Vodiči

Najbolja putovanja za svako desetljeće života

datum objave | 10. srpnja 2020.
3132

Kako idemo kroz život, tako se mijenjaju i naše mogućnosti i potrebe. Kažu da putovanjem rastemo pa kako odrastamo, i naše su želje i potrebe drugačije. Ono što nas zadovoljava u dvadesetima vjerojatno nas opterećuje u pedesetima, djeca koju dobijemo u međuvremenu također su bitan faktor koji utječe na odabir putovanja, a manjak energije u starosti definitivno je bitna stvar na koju valja pripaziti. Imaju to na umu, evo naših prijedloga i odabira koje je putovanje najbolje odabrati ovisno u kojem desetljeću života se nalazili.

Najbolja putovanja za svako desetljeće života

DVADESETE – ISPROBAJTE BACKPACKING

Uzmite backpack i krenite Interrailom po Europi, spavajte u hostelima i upoznajte druge ljude. Isprobajte svu uličnu hranu, pivnice i diskoteke, a zatim krenite putevima jeftinih aviokarata i jeftinog smještaja na drugi kraj svijeta, točnije u Aziju.

Azija je toliko šarena, a toliko još cjenovno prihvatljiva da ćete uživati u otkrivanju drugih kultura, prekrasnih pješčanih plaža, neobičnoj hrani, partijima na plaži. Ako vam ponestane novca, uvijek možete raditi neke manje poslove, volontirati ili podučavati djecu engleski u zamjenu za smještaj, hranu i ponešto novca. Istražujte i upijajte sve različitosti, učite strane jezike i razvijajte toleranciju.

Kamo otputovati za manje od 2000 kuna. I kako?

TOP destinacije za backpackere u Aziji

TRIDESETE – KRENITE NA AVANTURU

U tridesetima se mnogi od nas odjednom osjete odraslima. Završili ste školovanje, vjerojatno prošli početničke poslove, napokon imate dobar posao pa možete i uštedjeti nešto novca za dulje putovanje. U tridesetima mnogi osjete potrebu dokazati sebi (ili drugima?) da nisu stari, da još mogu biti otkačeni kao u dvadesetima. Ako niste još dobili djecu, imate i energije i vremena i novca da odete na neku fizički zahtjevniju avanturu, bilo da se radi o usponu na Everest ili hodanje do Machu Picchua, vožnja biciklom po Europi ili motorom po Balkanu.

Istražite Afriku, provedite mjesec dana u Kolumbiji ili upoznajte nekoliko većih gradova u SAD-u.

10 putovanja na koje bi žene trebale otići do 40. godine

Najbolja putovanja za svako desetljeće života

ČETRDESETE – PUTUJTE S DJECOM ILI PONOVO PARTIJAJTE

Ovisno o tome kada ste dobili djecu, u četrdesetima možete uživati s njima ili bez njih. Oni koji su već u dvadesetima postali roditelji, sada imaju odraslu djecu pa ih slobodno mogu ostaviti kod kuće, ili barem uz minimalan nadzor baka ili susjeda te mogu ponovo početi ludovati po svijetu bez neke grižnje savjesti s kojom se brojni roditelji muče ako djecu ostave preko vikenda dok oni istražuju svijet.

Ako ste pak roditelj postali kasnije, putujte s djecom. Destinacije birajte ovisno o njihovoj dobi. Mogu to biti bliže destinacije koje uključuju Gardaland i slične zabavne stvari, a možete ih pak odvesti na drugi kraj svijeta kako bi upoznali neke nove kulture, probali neku novu hranu i učili o zemljopisu onako lagano, usput, umjesto da pamte činjenice iz knjiga.

A ako vam se malo luduje, Las Vegas nije loš početak da se zabavite. Ili možda da odete na sve one glazbene festivale koje ste odgađali, istražite Južnu Ameriku, napokon naučite surfati na Kanarima ili u Australiji, gađate se rajčicama na La Tomatini u Španjolskoj…ma toliko je toga što valja probati!

PEDESETE – PREKRIŽITE STVARI S BUCKET LISTE

Pedesete su godine kad smo definitivno u fazi da razmišljamo što bismo još mogli prekrižiti s tzv. bucket liste. Još imate energije, radite pa imate i priljev novca, djeca su odrasla… pa zašto si ne biste napokon priuštili onaj road trip po Route 66, safari u Africi, put na Aljasku, penjanje na Kilimandžaro ili barem na vulkan Etnu.

Ako niste avanturisti, zaputite se u New York i pogledajte klasične komade na Broadwayu, posjetite sve muzeje u Rimu, odradite hodočašće na Camino u Santiago de Composteli ili posjetite Maroko i pustinju.

ŠEZDESETE – OTKRIJTE EUROPSKE GRADOVE

Šezdesete su godine kada odlazite u mirovinu i napokon imate vremena za sebe. Možda je novca manje, posebice ako živite od hrvatske mirovine. No ako vam prilike dozvoljavaju ili možete zamoliti djecu da vam za Božić i rođendan poklone sudjelovanje u dijelu troškova, istražite opcije jeftinih putovanja zrakoplovom ili autobusom u europske gradove. Vikend putovanja u Budimpeštu, Beč ili Veneciju nisu skupa, posebice putujete li u grupi. Lisabon je prekrasan grad za šetnju, baš kao i Istanbul i Rim, a to su tek pojedine od mnogobrojnih opcija za kraće putovanje.

Najbolja putovanja za svako desetljeće života

SEDAMDESETE – KRUZERI SU SAVRŠENI

U ovim vas godinama već hvata umor prilikom višednevnog obilaženja destinacije, posebice ako ste u grupi koja u nekoliko dana mora obići 20-ak lokacija i zahtijeva od vas snagu i izdržljivost hodanja.

No znate gdje ne trebate previše hodati? Na brodu. Razmislite o putovanju kruzerom. Uzmite kabinu i all inclusive aranžman s kojim ćete dobiti sve obroke i pića tijekom dana, a kada stignete na pojedinu lokaciju na ruti, svojim tempom razgledajte mjesto.

Put do Grčke mogla bi biti savršena ruta. Možda vam smetaju vrućine pa je putovanje Skandinavijom bolja opcija za vas? Kako god, boravak na kruzerima neće vas iscrpiti, a opet će vam ponuditi da vidite mnogo toga.

OSAMDESETE I DALJE – ISTRAŽUJTE SVOJ GRAD I OKOLICU

Lijepo ako ste doživjeli ove godine i dovoljno ste zdravi da možete nekamo na put. Znamo da se više ne može kretati užurbano kao nekad, penjati se na Machu Picchu ili čak uz stotine stepenica u selima Cinque Terre u Italiji. Vjerojatno vam se više i ne da planirati neka posebna iskustva i samostalno istraživati.

Odaberite putovanje s djecom ili ono u grupi kako biste se osjećali sigurnije, ali i kako biste dobili sve na gotovo. Aranžmani su izvrsna opcija jer nude putovanja s uključenim smještajem i prehranom (obavezno se raspitajte što je sve uključeno), a sasvim dovoljno će biti odlazak na vikend u neki obližnji grad. Možda čak i u neke obližnje toplice, gdje ćete se moći opustiti.