Vodiči

Meksiko: Tekila – vlak nudi pravu opijajuću turu

datum objave | 14. rujna 2021.
7172

Tequila je grad u Meksiku najpoznatiji po istoimenom piću. Mnogi ne znaju ovu zabavnu činjenicu, baš kao ni da u Meksiku postoje pokrajine Tabasco ili pak Chihuahua, po kojima su imena dobili popularni umak i maleni psi čivave.

Santiago de Tequila zaslužan je za pitki izum koji se dobiva od plave agave koja raste u tom dijelu Meksika. Koliko je napitak magičan govori i činjenica da je meksičko ministarstvo turizma grad prozvalo Magičnim gradom (Pueblo Mágico) 2003. godine.

View this post on Instagram

#JoseCuervoExpress 1/3

A post shared by Mundo Cuervo (@mundo_cuervo) on

Putovanje do Tequile (Ruta de Tequila) je jedno od onih rijetkih iskustava kada je putovanje do destinacije jednako cool kao i sama destinacija. Vlakovi Jose Cuervo Express i Tequila Express voze od Guadalajare do Tequile i prolaze kroz polja agava dok se vi vozite, a majstor tekile vam objašnjava sve što niste znali o tom piću. Slušat ćete razne priče po tekili dok se polagano opijate, učeći primjerice kako prepoznati dobru tekilu ili kako je treba piti.

Kako prepoznati dobru tekilu?

Pokapajte dlanove s par kapi i protrljajte ih. Ako vam nakon toga ruke budu ljepljive, u tekilu je vjerojatno dodan šećer i nije dobra. Ako su vam ruke suhe i mirišu na bačvu, znači da je tekila izvrsna.

Kako piti tekilu?

Prvo duboko udahnite, zadržite dah, uzmite gutljaj tekile, progutajte i izdahnite. Ovaj način će vam pomoći da ne izgorite iznutra, a da pritom u cijelosti osjetite okus pića.

Kad sve to naučite, doći ćete u grad gdje živi oko 40 tisuća ljudi i postoji čitav niz trgovina koje prodaju tekilu. Svaki hotel u ponudi nudi izlete do polja agava koji se nalaze na par kilometara udaljenosti. Biljke rastu u podnožju ugaslog vulkana koji daje plodno tlo za ovu izvanrednu biljku, ali joj je dao i ime. „Tequila“ zapravo znači „brdo lave“.

Na izletu možete odabrati jahanje na konjima kako biste lakše obišli polja s jimadorom, osobom koja je zadužena za brigu od biljkama i njihovoj žetvi.

Poneki jimadori dozvolit će vam da se sami okušate u žetvi i osjetite kako to nije nimalo lagan posao. U tom sigurno neće uživati, ali hoćete u tekili iz neke od lokalnih destilerija gdje ćete usput i naučiti sve o procesu dobivanja tekile iz agave.

Tequila Express vozi samo petkom navečer i vikendima, a cijena po osobi je između 65 i 130 USD, dok je vožnja Jose Cuervo Expressom nešto skuplja, no nudi posebnije iskustvo. Kada budete gledali cijene, važno je znati da i meksički peso ima istu oznaku kao američki dolar ($) da ne padnete u nesvijest kada vidite da osnovna karta košta npr. $1250.

Ova tura je stvarno opijajuća, u svakom smislu, i ako idete u Meksiko, potrudite se staviti je na popis.

Obratite se nama da vam sve organiziramo, od avio karte pa do izleta.