Tips&Tricks

Mrzite čekati prtljagu? Evo nekoliko trikova da baš vaš kovčeg stigne prvi

datum objave | 14. studenoga 2018.
1988

Mrzite čekati prtljagu? Evo nekoliko trikova da baš vaš kovčeg stigne prvi

Putovanje avionom zahtijeva dosta čekanja, od reda za check-in ili drop-off prtljage preko prolaska sigurnosne kontrole i boardinga pa do čekanja da izađete iz zrakoplova, prolaska granice i na kraju da uzmete kovčeg.

Otprilike svaki let znači oko 90 minuta čekanja, čak i ako sam let traje 45 minuta. Nije ni čudo da avioprijevoznici naplaćuju Priority boarding koja skraćuje to mrsko razdoblje. Putnici koji često putuju znaju spakirati kovčeg koji ide s njima u kabinu samo kako ne bi morali čekati i onih zadnjih 10-15 minuta dok prtljaga ne stigne na karusel.

Za sve nestrpljive putnike koji ipak vole putovati s većim komadom prtljage postoji par trikova kako da im ta prtljaga barem bude među prvima na kružnom karuselu po dolasku aviona na destinaciju.

  1. Kod check-ina prtljage, zamolite osoblje na šalteru da vam na kovčeg stavi oznaku „Fragile“ ili „Lomljivo“. Prtljaga s takvim obilježljima se u pravilu ukrcava posljednja i iskrcava prva. Imajte na umu da će vam za svaki idući let trebati nova oznaka. Naravno, neka vam kovčeg bude od tvrdog materijala kako bi vam priča i bila uvjerljiva.
  2. Drugi trik koji vam može uštedjeti pokoju minutu jest da se posljednji check-inate. Ovo bi mogli značiti i da je vaš kovčeg posljednji koji ulazi u zrakoplov i prvi koji izlazi. Naravno, ova metoda nije baš 100% učinkovita jer se ukrcavanje i iskrcavanje prtljage razlikuje od kompanije do kompanije.
  3. Treća solucija jest da doplatite za Priority boarding, odnosno prednost pri ukrcavanju. Možda nemate novca za poslovni ili prvi razred koji automatski, ali doplata za priorite boarding nije nužno skupa. Neki avioprijevoznici daju prednost i prtljazi putnika koji imaju prednost pri ukrcavanju, što znači da će njihova prtljaga biti odvojena od druge i izaći će prva na aerodromski karusel.

MOGLO BI VAS ZANIMATI:

Italija zaustavila Ryanair i Wizz Air: Nova politika prtljage vara putnike

7 trikova za što manje prtljage ili zašto je frizbi ultimativno putničko pomagalo

Finnair od sada važe putnike prije leta, vodi li ovo ka naplati aviokarte po težini?

Hoćemo li uskoro plaćati prostor iznad glave u avionima?

40 savjeta iskusnog putnika: Pripremi se za putovanje like a boss!

Pošalji upit