Michelin restorani: Najbolje foodie destinacije na svijetu

datum objave | 27. februarja 2019
751

Michelin restorani: Najbolje foodie destinacije na svijetu

Znate li koji grad ima najveći broj restorana s Michelinovom zvjezdicom? Vjerujemo da većina vas ne bi pomislila na Tokio, ali upravo je to točan odgovor. Japanska metropola postala je svjetsko žarište vrhunske kuhinje, a gastro turizam privlači sve više posjetitelja.

Mnogo je onih koji će potegnuti u neku zemlju samo zbog jedne stvari. Nekom je to Eiffelov toranj, nekom je to serija „Igra prijestolja“, a nekom je pak vrhunska hrana. Ako ste foodie ili osoba koja je osobito sklona uživanju u dobroj hrani, a pritom si možemo i financirati izlete u takve gastro institucije, predlažemo nekoliko destinacija i restorana koji bi se mogli naći na vašem popisu.

Tokio je grad s najviše restorana koji imaju Michelinovu zvjezdicu –ukupno 230!

Od toga 13 restorana ima čak tri zvjezdice. Ovdje možete pogledati cijeli popis restorana u Tokiju koji se mogu podičiti oznakom vrhunske kuhinje.

Ako tražite europske Michelin-destinacije, Pariz se nalazi na drugom mjestu po broju restorana, London na četvrtom. Europski kontinenent u cjelini ima ukupno najveći broj restorana s ovom zvjezdicom, od kojih je većina smještena u Londonu, Parizu, Madridu, Barceloni i Rimu.

Susjedna Slovenija ima jedan restoran Hišu Franko, a Hrvatska 3 restorana te njih 55 s preporukom Michelina (iako se šuška da bi uskoro mogli dobiti još restorana sa zvjezdicama ove godine). Za sada su to Monte iz Rovinja, Pelegrini u Šibeniku i 360º u Dubrovniku.

TOP 5 destinacija na svijetu po broju restorana s Michelinovom zvjezdicom su:

1. Tokio

2. Pariz

3. Osaka

4. London

5. New York

Michelin restorani: Najbolje foodie destinacije na svijetu

Kafići s ježevima novi su hit u Japanu

Najbolji cjenovno prihvatljivi restorani s Michelinovom zvjezdicom u Tokiju.

Vratimo se na Tokio, kako i zaslužuje grad na prvom mjestu.

Naruči Japan Rail Pass za putovanje brzim vlakovima po Japanu

Nekakvo je nepisano pravilo da su svi restorani okićeni Michelinovom zvjezdicom skupi i da se rezervacija na stol u njima čeka mjesecima. Ipak, nisu svi baš TOLIKO skupi. Evo nekoliko restorana u Tokiju gdje možete pojesti obrok za manje od 1000 jena, što bi bilo nekakvih 60 kuna, a koji imaju barem Michelinovu oznaku Bib Gourmand, preporuku za mjesta koja zbog formata inače ne bi konkurirala za vodič, ali Michelin želi nagraditi ona neformalna i jeftina mjesta u kojima se ozbiljno kuha. Bib Gourmand je, dakle, preporuka za “izuzetno kuhanje po prijateljskim cijenama.”

  1. Toritsune Shizendo (Suehirocho)

Specijalisti za piletinu u predjelu Tokiju Suehirocho za 1000 jena nude oyakodon, jelo od piletine, jaja i riže poslužene u posudi. Ako imate sreće možete isprobati i neke od dnevnih specijaliteta za 1600 ili 1900 jena (no serviraju tek po 20 porcija dnevno). Očekivano, red za ovaj lokal s preporukom Bib Gourmand je uvijek velik.

Ovdje naravno možete dobiti i klasični menu, a cijene večere lako se penju na 10.000 jena.

  1. Chuka Kosai Jasmine (Hiroo)

U Novom trendovskom gastrom području grada Tokija Hiroo nalazi se još jedno mjesto s preporukom Bib Gourmand, a najjeftinije jelo nudi po cijeni od 1100 jena. Chuka Kosai Jasmine poznat je po vrlo začinjenim specijalitetima iz pokrajine Sečuan, a prosječna cijena večere je 4000 jena (235 kuna). Meni za ručak vikendom košta pak 1100 jena, a sastoji se od juhe, riže, glavnog jela, priloga i deserta.

  1. Sushi Taichi Meguro (Yutenji)

Ovaj lokal nudi s preporukom Bib Gourmand nudi izvrstan bara chirashi za 1100 jena. Chirashi je klasično jelo od komada sashimija na riži s octom, dok je bara chirashi koristi kuhane, ne sirove namirnice.

Nalazi se na 10-ak minuta pješice od stanice Yutenji i za ručak nudi tek 12 porcija bara chirachija po 1100 jena. Za sve drugo, treba rezervirati barem tri dana unaprijed, a meni košta 3250 jena (190 kn).

  1. Japanese Soba Noodles Tsuta (Sugamo)

Ovaj restoran koji se diči s jednom Michelinovom zvjezdicom nudi ramen, japansku gustu juhu s rezancima, od samo 800 jena, što je najjeftinije jelo u jednoj ovakvoj instituciji u Tokiju.

Kvaka da do jela dođete jest da budete u restoranu prije 8 ujutro. Redovi su bili ogromni i prije nego što su dobili priznanje jer je chef Yuki Onishi poznat kao vrhunski perfekcionist.

Tsuta je poznat na svijetu kao prvi lokal koji nudi ramen da je dobio Michelinovu zvjezdicu, a trenutno ih je samo tri na svijetu.

  1. Zuisetsu (Umegaoka)

Zuisetsu ima jednu Michelinovu zvjezdicu , a nudi ručak po 1200 jena. Nalazi se u Umegaoku u četvrti Setagaya i servira kantonsku kuhinju s rafiniranim japanskim okusima. Poznat je po ribljim jelima. Večera obično košta između 7000 i 10.000 jena. Stoga otiđite na ručak i naručite rezance za 1200 ili pak cijeli menu za ručak od 1620 do 2160 jena.

Japan: zanimljivosti u zemlji izlazećeg sunca ne nedostaje

Poleti u Japan

A ovaj chef ima najviše Michelinovih zvjezdica na svijetu – čak 31!

Joël Robuchon poznat je kao „Chef stoljeća“, koji je tijekom karijere prikupio 31, a trenutno drži 28 zvjezdica. Ovaj francuski chef je pionir perfekcije u kuhinji. Posjeduje 12 restorana, nama najbližiti ili najpristupačniji je onaj u Londonu – restoran L’Atelier De Joel Robuchon.

Robuchon je bio mentor glasovitom Gordonu Ramseyu koji ima „samo“ 16 Michelinovih zvjezdica, a od njega je Ramsey vjerojatno i pokupio divlji temperament. Dvojica chefova nisu u dobrim odnosima otkad je Robuchon bacio tanjur na Ramseya pa je ovaj samo napustio kuhinju.

Pošalji upit