Vodiči

Marihuanski turizam: Popis država gdje možete legalno pušiti marihuanu

datum objave | 24. veljače 2016.
52668

Marihuanski turizam sve je popularniji, a neke zemlje iskoristile su sav njegov turistički potencijal i privlače mlade koji se na putovanju žele opustiti. Nizozemski Amsterdam prvi je grad na svijetu koji je zaradio na dozvoli zabranjenog – pušenje marihuane i prostitucija dovele su na milijune turista i gradu osigurale stabilne financije. Portugal je druga zemlja zemlja u Europi koja je omekšala svoj stav prema drogama kad je 2001. legalizirala sve do 25 grama. Nama bliža Češka je također legalizirala kupnju do 10 grama, a dekriminalizirala posjedovanje do 15 grama prije nekoliko godina.

I dok je Nizozemska paralelno počela uvoditi neke promjene oko pušenja trave (dopušteno je legalno posjedovati 5 grama marihuane, a možete ju legalno pušiti u popularnim coffee shopovima, samo ne smijete miješati s duhanom koji se ne smije pušiti u zatvorenim prostorima!),  Prag je gotovo preuzeo titulu najopuštenijeg grada.

I Španjolska je prilično tolerantna europska zemlja po pitanju pušenja „trave“. Možete ju uzgajati za osobnu upotrebu, no ne bi smjela biti vidljiva s ceste, jer u tom slučaju radite prekršaj. U toj zemlji postoji preko 5000 kanabis klubova, u kojima se legalno kupuje i puši marihuana, a sve što trebate napraviti jest biti član nekog takvog kluba. Klubovi se oglašavaju putem interneta pa ih je lako pronaći, unatoč manjku oglasnih ploča na ulicama.

Na susjednim Kanarskim otocima je također opuštena atmosfera. Marokanci na trgovima preprodaju lake droge, na što tamošnje vlasti ne obraćaju pažnju zbog dobrog utjecaja na turističke brojke.

Slično je i s nekim američkim državama. Colorado, Washington i Oregon postale su poznate kao „spa“ destinacije, a Colorado je dobro zaradio od turizma –   2013. godina bila im je rekordna po broju turista, a isto se ponovilo i godinu kasnije kad je Colorado posjetilo 71,3 milijuna turista koji su potrošili preko 18,5 milijardi dolara.  I Aljaska je legalizirala kanabis, dok je on dekriminalizirano u ukupno 18 država SAD-a.

Labavo oko marihuane ponašaju se i Urugvaj (gdje je sve dozvoljeno), Jamajka (dekriminalizirano posjedovanje do 56 grama, kazna od oko 5 USD-a), Čile (uzgoj za osobne upotrebe i medicinska marihuana su legalne) iMeksiko (dekriminalizirano od 2009. godine).

Slično je i u Argentini (dekriminalizirano posjedovanje malih količina) Indiji (gdje se tolerira u nekim područjima sve, od posjedovanja preko prodaje do uzgoja.)

Bangladeš nema zakon koji se odnosi na marihuanu, a i Sjeverna Koreja ne smatra tu biljku drogom.

Belgija dozvoljava posjedovanje do 5 grama, no nije dozvoljena konzumacija u javnosti. U Peruu smijete posjedovati do 8 grama, a u Kolumbiji čak 33 grama. Portugal tolerira do čak 25 grama. Što se Kambodže tiče, istina je da se  posjedovanje i konzumiranje marihuane tolerira, no to se odnosi samo na lokalno stanovništvo, ne i za turiste.

 

Kina, Egipat, Francuska, Indonezija, Japan, Malezija, Nigerija, Norveška, Filipini, Poljska, Kuba, Saudijska Arabija, Singapur, Južna Koreja, Tajland, Turska, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam imaju najstrože zakone po ovom pitanju. U mnogim tim zemljama posjedovanje čak i malene količine može značiti doživotni zatvor pa vam savjetujemo da, ukoliko se želite opustiti da imate taj „viši“ osjećaj, ove zemlje izbjegavate.

Za bolje snalaženje, pogledajte tablični prikaz gdje je dozvoljena konzumacija marihuane.

A najbolje je da se opustite i bez toga. Zaista se ne bi trebalo na godišnjem opuštati samo ovako.