Novosti

Medeni mjesec: zašto se tako zove?

datum objave | 21. ožujka 2022.
6452

Medeni mjesec: zašto se tako zove?

Termin „medeni mjesec“ označava razdoblje iza vjenčanja, na kojem parovi obično nekamo otputuju kako bi proveli zajedničko vrijeme. No otkud taj termin uopće i traje li medeni mjesec nužno mjesec dana?

„Medeni mjesec“ spominje se još u Babilonu prije 4000 godina, a označavao je mjesec dana (lunarni mjesec) odmah iza vjenčanja kada bi otac mladenke mladoženji davao velike količine vina od meda da potraje za čitavo to razdoblje. Vino od meda ili medovaču mladenci bi ispijali kako bi potaknuli dobru sreću u braku, a vjerovalo se da napitak potiče vitalnosti i plodnost. Iz tog rituala i vjerovanja nastao je termin „medeni mjesec“.

Medeni mjesec: zašto se tako zove?

Naravno, u početku se medeni mjesec nije odnosio na samo putovanje bračnog para. Ljudi su počeli „namjerno“ putovati tek 1791. godine, a medeni mjesec počeo je biti praksa početkom 19. stoljeća.

Prve destinacije za mladence bile su uglavnom europske destinacije koje su postajale centri tehnoloških, znanstvenih i kulturnih inovacija, mjesta koja su nudila nova uzbuđenja i zabavu, kao što su Pariz, Venecija, Rim i Verona.

Na medeni mjesec ide većina parova, a on obično traje između 7 i 14 dana. Sve više mladenaca ne odlazi na prvo bračno putovanje odmah iza samog vjenčanja, nego čekaju povoljnu priliku ili vrijeme unutar pola godine od samog vjenčanja. Najpopularnije su daleke destinacije, no nemali broj parova odlučuje se za europske destinacije koje nude povoljnije opcije.

PUTOVANJA ZA MLADENCE NA RAJSKIM DESTINACIJAMA