Vodiči

Nacionalni parkovi koji su najljepši u jesen

datum objave | 16. listopada 2022.
5087

1. SAD: Nacionalni parkovi Grand Teton i Yosemite

Nacionalni park Grand Teton, USA
Grand Teton je nacionalni park ledenjačkog porijekla u saveznoj državi Wyoming gdje možete uživati u jesenskim bojama u listopadu. Tu je pravi raj za planinare jer se oko 500 kilometara planinarskih staza proteže kroz Grand Teton, a kampiranje u nacionalnom parku dozvoljeno je. Temperature su odlične baš na jesen i nema gužve, a boje su doista fantastične.   U Nacionalnom parku Yosemite u jesen, nažalost, ne možete vidjeti bogatstvo divljih cvjetova i slapova u punoj veličini, ali ovo je sjajno vrijeme za posjet parku ako uživate u bojama jesenskog lišća koji se počinju pojavljivati u listopadu, i preferirate mir. Možete se voziti biciklom ili šetati parkom i diviti se veličanstvenim jezerima Tenaya, May i Elizabeth koja su posebno mirna i bistra u jesen. Sequoia, te ogromne četinjače, po kojima je Yosemite poznat, veličanstvene su u svim godišnjim dobima.

2. Japan: Daisetsuzan i Towada Hachimantai

Nacionalni parkovi Daisetsuzan i Towada Hachimantai, Japan
Od promatranja jesenskog lišća Japanci su napravili cijeli ritual (kao i od promatranja trešnjinih cvjetova). Jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova u kojem Japanci vole promatrati boje jeseni je Towada Hachimantai duž vulkanskih planina Hachimantai i jezera Towada u Tohoku regiji gdje možete uživati u rustikalnim izvorima poput Nyuto Onsen.   Daisetsuzan je najveći nacionalni park u Hokkaidu. Ovdje možete najranije vidjeti jesenske boje u Japanu te je ovo i jedno od rijetkih područja na kojima možete provesti cijeli tjedan planinareći u netaknutoj prirodi, promatrati vulkanske planine i uživati u bojama jesenskog lišća.

3. Južna Koreja: Nacionalni park Naejangsan

Nacionalni park Naejangsan, Južna Koreja
Naejangsan znači unutra ili skriveno. Park je dobio ovo ime jer uspješno skriva 12 vrsta ugroženih životinja i mnoge druge vrste životinja i biljaka. Nacionalni park Naejangsan jedan je od najljepših mjesta u Južnoj Koreji gdje možete uživati u netaknutoj prirodi i jesenskim bojama.

4. Škotska: Nacionalni park Cairngorms

Nacionalni park Cairngorms, Škotska
Nacionalni park Cairngorms sastoji se od Cairngormsa, nekoliko sela, dvoraca i destilerija viskija na brežuljcima sraslima s drevnim šumama. U nacionalnom parku možete posjetiti bogatu floru i faunu, hodati ili voziti se biciklom po stazama i posjetiti brojne dvorce. Kada ste ovdje, posjetite i otok Isle of Skye i planinu Buachaille Etive Mor koji su također prekrasni, ukrašeni jesenskim bojama.

5. Ujedinjeno Kraljevstvo: Nacionalni park Lake District

Nacionalni park Lake District, Ujedinjeno Kraljevstvo
Lake District je najveći nacionalni park u Engleskoj gdje se nalazi i najviša planina ove zemlje Scafell Pike (koja mjeri samo 978 m nadmorske visine) te najveća i najdublja engleska jezera. Ovaj prekrasni romantični krajolik opjevao je poznati engleski pjesnik William Wordsworth u svojim pjesmama. Kada ste u Engleskoj, pogledajte i dvorce, npr. dvorac po kojem su osnovali školu Hogwarts u filmovima Harryj Potter ili rezidenciju u kojoj se odvija serija Downton Abbey.

6. Italija: Nacionalni park Abruzzo, Lazio e Molise

Nacionalni park Abruzzo, Lazio e Molise, Italija
Planinske staze ovog talijanskog nacionalnog parka spektakularne su u svim godišnjim dobima, a na jesen se zažare u crvenoj i žutoj boji. Ako želite osjetiti svu ljepotu jesenskih boja idite u pokrajinu L’Aquila u Val Fondilu ili Monte Meta. Ovdje, uz malo sreće, možete čak i vidjeti divokozu.

7. Hrvatska: Plitvice

Plitvice, Hrvatska
Plitvice su naprosto čarobne i prepoznatljive po cijelom svijetu. U jesen su posebno šarmantne, kad se tirkiznoj boji vode kao kontrast suprotstavi narančasto lišće drveća. Iskusni putnici preporučuju posjetu Plitvičkim jezerima u listopadu zbog jesenskih boja kao i manjih gužvi koje su tipične za ljeto. Ovdje možete vidjeti slapove, terasasta jezera promjenjivih boja i vrlo raznolike životinje.

8. Slovenija: Nacionalni park Triglav

Nacionalni park Triglav, Slovenija
Triglavski park jedan je od najstarijih nacionalnih parkova u Europi (postoji još od 1924. godine). Pokriva 4% površine Slovenije i ima vrlo raznoliku prirodu s različitim ekosustavima. Po parku možete prošetati ili voziti se biciklom u vlastitoj režiji ili se pridružiti vodičima.   Jeste li neki od navedenih parkova već posjetili? Već vas svrbe pete i znate da morate uskoro krenuti na put? Za lakši odlazak do parka potraži Rent-a-car. Nazovite nas na 0800 1998 ili posjetite u našoj poslovnici.