Novosti

Korzika: Krave na plaži jedna su od glavnih atrakcija

datum objave | 07. rujna 2017.
6533

Divlje krave i kupači desetljećima dijele plažu na Korzici, no uskoro bi se to moglo promijeniti. Naime, vlasti pokušavaju pronaći rješenje za miran suživot 10.000 goveda i sve većeg brojeg turista nakon što je nedavno zabilježen niz incidenata na plažama i cestama.

Korzika, na kojoj je rođen Napoleon četvrti je najveći otok u Sredozemnom moru i pokrajina Francuske koja se sastoji od dva departmana. Poznata je po svojoj ljepoti, posebice povijesnim selima, predivnom zelenilu i plažama. Osim po tome, poznata je i po kravama na plaži koje su jedna od glavnih atrakcija za turiste. Nešto kao divlje svinje na Bahamima. Korzika po zakonu ima nešto veću neovisnost od ostalih regija Francuske.

Krave se vjerojatno više neće moći slobodno sunčati, bok uz bok s ljudima. I nisu krave krive za to. Ljudski faktor teško je nadmašiti. U svibnju ove godine jedna je turistkinja trebala dobrano bježati od krda nakon što se malo previše približila kravama na plaži Coti-Chiavari ne bi li uslikala famozni selfie s njima. Krave nisu dobro podnijele povredu privatnosti pa su je stale naganjati.

Na Korziku je najbolje ići u rujnu, kad malo popusti navala turista, a more je još toplo. Planine koje se uzdižu iz mora fascinantan su prizor, posebice u lipnju kada na vrhovima zna još biti malo snijega, a u podnožju možete vidjeti prve kupače. Tirkizno more na predivnim malim plažama oko koje se raširila borova šuma možda će vas podsjetiti na Hrvatsku, no samo iz daljine. Korzika uglavnom ima bijele pješane plaže zbog kojih ima onaj tropski ugođaj.

Porto Vecchio, Bonifacio i Calvi najpopularnija su mjesta među turistima, koji na otok dolaze zbog predivne gastronomije i bijelih plaža. Upravo su plaže oko Calvija jedne od najpopularnijih, ujedno i najfotografiranijih mjesta na otoku.

Od ostalih plaža izdvojit ćemo samo neke: Portigliolo pored mjesta Propriano, Ruppione i Agosta pored mjesta Porticcio, vrlo popularne Rondinara i Palombaggia na jugu te Plage de Saleccia na sjeveru otoka koja slovi za najljepšu na čitavom otoku. I da, tamo isto dolaze krave.

Korzika i njezina stara kamena sela, čudan jezik koji zvuči kao srednjovjekovni latinski i hrana koja ima neki sasvim poseban okus. Na ovom otoku nema suludih milijardera, većina turista su obitelji, backpackeri i planinari iz Francuske, Velike Britanije i Italije pa ćete se osjećati ugodno.

Kada naletite na krave, fotografirajte ih iz sigurne udaljenosti. Možda vas sljedeće godine dočekaju ograđene plaže pa vam one neće ni smetati dok se sunčate. Kako god, otočne vlasti odlučile su se pozabaviti krdom koje već 40 godina slobodno šeće otokom. Za početak su najavili da će kastrirati bikove, barem da se krdo brojčano ne povećava.