Vodiči

Najbolje svjetske destinacije za nudiste

datum objave | 20. kolovoza 2017.
6129

Nudizam i naturizam imaju dugu tradiciju u Hrvatskoj, ali i Europi otkuda su se proširili svijetom. Prvu naturističku plažu kod nas otvorio je još 1934. predsjednik Međunarodne Federacije naturista Richard Ehrman, a samo dvije godine kasnije na Rabu u uvali Kandalora na poluotočiću Frkanj su se kao golaći kupali engleski kralj Edward VIII i gospođa Wallis Simpson. Upravo je ta plaža danas najpoznatija FKK plaža u nas. Kratica FKK dolazi od njemačke riječi “Freikörperkultur” (kultura slobode tijela). Naturalizam i potječe iz Njemačke pa ne čudi što danas među naturistima ima najviše Nijemaca i Austrijanaca. Pokret je to koji počiva na ideji promoviranja i podržavanju društvenog nudizma u privatnosti i javnosti.

Iako nudizam i naturizam nemaju nikakve veze sa seksom i seksualnošću, postoje mjesta koja u ponudi imaju i nešto više od „au naturel“ uživanja. Ovakva mjesta ljute prave naturiste jer zbog njih često budu i sami na meti predrasuda i kritika onih kojih nisu upoznati s njihovim načinom življenja. Međutim, ponudili smo vam i par takvih, slobodnijih, lokacija, pa neka svatko odabere što mu najbolje odgovara.

Za hrvatske nudističke destinacije pogledajte web stranicu društva naturista osnovano još 1977. godine, a mi vas vodimo kroz svjetske destinacije.

8. boBRENE on Tamborine, Australija

View this post on Instagram

Flashback Friday 🎾 Game, Set, Match ⚡️ . . This shot was from back in November 16' when I tried my hand at some nude tennis 🎾 and I thought I was good with clothes on! 😂 oh it was so much fun! Keen for the summer and all of the crazy adventures that come along with the warmer months 😜 ☀️ . . For all of my fellow nudies and closet nudies, what is your favourite nude activity? Or what is something new you want to try when the warmer months are upon us? Happy Friday ✌🏼 . . #flashback #friday #summer #vibes nude #tennis #naked #sports #ace #active #sporty #racquet #sneakers #nudist #naturist #resort #nature #natural #fitness #health #blog #taboo #yoga #yogi #vegan #plantbased #wanderlust #friyay #goldcoast #australia #bodypositive

A post shared by The Nude Blogger (@thenudeblogger) on

Resort na udaljenoj lokaciji u blizini Zlatne obale Queenslanda, u podnožju planine Tamborine, boBRENE (izgovara se „bo brin“) nudi odmor bez odjeće. Bazen, spa zona i tenisko igralište, roštilj na otvorenoj vatri, ples i karaoke samo su neke od stvari koje vas tamo čekaju.

BoBRENE Boutique Naturist Retreat je niskoprofilni resort isključivo za odrasle, a ime je dobio po vlasnicima Bobu i Rene koji gostima nude prijateljsku neobaveznu atmosferu. Nalaze se u TOP 10 najboljih odredišta za naturistički odmor Travellers Digesta i Total Travela. Resort koji nudi smještaj u npr. “Quaint Cosy Cottage”, “Quirky Cosy Chalet“ (kamper zapravo) ili “Room in the Exceptional Home-Stead” radi od kraja rujna do početka svibnja kada je tu najljepše vrijeme.

7. Sun Eden Naturist Resort, Južnoafrička Republika

U Africi nema baš puno nudističkih resortova pa je Sun Eden pravo i rijetko osvježenje za ljubitelje golog odmora. Na sat vožnje Johannesburg i prostrt na 35 hektara bushvelda (suptropska eko regija koja se sastoji od savana, livada i pašnjaka) u Gautengu, Sun Eden nudi kamperski smještaj, ali i smještaj u udobnim kolibama. Za razliku od drugih, ovdje je dozvoljen boravak i samcima te djeci koji mogu uživati na bazenu, promatrati ptice ili se pak opustiti u baru. Nisu dozvoljene kamere, fotoaparati ni mobiteli s kamerom.

Ove godine pokušat će okupiti velik broj nudista koji bi zajedno skočili u more i oborili Skinny Dip rekord. Događaj je planiran za 3. rujna.

6. Chan Resort, Tajland

Chan Resort je privatni naturistički hotel u Pattayi u Tajlandu, na nešto više od sat vremena vožnje od Bangkoka. Trebate biti član priznate naturističke ili nudističke organizacije ili društva kako biste uopće tu mogli boraviti. Dakle, nije za one koji bi tu došli da vide kako je to.

Resort vodi obitelj, a svim gostima na raspolaganju je udoban smještaj s klimatizacijskim uređajima i i odličnim besplatnim internetom, kao i vanjski bazen okružen prekrasnim cvijećem. U blizini je tajlandski restran za sve kojima se ne kuha. Od atrakcija gosti mogu posjetiti zoološki vrt s tigrovima Sri Racha i selo slonova gdje se brinu o tim predivnim životinjima, a vi ih možete i zajahati..

5. Vera Playa, Španjolska

Najpoznatija španjolska nudistička plaža Vera Playa nalazi se na jugoistočnoj obali u predivnoj Andaluziji gdje je vrijeme uvijek umjereno. S gotovo 2 kilometra plaže, Vera Playa nije privatna nego javna zona za nudiste – čak i na ulicama. Golaćima je na raspolaganju više od 2000 aparatmana i luksuzni hotel. Prema zapadnoj strani plaže primijetit ćete sve više kupaćih kostima.

4. Vritomartis Hotels and Bungalows, Grčka

Vritomartis se nalazi na jugoistoku Krete, a ime je dobio po minojskoj božici. Stoga ćete se i kao gosti ovdje osjećati božanstveno. Vritomaris je obiteljski resort koji radi prema smjernicama Međunarodnog naturističkog udruženja, što znači da je nudizam dozvoljen samo u vanjskim prostorima, a obvezan na bazenu i plaži.

3. eWaterways Naturist Cruise, Hrvatska

Biti gol na brodu poseban ne osjećaj, a eWaterways od 2011. godine organizira sedmodnevno jedrenje duž Jadranske obale samo za golaće. Odjeća je, naravno, obvezna u lukama gdje pristaju, no inače su gosti goli čitavo vrijeme.

Manji brodovi za 20-40 gostiju gostima poslužuju doručak, dok je večera uvijek u nekom lokalnom restoranu. Gosti tijekom krstarenja obalom posjete i otok Rab, koji slovi kao otok ljubavi, a ima i ranije spomenutu popularnu plažu.

Za gay populaciju nudističko jedrenje organiziraju saltyboy.com.

2. Hidden Beach Resort, Meksiko

Hidden Beach Resort na Majanskoj rivijeri u Meksiku jedna je od najluksuznijih nudističkih destinacija na svijetu. Nalazi se u zaljevu Kantenah na nešto više od sat vremena vožnje od Cancuna. Resort je namijenjen samo odraslima, parovima i samcima, a odjeća nije obvezna. Nudizam se potiče, čak i za vrijeme jela, a atmosfera je vrlo opuštajuća i bez seksualnog naboja.

Na dolasku gostima se ponudi čaša šampanjca prije nego krenu prema jednoj od 42 smještaja s pogledom na Karipsko more, koje krasi i privatan jacuzzi. Restor je čuvan i okružen zidovima, a zabranjeno je fotografiranje i snimanje.

1. Cap d’Agde, Francuska

Naturizam je vrlo popularan u Francuskoj još od 1920-ih. Danas u Francuskoj postoji 150 naturističkih klubova i 50 hotela koje nude smještaj za ljubitelje slobodnog tijela na 450 lokacija, a jedno od najpopularnijih odredišta je Naturističko selo ili Le Village naturiste Cap d’Arge na mediteranskoj obali.

Cap d’Agde mnogi zovu „svjetskim glavnim gradom nudizma.“ Tu možete sve raditi goli – igrati tenis i odbojku, ići u trgovinu, banku ili pak na večeru. Većina gostiju se ipak odijene za večeru, a nepisano pravilo je da sjedite na ručnicima ako nemate odjeću. Iako je to tzv. grad golih, nudizam nije obvezan kao na plaži. Ogromna 2-kilometarska plaža ljeti privuče i 40 000 ljudi, posebice iz Montpelliera, Nimesa i Arlesa.

Možete odjesti u jednoj od 85 soba, ali i uzvan sela u nekom od hotela pa tu dolaziti samo na kupanje.

13 najljepših europskih plaža koje morate posjetiti

TOP 11 PLAŽNI VODIČ: Šri Lanka za one koje traže plaže!

Na put s djecom: Top 10 family-friendly destinacija u Australiji

Kamo pobjeći od ljudi: Postoji mjesto veličine Hrvatske gdje ne živi baš nitko