Novosti

Madrid i siesta: Otvoren prvi bar za drijemanje

datum objave | 09. prosinca 2019.
1967

Siesta, Španjolska

Popodnevno drijemanje iza ručka omiljena je tradicijska “aktivnost” Španjolaca koji su tome i dali službeni naziv siesta. Sad imaju i službeno mjesto za „ubiti oko“.

Nađeš li se u Madridu na putovanju i uhvati te  drijemež bilo kada tijekom dana, a nisi blizu hotela, apartmana ili gdje god si već smješten, zaputi se u Siesta&Go bar koji nudi 19 kreveta za umorne lokalce i turiste.

Sobe su privatne ili zajedničke, a plaćaš ih po minuti ili satu. Cijene se kreću od 8-10 eura za sat vremena u krevetu na kat pa do 14 eura za sat u privatnoj sobi s kupaonicom.

Ovaj neobičan bar nalazi se u blizini stadiona Santiago Bernabue, na adresi Calle Orense 10, u madridskoj financijskoj četvrti Azca, gdje se nalaze tvrtke poput Googlea, HSBC-a i Deloittea, pa njihovi zaposlenici nerijetko iskoriste pauzu za mali odmor.

Vlasnica bara Maria Estrella Jorro de Inza, došla je na ideju za otvaranjem ovakvog bara jer je htjela „profesionalizirati siestu“.

Siesta & Go otvoren je od ponedjeljka do petka od 11 ujutro do 19 sati, a ako si s nekim u društvu kome ne spava ili ti čekaš nekog dok on odmara zatvorenih očiju, možeš samo popiti kavu, pročitati novine i, naravno, koristiti besplatni Internet.

Naravno, možeš i prespavati cijelu noć. Ovo je primarno hostel koji je samo proširio svoju ponudu za drijemanje. Noćenje u hostelu će vas koštati između 35 i 100 eura, ovisno o datumima i vrsti sobe.

Drijemanje u pauzi diljem svijeta

U Tokiju postoje tzv. hoteli kapsule u kojima umorni poslovnjaci i putnici mogu i odrijemati par sati, ne samo prenoćiti.

U Kini radnici imaju pravo uzeti odmor nakon ručka i za stolom odrijemati sat vremena.

U Italiji također mnogi rade dvokratno kako bi iza ručka malo moglo odmoriti, što se najbolje vidi po radnim vremenima restorana koji često ne rade od 14 do 18 sati.

 

Još jedno posebno mjesto u Španjolskoj:

Hotel samo za žene otvoren na španjolskoj Mallorci