Novosti

Mona Lisa proglašena najvećim razočaranjem među europskim turističkim atrakcijama

datum objave | 29. travnja 2019.
6256

Fontana di Trevi, Rim

Najveće razočaranje među turističkim atrakcijama u Europi jest Mona Lisa, barem ako je vjerovati istraživanju koje je provela aviokompanija Easyjet na uzorku od 2000 britanskih turista koje redovito svojim linijama povezuje Veliku Britaniju s ostalim europskim destinacijama, ponajprije s Parizom, Berlinom, Rimom i Bruxellesom.

Na pitanje koje turističke atrakcije nisu ispunile njihova očekivanja, ispitanici su izdvojili 10 najvećih razočaranja, a pobijedila je neprocjenjiva slika Leonarda da Vincija Mona Lisa koja se čuva u muzeju Louvre u Parizu. Ova umjetnina iz 16. stoljeća, koja se u Guinnessovoj knjizi rekorda vodi kao slika s najskupljim osiguranjem, a čija je procijenjena vrijednost još 1962. godine bila 100 milijuna dolara, što bi danas uzevši u obzir inflaciju bilo nekakvih 830 milijuna američkih dolara, nije impresionairala posjetitelje. Možda su očekivali sliku većih dimenzija, možda su očekivali da će je gledati u miru, možda se primaknuti bliže njoj i uživati u smiješku… kako god, turisti su ostali njome razočarani.

Evo popisa 10 razočaranja:

  1. Mona Lisa, Pariz

Mona Lisa, Pariz

Tajanstveni osmijeh i jedne od najanaliziranijih obrva u povijesti umjetnosti koje je naslikao Leonardo da Vinci između 1503. i 1506. godine, u dobi kada je navodna žena firentinskog trgovca Lisa del Giocondo imala 24 godine. No identitet naslikane žene ne mora biti taj. Neki nagađaju da je riječ o kćeri plemića Ludovica Mora koji je prije 500 godina vladao gradićem Bobbi u kojem je boravio i da Vinci, neki da je na slici da Vincijeva majka, dok pak neki istraživači tvrde kako nije uopće postojao model, već da je Leonardo naslikao idealnu ženu.

  1. Checkpoint Charlie, Berlin

CheckpointCharlie, Berlin

Najpoznatiji prijelaz Berlinskog zida između Istočne i Zapadne Njemačke zapadnjaci su prozvali Checkpoint Charlie, jer je to do 1962. godine bilo jedino mjesto gdje su stranci mogli prijeći iz jedne u drugu Njemačku. Prijelaz je zatvoren 22. lipnja 1990. godine, a danas je velika turistička atrakcija. Na lokaciji se nalazi i muzej koji prikazuje povijest Berlinskog zida, odnosno načine na koje su sve stanovnici pokušavali prebjeći na Zapad.

  1. Manneken Pis, Bruxelles

Manneken Pis ili kip dječaka koji piški u fontanu jedan je od simbola belgijske metropole. Obzirom da je kip visok tek 61 centimetar, mnogi se turisti razočaraju kada ga vide uživo. Što bi tek bilo da znaju da na lokaciji na uglu Rue de l’Etuves i Rue des Grands Carmes nije uopće originalni kip koji je nekoliko puta ukraden pa se original sada čuva u Maison du Roi, a ovaj u javnosti je „tek“ vjerna kopija.

  1. Moulin Rouge, Pariz

Moulin Rouge, Pariz

Malo tko ne zna za Moulin Rouge, kabaret klub u Parizu, prepoznatljiv po vjetrenjači i crvenoj boji te poznat kao mjesto gdje se rodio ples kan kan. Originalno zdanje iz 1889. izgorilo je 1915. godine, ali svejedno i danas privlači impresivan broj posjetitelja koji su volnji platiti dosta novca za ulaznicu kako bi pogledali kostimiranu predstavu plesa.

  1. Mala sirena, Kopenhagen

Mala sirena ili po danski Den lille Havfrue jedna je od najprepoznatljivih simbola Kopenhagena. Taj brončani kip koji predstavlja sirenu koja se pretvara u čovjeka zapravo uopće nije impresivna pojava zbog svoje veličine, ili bolje reći sitnoće.

  1. Eiffelov toranj, Pariz

Eiffelov toranj, Pariz

Eiffelov toranj je jedna od ikonskih građevina na svijetu koju je izgradio Gustave Eiffel u 19. stoljeću, na opći šok brojnih Parižana. Danas je jedna od najprepoznatljivijih atrakcija na cijelom svijetu i dosta iznenađuje što se našao na ovom popisu. Možda zbog ogromnog reda koji je čeka da biste se popeli na njega.

  1. Španjolske stube, Rim

Španjolskestube, Rim

Španjolske stube sa svojih 174 stepenica nalaze se u srcu Rima između Piazza di Spagna i Piazza Trinita dei Monti. Napravljene su 1725. godine kako bi spojile ta dva trga, a danas su jedno od omiljenih mjesta za turiste žele s visine vidjeti Rim, ali i malo predahnuti.

Rim: Najbolja pizza, sladoled, mozzarelle i fast-food s tjesteninama

Putovanje u Rim: 20 atrakcija za vidjeti u 3 ili 7 dana

  1. Fontana di Trevi, Rim

Fontana di Trevi, Rim

Fontana di Trevi postala je poznata zbog filma Sladak život, a radi se o najvećoj baroknoj fontani u Rimu. Privlači zaista velik brojih turista koji preko ramena bacaju novčiće ne bi li se jednom vratili u Rim. Zbog velikih gužvi ponekad je teško uživati u svoj ljepoti ove predivne fontane, no ako izbjegavate vikende i ustanete malo ranije, Fontana di Trevi mogla bi vas ipak opčiniti.

  1. Muzej Louvre, Pariz

Muzej Louvre, Pariz

Dugački su redovi za ulazak u najpoznatiji pariški muzej u kojem je izložena famozna slika Mona Lise te je stoga ta gužva faktor koji je razočarao turiste. Radi se o najvećem umjetničkom muzeju na svijetu koji se nalazi na desnoj obali rijeke Seine u Parizu i svakako bi ga valjalo posjetiti.

  1. Kosi toranj, Pisa

Kosi toranj, Pisa

Kosi toranj u Pisi postao je poznat zbog nagnutosti koju su prouzročili nestabilni temelji. Na toranj se možete popeti uz 300 stepenica kako biste došli na sam vrh ovog 55-metarskog zdanja, a cijena od 17 eura nije zanemariva. Pogled koji se pruža nije toliko impresivan kao u nekim drugim većim gradovima pa možda to razočara turiste, no Pisa je zaista predivan grad koji se nalazi u našem susjedstvu i trebali biste ga posjetiti.

Pošalji upit