Vodiči

Lisabon: Najbolji grad za vikend putovanje

datum objave | 18. siječnja 2021.
40354

Lisabon

Želite li nekamo otići za vikend, razmislite o Lisabonu. Predivan glavni grad Portugala jedan je najkarizmatičnijih gradova u Europi s bogatom poviješću i zanimljivom sadašnjošću. Dobra hrana, još bolja vina, odlična noćna zabava i sve to u blagoj klimi sasvim su dobri razlozi da se „zaletite“ do Lisabona. Makar na 3 dana. Još uvijek nije toliko posjećen, za razliku od vječno popularne Barcelone, pa ako ste više tip koji voli manje gužve, Lisabon je vaš grad.

 

U tri dana možete osjetiti kako živi Lisabon u centralnim četvrtima Baixa i Alfama, posjetiti Belem otkud se Vasco da Gama zaputio u svijet, otići do Oceanarija i promatrati divni podvodni svijet iza stakla te istražiti Parque das Nações. Produljite li boravak na sedam dana, ubacite svakako izlet u obližnju Sintru gdje vas čekaju dvorci kao iz Disneyevih crtića i odlazak na Cabo da Roca, najzapadniju točku Portugala gdje vas čeka ocean. O tome je već pisala i naša Lara u svom blogu.

ŠTO VIDJETI U LISABONU?

  1. Četvrt Alfama

Alfama

Alfama je najstarija četvrt u Lisabonu. Labirint uskih uličica vodi vas od ušća rijeke Tejo do dvorca na brdu. U ovoj četvrti nalazi se mnogo važnih građevina kao što su lisabonska glavna Se katedrala, stari dvorac San Jorge na vrhu brda s kojeg puca predivan pogled na cijeli grad, Nacionalni Pantheon gdje su pokopana brojna velika imena Portugala, te na kraju crkva svetog Antonija.

Katedrala

Prije 13. stoljeća Alfama je bila čestvrt izvan gradskih zidina gdje su živjeli siromašni. Iako je danas puna turista, nije ništa izgubila na svom drevnom šarmu. Otuda uhvatite i famozni tramvaj broj 28 koji će vas voziti uskim uličicama (ne provirujte glavom kroz prozor jer biste mogli zapeti o zgradu, toliko je usko!).

Tram

Kad ste u Alfami, otiđite na vidikovac Miradouro de Santa Luzia i snimite predivne fotografije grada.

  1. Toranj Belem

Belem

Gotični toranj Belem iz 16. stoljeća nalazi se uz rijeku Tejo i jedan je od najprepoznatljivijih simbola Lisabona, ujedno i pod zaštitom UNESCO-a. Toranj Belem služio je prvenstveno kao utvrda i zaštita grada, a jedno je vrijeme bio i zatvor.

  1. Trg Rossio

Jedan od glavnih lisabonskih trgova još od Srednjeg vijeka popularno je mjesto i danas, idealno za sjesti na kavu i promatrati prolaznike. Na trgu se nalazi se stup s kipom kraja Pedra IV te lijepa fontana.

  1. Bairro Alto

Bairro Alto

Nakon što ste upoznali neka povijesna mjesta, upoznajte se i s kafićima, restoranima i klubovima gdje se svira fado. Gdje bolje nego u četvrti Bairro Alto. Strme ulice s trokatnicama pune su trgovina i mjesta gdje možete nešto popiti i pojesti. Obzirom da ćete se trebati puno penjati, preporučamo da zaboravite visoke pete, a uspon mogu olakšati Elevador da Gloria ili Elevador da Santa Justa. Ovaj potonji lift napravio je naučnik samog Gustava Eiffela, a na vrhu je i mali restoran s predivnim pogledom. Dođite tu kad je zalazak sunca.

Santa Justa

  1. Rua Augusta Arch

Rua Augusta Arch je kameni trijumfalni svoda izgrađen u spomen na veliki potres koji je grad pogodio 1755. godine, a s kojeg se pruža predivan pogled na rijeku Tejo. Ovdje imate puno suvenirnica, raznih drugih trgovinama i restorana, a po sunčanom vremenu možete sjesti uz obalu na zidić i uživati uz rijeku.

  1. Oceanarij

Lisbon Ocenarium

Oceanário de Lisboa najveći je zatvoreni akvarij u Europi i zaista je šteta da ga propustite vidjeti. Nalazi se u Parque das Nações, gdje se održavao Expo ’98. Uživajte u pogledu na morske pse, velike raže i brojne ribe. U oceanariju ima čak 16 tisuća životinja iz 450 vrsta koje možete vidjeti svakog dana od 10 do 19 sati. Cijena ulaznice za odrasle je 16,20 eura ako je kupite online, odnosno 18 eura za kupnju na licu mjesta.

A post shared by Barbie (@notanotherbarbie) on

GDJE UZETI SMJEŠTAJ?

Turisti najradije uzimaju smještaj u centralnim četvrtima Baixa, Chiado, Bairro Alto ili blizu južnog kraja Avenida da Liberdade, jer od tuda mogu uglavnom posvuda pješice. Ako ste mlađi i željni provoda, Bairro Alto je pun kafića i disko klubova, a zabava u Lisabonu traje do jutra. I to nije da se samo tako kaže, ovdje se zaista izlazi kasno, oko ponoći pa sve do jutra. Jer se večera tek oko 22 sata.

GDJE JESTI?

U jednom od ranijih članaka naveli smo vam neka dobra mjesta za jelo pa svakako preporučamo da bacite oko na Želucem kroz Porto i Lisabon: Franscesinha i kolači od bakalara, biste li probali?

Od jeftinih mjesta preporučamo restoran Lumar (Rua do Conde 5) gdje ćete sresti i puno lokalaca.

A post shared by Barbie (@notanotherbarbie) on

Vino je iznimno jeftino u Portugalu pa se nemojte iznenaditi ako cijelu bocu platiti 8 eura, i to vino bude fino! Svakako probajte Porto, portugalsko piće.

IMA LI BLIZU LISABONA PLAŽA?

Praia da Adraga 

Lisabon je blizu brojnih predivnih pješčanih plaža do kojih možete autobusom ili vlakom. Zapadno od grada je priobalje Cascais-Estoril, dok se južno nalazi Costa Caprica s 25 kilometara plaža koje zapljuskuje Atlantski ocean pa je zapravo idealan za surfanje. Za prave plaže za kupanje uputite se na zapad do obale nacionalnog parka Serra de Sintra gdje se nalaze predivne plaže Praia da Adraga , Praia de Guincho i Cresmina. Za posjet ovim plažama trebat će vam automobil.

Praia de Guincho