Vodiči

Koliko je Japan skup i kako ga jeftino (ili barem po prihvatljivoj cijeni) proputovati?

datum objave | 07. srpnja 2023.
22084

Iskreno rečeno, Japan zaista nije jeftin, prvenstveno u usporedbi s drugim azijskim državama, no ipak nije toliko skup kao što obično mislimo. Cijene su potpuno usporedive s državama zapadne Europe, a u nekim slučajevima čak i niže. Tokio je jeftiniji od npr. Londona ili New Yorka, a da Skandinaviju niti ne spominjemo.

Aviokarte za Japan od 765 € / 5.763,89 kn

Hrana

Započnimo s hranom – koja na naše veliko iznenađenje uopće nije skupa. Naravno da i u Japanu, pogotovo u Tokiju, možete pronaći i vrlo skupe restorane, no sve u svemu hrana je relativno jeftina.
U Japanu nećete naići na velike prodavaonice ulične hrane, kao što je to slučaj u ostalim azijskim državama, no zato se odlični i jeftini restorani s rezancima nalaze na svakom koraku. Napojnice nisu poželjne te će ih shvatiti kao neuljudnost.

Trgovine

Jeftinu i dobru hranu možete pronaći već i u supermarketima. Hrana je, za razliku od tipične trgovinske unaprijed pripremljene hrane, zdrava i ukusna.
Za tipični bento (obrok za jednu osobu »to go«) s rižom, ribom, mesom i povrćem izdvojit ćete oko tri eura, kao i za porciju sušija. Riževe okruglice, punjene različitim nadjevima, koštaju do jednog eura.

Povoljni (i zdravi!) restorani s brzom hranom

Ako biste radije sjeli i jeli, možete potražiti restorane s brzom hranom, gdje ćete za porciju riže s prilogom izdvojiti oko 30 kn.
Tipični restorani s rezancima nalaze se doslovno na svakom uglu. Tu ćete veliku porciju udon ili soba rezanaca platiti oko 45 kn. Ti restorani poslužuju i čaj (vruć ili hladan) – potpuno besplatno.

Suši na tekućoj traci

Ako ste ljubitelj sušija, jednostavno morate posjetiti tipičan suši restoran s tekućom trakom (traka na koju odlažu tanjure sa sušijem, a vi birate koji želite). Cijena za tanjur sušija iznosi oko dva eura.

Viking restorani

Ako poželite uživati u večeri s prijateljima (i dijeliti hranu), najbolja opcija su restorani koji nude koliko-možeš-pojesti menije baikingu (viking restorani). Ovdje možete za otprilike 22.5 kn pojesti koliko god želite.

Ako pak poželite zapadnjačku hranu ili recimo svježe voće ili povrće, morat ćete platiti više.

Prenoćišta

Bez prenoćišta jednostavno ne ide pa ćete stoga za to svakako morati izdvojiti nešto novaca. Bez brige, imamo za vas nekoliko prijedloga kako biste ipak uštedjeli.

Hosteli

Ako putujete samo s ruksakom i spavanje u višekrevetnoj sobi ne predstavlja vam problem, onda možete pronaći sobu u hostelu već od 113 kn na noć.

Kapsula hoteli

Druga jeftina opcija, unikatna za Japan, su tzv. kapsula hoteli gdje spavate u privatnom zatvorenom boksu te dijelite kupaonicu i zajedničke prostore. Svaka kapsula ima lampu za čitanje i utičnicu, a neke čak i malu televiziju. Za takvu kapsulu morat ćete izdvojiti oko 225 kn na noć, a možete ih pronaći samo u većim gradovima. Tradicionalno su ti hoteli namijenjeni samo muškarcima, no u zadnje vrijeme otvaraju se i kapsula hoteli koji primaju i žene.

Manga Kissa

Manga Kissa može biti opcija ako stvarno ne možete pronaći ništa drugo. Radi se o prodavaonicama stripova/internet kafićima koji su otvoreni 24 sata dnevno i imaju privatne lože u kojima u noćnim satima možete i prespavati. Za 113 kn na noć osim prenoćišta dobivate i tuš, no ne očekujte posebno kvalitetan san budući da su takva mjesta prilično glasna.

Poslovni hoteli

Ako biste radije prenoćili na klasičniji način, najbolji je izbor prenoćište u tzv. poslovnom hotelu. Dvokrevetna soba košta oko 450 kn, a dobivate malu ali čistu sobu s vlastitom kupaonicom. Ti hoteli obično nemaju restoran ali su zato sobe opremljene s kuhalima za vodu i mikrovalnim pećnicama u kojima možete pripremiti rezance.

Ryokan

Ovo zaista neće biti jeftino (negdje od 900 do 1.425 kn po osobi na noć – sigurno ste dovoljno uštedjeli na hrani i drugim smještajima ;)), no morate probati provesti barem jednu noć u tradicionalnom japanskom prenoćištu ryokan. Čeka vas pravo opuštanje s tradicionalnom japanskom večerom, doručkom i besplatnim korištenjem onsena (posebne japanske toplice) – ako ga imaju.

Prijevoz

Budući da se vjerojatno nećete zadržati samo na jednom mjestu, zasigurno ćete morati upotrijebiti neki oblik (javnog) prijevoza. Takav je prijevoz u Japanu prilično skup, no postoje trikovi pomoću kojih možete prilično smanjiti troškove.

Japan Rail Pass (JR)

Ako želite uštedjeti, najbolji je izbor kupnja vozne karte Japan Rail Pass (JR). Ova vozna karta namijenjena je samo turistima, a vrijedi 7, 14 ili 21 dan. S njom dobivate gotovo neograničen pristup širokom sustavu japanskih željeznica (također Shinkansen – »bullet train«), autobusima i trajektima (pozor, ponegdje je potrebna nadoplata). Birati možete između obične ili zelene (prvi razred) karte. Cijena za običnu 14-odnevno voznu kartu iznosi 3.713 kn, što zvuči puno, no to je samo 265 kn na dan za neograničen prijevoz! Ušteda je nevjerojatna – 7-odnevna vozna karta (oko 2.333 kn) košta približno isto kao i povratna karta od Tokija do Kjota.
Samo da znate – voznu kartu možete kupiti i kod nas!

Naruči svoj Japan Rail Pass ovdje!

Podzemna željeznica

U velikim gradovima kao što su Tokio i Kyoto najbolji je izbor podzemna željeznica. Ako se budete često kretali po gradu, kupite dnevnu voznu kartu, no oprezno – postoji naime više ponuđača pa se zato brzo možete naći na krivom vlaku. Provjerite koja vam linija najviše odgovara i zatim kupite voznu kartu pravog ponuđača, ili pak kupite kartu koja vrijedi za sve ponuđače.
Ako niste sigurni koja je odgovarajuća vozna karta, jednostavno kupite najjeftiniju te na izlazu iz metroa platite razliku na posebnom automatu.

Taksi

U Japanu su taksiji skupi, no ponekad neizbježni, posebno u noćnim satima kada javni prijevoz prestane voziti. No vožnja s taksijem posebno je iskustvo, budući da tako uljudne i profesionalne taksiste i tako čiste taksije nećete susresti nigdje drugdje. Osjećat ćete se kao da vas u limuzini vozi osobni šofer.

Razgledavanja

Vjerojatno ćete poželjeti razgledati hramove, oltare, vrtove i muzeje … Ulaznice obično nisu toliko skupe (30 – 60 kn), no zbroj brzo raste. Ponegdje je ulaz u dio turističke atrakcije besplatan, dok je za druge dijelove potrebno platiti ulaznicu.
Najbolji dan za posjet muzejima je 3. studeni kada u Japanu slave kulturni dan (bunka no hi). Na taj je dan ulaz u većinu muzeja besplatan.

Bankomati

Iako u Japanu ima mnogo bankomata, većina ne prihvaća strane kartice. Korisne bankomate, koji primaju međunarodne kartice, najlakše ćete pronaći u jednoj od poslovnica trgovačkog lanca 7-Eleven koji se nalazi u svim većim japanskim gradovima. Ako namjeravate otputovati u predgrađe ili na selo, ne zaboravite podignuti gotovinu u gradu.

Dakle, je li Japan skup? U usporedbi s većinom azijskih država je, no posve je usporediv s državama zapadne Europe, SAD-a ili Australijom. Troškovi putovanja biti će slični troškovima putovanja po recimo New Yorku ili Velikoj Britaniji.

Japan je prekrasna zemlja s bogatom kulturom i prava je šteta što mnogo ljudi ne putuje na taj udaljen kraj svijeta samo zbog uvjerenja da je preskup. Ako putovanje pažljivo isplanirate, izbjegnete turističke vrhunce (travanj, svibanj, rujan i listopad) te prenoćišta rezervirate unaprijed, moći ćete se prepustiti svim užicima Japana bez straha od prekoračenja limita.

U tome vam naravno možemo pomoći – posjetite nas u Ul. Andrije Hebranga 22 u Zagrebu ili nazovite na 0800 1998 i za vas ćemo organizirati povoljno i nezaboravno putovanje po Japanu!