Novosti

Meksiko: Upoznajte treći spol –muxe

datum objave | 10. siječnja 2018.
8072

Udaljeni grad na jugu Meksika Juchitán de Zaragoza poznat je kao raj za gej populaciju. Ujedno je poznat i kao mjesto gdje žive muxe, osobe fluidnog seksualnog identiteta koje sebe uglavnom ne smatraju ni muškarcima ni ženama, nego nešto treće, a to je muxe.

View this post on Instagram

Muxe Gala #juchitan #oaxaca #muxe

A post shared by Luis Cobelo (@churrito) on

Muxe su biološki muškarci, pripadnici indijanskog naroda Zapotec iz Meksika, koji žive prvenstveno u južnoj regiji Oaxaci, na čijoj se obali smjestio Juchitán de Zaragoza. Oblače se i ponašaju kao žene, no ne smatraju se homoseksualcima. Ne žive samo u Juchitánu, iako on broji najviše pripadnika ovog „spola.“

“Da biste bili muxe, morate se roditi tamo gdje žive Zapoteci,” ponudio je objašnjenje Cony Canseco, voditelj Odjela za seksualnu različitost u Juchitánu, koji niz godina organizira zabave s poznatim muxe klanom The Authentic Intrepid Seekers of Danger i dodao, “Oni koji žive izvan područja su homoseksualci.“

Posjetiteljima koji nisu upoznati s ovom tradicijom, pogled na brojne muxe na ulicama može pružiti drugačiji, krivi, doživljaj. Mnogi odlaze misleći da se radi o transvestitima, a muxe inzistiraju da oni to nisu. „Transvestit je muško koje se odijeva kao žensko, a muxe se oblači u tradicionalne huipilese i enaguase te je ponosan na svoje podrijetlo. Kultura igra veliku važnost u seksualnosti,“ kaže jedan muxe.

View this post on Instagram

Muxe the third gender in the Zapotec culture. These girls know glamour, regalia, fabulousness and I love every bit of it. ????????? In an article published in 1995, anthropologist Beverly Chiñas explains that in the Zapotec culture, "the idea of choosing gender or of sexual orientation is as ludicrous as suggesting that one can choose one's skin color." Most people traditionally view their gender as something God has given them (whether man, woman, or muxe), and few muxe desire genital surgery. They generally do not suffer from gender dysphoria because transphobia is a rare attitude in their culture, people are generally accepting of them and they usually have their gender recognised through their clothing, there is not as much pressure to "pass" as in Western societies #beauty #inspiration #zapotec #mexico #oaxaca #muxe #queen #hair ribbons #tehuana #lgbt #glam #slay #fave #goals

A post shared by Vintage Jesus (@thevintagejesus) on

Kratka povijest trećeg spola muxe

Vjeruje se da je termin „muxe“ nastao po španjolskoj riječi „mujer“, što znači „žena“ na području Oaxacea, gdje je tolerancija prema njima visoka. Iako neki muxe odluče živjeti kao žene, mnogi se i dalje ne žele odreći svoje seksualne fluidnosti i usprkos tome rade bez problema kao učitelji, medicinsko osoblje ili pak krojači.

Poput indijskihhijra, „interseksualnih“ osoba koji žive na jugu Azije i poznati su kao Aravani, Aruvani ili Jagappa, muxe je antički koncept, iako određene karakteristike datiraju tek unatrag posljednjih 60 godina.

View this post on Instagram

#oaxaca #muxe

A post shared by Pali (@chefpaulafr) on

Većina muxea ne nosi mušku odjeću (pintadas), nego žensku (vestidas). Neki imaju i vlastitu obitelj, bilo da se vjenčaju za ženu ili muškarca. Kad muxe oženi muškarca, taj se muškaraca ne smatra homoseksualcem. Zovu ih pak mayates, i nije lijep termin. Mnogi smatraju da mayates opisuje muškarce koji svoje potisnute homoseksualne osjećaje iskazuju na ovaj način. Mayates se zovu i muške prostitutke koje zadovoljavaju muxe, a Meksikanci tim terminom pogrdno zovu i Afroamerikance. Muxe često ne napuštaju majku i oca, nego ostaju živjeti s njima kako bi se mogli brinuti za njih u starosti.

Želite li doživjeti kulturu u kojoj žive muxe, otiđite tamo otvorenog srca. Možda najbolje da ih posjetite krajem studenog kada se u Juchitánu održava trodnevni festival Vela de las Intrépidas.

View this post on Instagram

Beauty queen. #dragqueen #dragracing #juchitan #muxe

A post shared by Ricardo (@ricardopinedabt) on

Organizirano putovanje :: MEKSIKO

Gdje se putuje u siječnju?

Provedi noć u kući Pabla Escobara u Tulumu

Najbolje destinacije za svaki horoskopski znak

Ana Gruica o Meksiku: Isla Mujeres ima najljepšu plažu na svijetu, a Frida Kahlo i meksički kult smrti dio su turističke ponude