Vodiči

Ljeto je rezervirano za jedrenje

datum objave | 25. ožujka 2021.
1565

jedrenje jedrilica

Oduvijek sanjaš o tome da jedno ljeto unajmiš jedrilicu (a možda i katamaran ili jahtu) i na tjedan dana odeš na jedrenje sa svojim društvom? Zamisli si nevjerojatan osjećaj slobode kada uhvatiš vjetar u jedra broda, osjetiš sunce i sol na licu, promatraš galebove iznad sebe, a oko tebe je prostrano plavo more. Božanstveno, zar ne? Ovo ljeto je kao naručeno za jednu takvu morsku avanturu! A da bi planiranje tvojeg jedriličarskog odmora bilo lakše, pripremili smo nekoliko savjeta koji će ti pomoći.

Kamo na jedrenje

Na Mediteranu postoji nekoliko izuzetnih lokacija za ljubitelje jedrenja. Među najcjenjenijima je Hrvatska s našom razvedenom obalom te više od 1000 otoka i otočića koji nude zaista posebno iskustvo. A s obzirom da se nalazi u našoj državi, blizu je te je savršen izbor za odmor na jedrilici, katamaranu ili jahti. Ako svojem odmoru želiš dodati više mediteranskog dodira preporučujemo Grčku koja također ima iznimno razvedenu obalu s brojnim otocima, prekrasnim skrivenim uvalama te nevjerojatnom kuhinjom.

jedrenje

Odlučiš li se za plovidbu u Hrvatskoj najljepše kutke ćeš pronaći južno od Kvarnera gdje možeš ploviti između otoka. Posebno preporučujemo da ploviš do Raba, Lošinja, Silbe, Oliba i Kornata, a još južnije ćeš uživati na Šolti, Paklinskim otocima, Visu i Mljetu.

U Grčkoj većina brodova isplovljava iz Atene i zato tamo možeš pronaći najviše čarter ponuda. Atena je odlično polazište za plovidbu između Ciklada i Saronskih otoka. Ako si još uvijek početnik u jedrenju, ovi otoci, odnosno more oko njih nisu najprikladniji za tvoje prvo iskustvo u jedrenju pa ti preporučujemo da ih posjetiš u pratnji skipera. Ako ipak želiš biti sam svoj kapetan više ćeš uživati u plovidbi Jonskim morem gdje možeš posjetiti otoke kao što su Krf, Lefkada, Kefalonija i Zakintos. Većina posjetitelja Grčke posebno želi ploviti do Santorinija i Mikonosa koji su poznati po svojoj ljepoti. Ako se odlučiš ploviti do barem jednog od ovih otoka pripremi se na dugu plovidbu – barem 8 sati. To može biti posebno stresno za članove posade koji su skloni morskoj bolesti pa ih unaprijed upozori.

jedrenje 2

Prilikom odlučivanja gdje jedriti također trebaš uzeti u obzir specifičnosti mora svake destinacije. Jadransko more, a posebno hrvatska obala, ima umjereno ljetno vrijeme s puno sunca, no može te iznenaditi poneka oluja te moraš pažljivo pratiti vremensku prognozu. Morsko dno vrlo je razvedeno s puno litica i plićaka na što također trebaš obratiti pažnju. Grčka sa svojom obalom, s druge strane, ima mnogo više nepredvidivih vjetrova, zvani meltemi, koji ti mogu zadati prilično glavobolja.

Skiper – da ili ne

Prilikom najma jedrilice, katamarana ili jahte možeš se također odlučiti i za najam profesionalnog skipera. Posao skipera je upravljanje plovilom čime će preuzeti velik dio zadataka koji bi inače pali na tebe ili nekog drugog člana posade. Budući da skiperi imaju puno znanja o lokalnom moru, vjetrovima i drugim uvjetima moći ćeš uživati u svom odmoru te se u potpunosti opustiti.

Ako si iskusni jedriličar s položenim ispitom vjerojatno ćeš se odlučiti za najam broda bez skipera i sam se pobrinuti za sve, a još lakše bi bilo da ste na brodu dvije osobe s ispitom jer ćeš u tom slučaju uvijek imati pomoć.

jedrenje skiper

Nisi siguran za koju se opciju odlučiti? Najam broda sa skiperom će naravno biti skuplje, no u ovom slučaju se možeš potpuno opustiti i uživati. Skiperi također imaju puno znanja o tome gdje se nalaze najljepše uvale, gdje su najbolja sidrišta, gdje nema puno ljudi i gdje su najbolji restorani za večeru. Dakle, znanje koje puno dodaje tvojoj morskoj avanturi. S druge strane, to znači da ćeš na tjedan ili dva prihvatiti u svoje društvo nepoznatu osobu. U svakom slučaju, u toj se odluci trebaš voditi time da ste svi na brodu što je više moguće sigurniji. Na moru se situacija može brzo promijeniti i tada se moraš pouzdati u svoje sposobnosti, odnosno sposobnost osobe koja upravlja brodom.

Jedrilica, katamaran ili motorna jahta

jedrenje jedrilica 2

Koje ćeš plovilo unajmiti ovisi o tome kakav doživljaj želiš. Jedrilice su najpopularnija vrsta broda za najam jer su izvrsni za obiteljski odmor, zabavnu avanturu s prijateljima pa čak i za utrke. Uz to su i vrlo romantične, a jedrenje na vjetar je zaista posebno iskustvo. No, imaj na umu da je prostor ispod palube relativno malen i skučen.

jedrenje katamaran

Katamaran, s druge strane, nudi dvostruko više prostora i stabilnosti te je sve traženiji i popularniji u zadnje vrijeme. Iako se čine glomaznima, katamarani mogu ploviti velikom brzinom i odlični su za obitelji i veće skupine. Za oni koji žele veći luksuz, brzinu i snagu motorna jahta bit će idealan odabir.

jedrenje jahta

Isplaniraj svoj put

Prije nego isploviš iz marine razmisli o planu plovidbe. Koliko daleko možeš ploviti, koje uvale želiš posjetiti, gdje ćeš s posadom provesti noć na bovi, a gdje u marinama, na kojim otocima možeš otići do trgovine, gdje možeš napuniti spremnike vodom i gdje možeš napuniti gorivo – sve to ovisi o tome u kojoj ćeš marini unajmiti plovilo, odnosno gdje će biti tvoja početna i krajnja točka te koliko dugo ćeš ploviti. Ako također planiraš prijeći državnu granicu na jedrenju najbolje je unaprijed pripremiti svu dokumentaciju (o plovilu i posadi), a u svoj plan nemoj zaboraviti unijeti i vrijeme koje je potrebno za prijelaz granice. Nakon što isplaniraš svoj put i konačno isploviš prema avanturama nemoj zaboraviti pažljivo pratiti vremensku prognozu.

jedrenje 7

Gdje unajmiti brod

Ako si barem malo već istraživao gdje unajmiti brod znaš da ima puno pružatelja usluga i brzo se možeš izgubiti u ponudi. Nemoj gubiti živce u pronalaženju prave ponude, naši agenti će sve napraviti umjesto tebe, savjetovati te i pronaći ti pravu jedrilicu, katamaran ili jahtu za nezaboravan jedriličarski odmor.