Novosti

Kopenhagen je najbolji grad za kratko putovanje

datum objave | 05. srpnja 2021.
20280

Kopenhagen je najbolji grad za kratko putovanje

Danski glavni grad Kopenhagen najbolji je grad za kratko putovanje, barem prema glasovima na Lonely Planetu. A mi bismo se sasvim složili s njima.

Kopenhagen je grad koji nudi puno toga za vidjeti, bez obzira jeste li tip putnika kojeg zanimaju kultura i arhitektura, gastro delicije, dizajn i moda ili možda biciklizam i hipsteraj.

Provest ćemo vas nakratko kroz grad u koji iz Zagreba možete letjeti direktnom linijom i stići tamo za malo više od 2 sata.

Avio karte: Jeftino u KOPENHAGEN

Izlet u Kopenhagen: Keš vam u ovom gradu uopće nije potreban

Centar grada – Otok Slotsholmen

Kopenhagen je najbolji grad za kratko putovanje

Slotsholmen je otok u luci Kopenhgaena u kojem se nalazi centar grada, ali i sjedište danske vlade još od Srednjeg vijeka. Ime je dobio po dvorcima i palačama koji su tu građeni još otkako je biskup Absalon sagradio prvi dvorac 1167. godine na mjestu gdje se danas nalazi palača Christiansborg.

Palača Christiansborg služi kao mjesto gdje danska kraljica prima svoje goste, ali i kao sjedište danske vlade i ureda danskog premijera. Za posjetitelje se organiziraju ture pa tako i vi možete zaviriti u odaje vladajućih, ali i besplatno se popeti na toranj, ujedno i najvišu točku grada, odakle puca izvrstan pogled na grad.

Kopenhagen je najbolji grad za kratko putovanje, Christiansborg

Osim ove palače, na Slotsholmenu se nalazi i prvi danski javni muzej Thorvaldsen, zgrada burze Børsen i Kraljevska danska knjižnica, ali i muzej Guinessovih rekorda. Čak i ako vas ne zanimaju ove građevine, šetnja ovim dijelom je sasvim dovoljna. Po sunčanom vremenu odmorite na drvenim platformama uz kanale s čašom piva ili prošećite glavnom ulicom za shopping Strøget. No o shoppingu ćemo nešto kasnije u članku.

Zabavni park Tivoli Gardens

Kopenhagen je najbolji grad za kratko putovanje, Tivoli

Tivoli Gardens je jedan od najpopularnijih zabavnih parkova u Europi, ujedno i drugi najstariji, a radi od početka travnja do kraja rujna, s iznimkom nekoliko dana oko Halloweena i par tjedana u prosincu kada se posebno uredi u bajkovito mjesto.

Tivoli godišnje posjeti oko 4,5 milijuna ljudi, a osim brojnih igara i vožnji, savršena je zelena i vodena oaza usred grada gdje se i lokalci vole doći odmoriti.

Luka Nyhavn

Kopenhagen je najbolji grad za kratko putovanje, Nyhavn

Najstarija luka Kopenhagena najpoznatiji je motiv grada nakon kipa Male sirene. Vidjet ćete je na gotovo svakoj razglednici. U Nyhavnu, karakterističnoj po uskim i šarenim kućama uz more, živio je svojedobno kralj bajki H.C. Andersen u vrijeme kada su tu živjeli ribari, prostitutke, glazbenici i tattoo majstori. Danas je predio okrenut turizmu s puno kafića i restorana.

Mala sirena

Brončani kip Male sirene nije impresivan kako to neki očekuju, štoviše prilično je malen, ali je jedan je od najznačajnijih motiva grada. Maleni kip nastao je prije više od 100 godina pema inspiraciji iz Andersenove bajke.

Nalazi se uz more u samom centru grada, blizu utvrde Kastellet iz 17. stoljeća.

Crni dijamant

Kopenhagen je najbolji grad za kratko putovanje, Crni dijamant

Kada se Kraljevska danska knjižnica 1999. godine proširila u novu zgradu, Kopenhagen je dobio novu gradsku atrakciju – Crni dijamant. Zgrada je tako prozvana zbog svog oblika i boje, a smjestila se uz obalu mora. I interijer Crnog dijamanta je jednako impresivan pa ako volite arhitekturu, ne propustite ovu lokaciju.

Muzej moderne umjetnosti Louisiana

Louisiana je još mjesto za sve zaljubljenike u umjetnost, a nalazi se na 35 km od Kopenhagena pa nije baš usput za šetnju. No volite li modernu umjetnost, ovo je definitivno mjesto do kojeg valja potegnuti, ne samo da vidite djela Picassa, Kandinskog ili Warhola, već i da uživate u zelenom krovu i pogledima na krajobraz.

Još malo arhitekture

Kopenhagen je najbolji grad za kratko putovanje

U Kopenhagenu ćete pronaći mnogo zgrada neobičnih oblika. Naime, tijekom 1990-ih danska se arhitektura okrenula prema neomodernizmu koji i kroz početak 21. stoljeća i dalje ima važno mjesto.

Od rezidencijalnih zgrada pa do muzeja, čak i javnih parkova kao što je fenomenalan Superkilen u četvrti Nørrebro koji je zapravo biciklistički i skejterski park, posvuda ćete naići na neobične građevine skulpture.

Rezervirajte stol u Nomi

https://www.instagram.com/p/Bfd1RSPH3HR/?utm_source=ig_web_copy_link

Pojedite smørrebrød

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Matklubben Trondheim (@matklubbentrondheim)

Najbolja tržnica hrane u gradu– Paper Island – nažalost više ne radi pa ako guglate gdje pojesti poznati danski otvoreni sendvič smørrebrød imajte to na umu. Nude ga brojni restorani, a mi vam preporučujemo jedno mjesto u samom centru – Domhusets Smørrebrød – koje nudi ove sendviče po izrazito pristupačnim cijenama.

Shopping u Kopenhagenu

Kopenhagen je najbolji grad za kratko putovanje, Stroget

Strøget je najpoznatija pješačka ulica u Kopenhagenu u kojoj se nalazi brojne trgovine, od poznatih međunarodnih lanaca i do onih tipično danskih kao što je npr. Mads Nørgaard pa sve do zabavnih poput LEGO i Disney trgovina.

Kopenhagen je najbolji grad za kratko putovanje, Stroget

Za nešto povoljniju kupnju zaputite se u četvrti naslonjene na sam centar grada- Nørrebro i Vesterbro – u kojima ćete pronaći puno dućana, second-hand trgovina, trendovskih kafića i bistroa. Nørrebro je hipsterski multikulturalni kvart, popularan među studentima i kreativcima. Glavne ulice za shopping su Jægersborggade i Ravnsborggade.

Vesterbro je također trendovska četvrt s glavnom shopping ulicom Vesterbrogade te pivovarom Carlsberg koju možete posjetiti kao turist i popiti tipično dansko pivo.

Freetown Christiania

Kopenhagen je najbolji grad za kratko putovanje, Christiania

Najpoznatije hipstersko odredište u Kopenhagenu je Freetown Christiania, hippie četvrt gdje se relativno slobodno konzumira kanabisa. Christianiju su 1970-ih osnovali skvoteri i hipiji u starim vojnim barakama, gdje je vrlo brzo zaživio slobodan način života, nekako potpuno odvojen od ostatka grada. Iako je primarno bila popularna zbog slobodne konzumacije kanabisa, pa su vam stanovnici Christianije zabranjivali fotografiranje, u posljednje vrijeme toga je sve manje.

Policijske racije i nadzor kamerama smanjio je definitivno tu praksu. Danas je Christiania i dalje „hipijevska“, a nudi brojna veganska mjesta, kafiće i restorane, najbolji gradski skejterski park i uličnu umjetnost. Promet automobilima nije dozvoljen.

Do Christianije možete lako prošetati iz centra grada, doći metroom do stanice Christianshavn. station) ili najbolje biciklom!

Biciklizam u Kopenhagenu

Kopenhagen je najbolji grad za kratko putovanje

U Kopenhagenu više od 60% stanovnika svakodnevno koristi bicikl kao prijevozno sredstvo. Čak 41% svih putovanja na posao ili školu je na biciklu, kojih ima više od 675.000.

Za usporedbu, u Kopenhagenu ima samo 120.000 automobila, a do 2025. procjenjuje se da će broj bicikala porasti za 100.000, dok će broj automobila biti za 20.000 veći nego danas.