karte za Lisabon od 1.599 kn

 

Sada je ovo mirnije mjesto, iako i dalje puno alkohola. Nakon što se provedu u kafićima u Bairro Altu, oni željni zabave dolaze u ovu četvrt gdje barovi i klubovi rade do ranog jutra.