Gastro

Možda će vas iznenaditi od koje se hrane možete razboljeti na putovanju

datum objave | 26. ožujka 2019.
663

Opasna hrana na putovanjima

Mnogi putnici se na putovanjima čuvaju od crijevnih viroza i otrovanja tako da izbjegavaju piti vodu iz slavine, piti pića s ledom, ne jedu svježe oprano voće ili pak jedu jako začinjenu hranu da ubiju sve potencijalne bakterije. No jedna je namirnica prisutna diljem svijeta i može biti izrazito opasna ako se ne drži na odgovarajućoj temperaturi. Riječ je o riži.

Iako vam za rižu svi kažu da je jedete kada imate problema za želucem, istina je da nekuhana riža sadrži bakteriju Bacillus cereus koja ponekad može preživjeti proces kuhanja. Prema stranici FoodSafety.gov ako se riža ne drži na temperaturi od 60 stupnjeva Celzijusa kada je izložena vani dva ili više sati, bilo koja preostala bakterija se može razmožiti i uzrokovati vam povraćanje i proljev. Simptomi se pojavljuju brzo, od 30 minuta do 15 sati nakon konzumacije, a prolazi obično nakon 24 sata.

Opasna hrana na putovanjima

Pazite se buffeta

Turisti radi uštede vole često jesti u buffetima, a evo nekoliko stvari na koje trebate paziti. Ovo su tri najvažnija upozorenja:

  • Hrana koja bi trebala biti vruća nije vruća
  • Hrana koja bi trebala biti hladna nije ili se topi
  • Radnici u buffetu na preostalu hranu stavljaju novu umjesto da zamijene posude s hranom u cijelosti

Što izbjegavati u buffetima?

Hrana koju je poželjno izbjegavati u buffetima su riža, meso, narezana dinja i narezano zeleno povrće.

Pošalji upit