Novosti

Marketing ili ne: Kad te netko slijedi po svijetu i detaljno kopira tvoje fotke

datum objave | 11. prosinca 2016.
57

Dobra marketinška fora poznatog ljubavnog para ili stvarno slučaj jezivog kopiranja? U svakom slučaju zanimljivo je ono što se dogodilo poznatim travel blogerima.

Jack Morris (@doyoutravel) i Lauren Bullen (@gypsea_lust) su ljubavni par koji zajedno putuje svijetom, objavljuje prekrasne fotografije na Instagramu i ima gotovo 2 milijuna pratitelja. Zovu se travel blogerima iako im pojedinci zamjeraju da su zapravo samo travel pozeri. No kako god, priča nije o tome, nego o slučaju preočitog kopiranja.

Znamo da je oponašanje i kopiranje određena pohvala autorima, no kad netko ide na sve one lokacije gdje si ti bio, odijeva se u identičnu odjeću, fotografira se u identičnim pozama, pomisliš da te netko zeza ili da imaš posla s nekom jezivom osobom.

Dvadesettrogodišnja plavokosa Australska modna dizajnerica i poznata travel blogerica Lauren je otkrila kako na Instagramu postoji profil na kojem su brojne fotografije identične njezinima! Na profilu @Diana_Alexa ugledala je svoje fotografije, ali na fotografijama nije bila ona, nego djevojka smeđe kose. No sve drugo je bilo identično!

‘Diana’ je iskopirala točnu lokaciju, pozu, odjeću i modne dodatke, čak i muškog partnera koji se pojavljuje na fotografijama! I opisi fotografija su identični. Baš sve je tu, kao kad gledate „Tvoje lice zvuči poznato“, samo bolje. U imitaciju je uloženo zaista puno truda.

 

Sve su fotografije snimljene u 4 zemlje: Maroku, Španjolskoj, Italiji i Grčkoj, a djevojka koja je kopirala njezine fotografije očito se morala i dobro istrošiti boraveći na tim lokacijama gdje ovaj par redovito ide besplatno. I očito putuju s fotografom, jer su fotografije profesionalne i na njima su oni, a ne rade selfije.

 

Mnogi na internetu sumnjaju da je „prevarantica“ zapravo Laurenina sestra koja je brineta, a da je čitav slučaj insceniran da bi dobili još više medijske pažnje i sljedbenika. Istina, Lauren je nakon PR priče dobila preko 100.000 novih sljedbenika na Instagramu!

Lauren, naravno, sve demantira, a u prilog joj ide i rasprava na jednom njemačkom forumu gdje se raspravlja o čitavom slučaju.

Nijemci su otkrili da je Diana Alexa zapravo Jana Schwab, koja je svog Instagram account promijenila u @justawaanderlust i prije ovog slučaja te da se Lauren obrušila na nju nakon što je sve sredila s Janom. U međuvremenu je Jana sve obrisala.

Nismo CIA niti istraživački novinari u smislu razotkrivanja tuđih identiteta, pa nemamo neki fiksni zaključak o čitavom slučaju. Na vama je da zaključite što je istina, a morate priznati da je zanimljivo. Ili jezivo.