Vodiči

Najposjećenije turističke atrakcije na svijetu. Koliko ste ih vidjeli?

datum objave | 19. travnja 2016.
14381

Mjesta na kojima odlučimo provesti svoje slobodno vrijeme govore mnogo o vrijednostima koje cijenimo. Usprkos (ili unatoč) globalnim ekonomskim promjenama, danas svijetom putuje više putnika no ikada.

Prema kojim kriterijima su odabrane najpopularnije svjetske turističke atrakcije?

Na listi najpopularnijih destinacija našla mjesta koja imaju kulturni i povijesni značaj, kao i brojne prirodne ljepote, ali isključena su ona poput plaža i mjesta koja privlače gotovo isključivo samo vjerske putnike. Podaci koje nude agencijska istraživanja, kao i izvješća industrije i broj prodanih ulaznica također su uzeti u obzir, a kao jedan od glavnih kriterija kada je u pitanju popularnost, ili bolje rečeno brojčanost posjeta, prepoznata je mogućnost pristupa određenoj atrakciji. Putnik se zaista treba potruditi da bi došao do npr. Yellowstonea ili Vojnika od terakote u Xi’anu (Kina). Njima svakako možemo dodati i južnoamerički Machu Picchu, gdje je broj posjetitelja dnevno ograničen na 2500, kako bi se sačuvao integritet mjesta.

Kina  je zbog svoje mnogobrojne populacije postala druga najveća “izvozna sila” kada su u pitanju turisti- njih čak 1,36 milijarda putuje godišnje, dok su Rusi, peti po redu u ovoj skupini, povećali svoj potrošački budžet za putovanja za ne-malih 26%.

Koje su svjetske atrakcije dospjele na listu najpopularnijih?

1. Veliki bazar (Grand Bazaar), Istanbul, 91 250 000 posjetitelja godišnje

Ručno obojena keramika, svjetiljke, tepisi, džezve i bakreno posuđe, nakit, zlato i bižuterija… Sve što vam duša poželi moguće je pronaći negdje unutar ovog natkrivenog Velikog bazara iz 15. stoljeća usred Istanbula. Morate se cjenkati, to se očekuje od vas. Da biste to radili kao profesionalci, snizite dobro cijenu i ako vam ponuda ne bude odgovarala, samo otiđite.

2. Zócalo, Mexico City, 85 000 000 posjetitelja godišnje

Nekadašnja Plaza de la Constitución, današnji Zócalo, ima puno događanja, od vojnih parada, kulturnih i političkih događanja pa do koncerata, izložbi, sajmova i umjetničkih instalacija. Ovaj povijesni trg okružen je  katedralom i nacionalnom palačom. Na njemu se svakodnevno podiže i spušta meksička zastava.

3. Times Square, New York, 50 000 000 posjetitelja godišnje

Vjerojatno najpoznatiji trg na svijetu, nezamisliv bez tolike siline reklama. Svjetla velikog grada, Broadwaya, pješačka zona rezervirana samo za barove i druženje, nije ni čudo što će vam netko reći da niste bili u New Yorku, ako niste opalili barem jedan selfie na ovom mjestu. Kaotičan i savršen, ovdje ćete osjetiti onaj njujorški duh o kojem svi pričaju. Najveća gužva je za doček Nove godine, kada se spušta famozna kugla. Ne propustite se fotografirati s njujorškim plavcima koji se ne trgu kreću na konjima ili automobila, rado pozirajući s turistima.

4. Central Park, New York, 40 000 000 posjetitelja godišnje

Jedino tiho mjesto u New Yorku smješteno je usred usred Manhattana. Central Park je zeleni otok, zelena džungla usred betonske džungle, gdje svakodnevno Njujorčani  džogiraju, šeću se i voze na rolama. Oni romantični voze se u kočiji, dok se zimi tu kliže na poznatom klizalištu, kao iz bajke.

5. Union Station, Washington, 40 000 000 posjetitelja godišnje

Željeznička stanica, koja bi se najvjernije dala opisati kao košnica, otvorena još 1907. godine i svakodnevno je koristi gotovo 15.000 putnika. Ovom broju treba dodati i mnogobrojne turiste koji dolaze razgledati ovaj eklektični arhitektonski spoj neostilova. S obzirom na 70-ak trgovina smještenih unutar zgrade stanice, ovo je i jedno od frekventnijih šoping odredišta u Washingtonu.

6. Las Vegas Strip, Las Vegas, 35 000 000 posjetitelja godišnje

Kada se posjećuje Las Vegas, obično se misli upravo na potez dugačak 6,8 km Las Vegas Boulevard Southa u Clark Countyu, jer ovdje su smještene sve one kockarnice i hoteli. Tik do njih su mnogobrojne crkve za instant vjenčanje. Lažni Eiffelov tornja, lažna vencija, ali primarno kockarnice i diskoteke godišnje privuku preko 30 milijuna posjetitelja.. Obavezno pogledajte ples fontane ispred hotela Bellagio, zabavite se na vrtuljku High Roller pokraj Caesar’s-a, otiđite na neku od predstava Davida Copperfielda u MGM Grandu i provozajte se u ružičastom Cadillacu Elvisa Presleyja.

7.  Meiji Jingu hram, Tokio, 30 000 000 posjetitelja godišnje

Šintoistički hram posvećen caru Meijiju koji je  krajem 19. stoljeća dopustio otvaranje Japana prema  Zapadu, najpoznatije je shinto svetište. Predivno miran i ozbiljan hram dosta se razlikuje od budističkog Senso-ji hrama u susjednoj Asakusi, iako oba hrama godišnje prime otprilike jedna broj posjetitelja. Ulazna torii vrata, visoka 12 metara, napravljena su od 1500 godina starog čempresa te označavaju ulaz u 80 000 metara kvadratnih prostora svetišta. Prije molitve se zaustavite kod mjesta za čišćenje, operite ruke i usta. Molitve možete napisati na papiriću i zavezati ih na molitveni zid  ili, poput lokalaca, ubacite koji jen u kutiju za milodare pokraj gigantskog taiko bubnja, pognite glavu dva puta, dva puta pljesnite rukama i još jednom se naklonite.

8.  Sensoji hram, Tokio, 30 000 000 posjetitelja godišnje

Najpoznatiji japanski budistički hram posvećen je najsuosjećajnijoj inakrnaciji Bude, Bodhisattva kanonu, 628. godine. Dok budete pili čaj od hortenzije sudjelujte u svečanosti u kojoj malena djeca kroz hram nose velikog bijelog slona od kaširanog papira, također starog budističkog simbola. Zaljubit ćete se u peterokatnu pagodu koja noću zbog osvjetljenja izgleda kao da je sačinjena od milijuna krijesnica.

Pročitajte još: 

Zašto je Japan najbolje posjetiti u proljeće

13 stvari koje ne smijete propustiti kada idete u Japan. A možda baš zbog ovog i odete!

 9.  Slapovi Niagare, New York i Ontario, 22 000 000 posjetitelja godišnje

Iako na svijetu postoji otprilike 500 viših vodopada, Niagarini slapovi su i dalje fascinantni, i  to ne samo zbog svoje moćne pojavnosti, već zbog sirove snage prirode koja godišnje privuče preko 20 milijuna posjetitelja. U svakoj minuti 168 000 kubnih metara vode padne sa visine od 50 metara, što objašnjava i ime ova tri slapa; Niagari su ime dali Indijanci i u prijevodu znači “voda koja grmi”.  Ako dolazite s američke strane, ponesite kabanicu jer ćete se sigurno smočiti. Zimi se slapovi zamrznu što je poseban prizor.

10. Grand Central Terminal, New York, 21 600 000 posjetitelja godišnje

Kada se pojavite na Grand Central terminalu, činit će vam se kao da ste putovali kroz vrijeme. Bacite pogled na mural s prikazom nebesa na stropu, popijte koji Kumamoto u legendarnom Oyster Baru koji se pojavljuje i u Mad Men serijalu, pa ih ispratite pokojim Manhattanom u cool Campbell Apartmentu. Prišapnite tajnu svom partneru kod Whispering galerije: stanite na bilo koji kraj Oyster bara i šapnite nešto u zid – čut će vas se na drugom kraju, preko čitavog bara.

Pročitajte još:

New York za žene u 3 dana: što obavezno trebate vidjeti

Kako provesti 3 dana u New Yorku?

Na listi najpopularnijih svjetskih destinacija nalaze se još i:

11. Naša gospa od Guadalupea, Ciudad de México

12. Disney World’s Magic Kingdom, Orlando

13. Faneuil Hall tržnica, Boston

14. Disneyland Tokio, Tokio

15. Disneyland Park, Anaheim, Kalifornija

16. Zabranjeni grad, Peking

17. Golden Gate National Recreation Area, San Francisco

18. DisneySea, Tokio

19. Notre Dame, Pariz

20. Golden Gate Park, San Francisco

21. Balboa Park, San Diego

22. South Street luka, New York

23. San Antonio riječna šetnica, San Antonio

24. Epcot, Walt Disney World Resort, Lake Buena Vista

25. Bazilika Sv. Petra, Vatikan

26. Kineski zid, Kina

27. Sacré Coeur, Pariz

28. Disneyland Park, Marne-la-Vallée

29. Disney’s Animal Kingdom, Walt Disney World Resort, Lake Buena Vista

30. Disney’s Hollywood Studios, Walt Disney World Resort, Lake Buena Vista

31. Universal Studios Japan, Osaka

32. Hollywood Walk of Fame, Hollywood

33. Pike Place tržnica, Seattle

34. Smoky Mountains National Park, North Carolina i Tennessee

35. Louvre, Pariz

36. Navy Pier, Chicago

37. Disney’s California Adventure, Anaheim

38. Sydney Opera House, Sydney

39. Islands of Adventure, Orlando

40. Smithsonian National Museum of Natural History, Washington

41. Velika palača, Bangkok

42. Dok 39, San Francisco

43. Palača Versailles, Versailles

44. Ocean park, Hong Kong

45. Bourbon Street, New Orleans

46. Nacionalni muzej Kine, Peking

47. Hong Kong Disneyland, Hong Kong

48. Lotte World, Seul

49. Everland, Gyeonggi-Do, Južna Koreja

50. Taj Mahal, Agra, Indija

Na vama je sada da pokažete prstom na mjesto s popisa gdje želite ići, a mi ćemo vam pomoći da tamo i stignete.

Za sva pitanja i rezervacije javite nam se na 0800 1998 ili pišite na travel@nomago.hr