Novosti

Karta koja mijenja pogled na svijet: Rusija i nije tako velika kao što izgleda

datum objave | 21. ožujka 2017.
5866

Svijet kakav znamo nije baš takav, barem po veličini. Ako vam Grenland izgleda kao da je gotovo iste veličine kao Afrika, trebate znati da je u stvarnosti 14 puta manji od Afrike.

Teško je u dvije dimenzije prikazati 3D predmete da izgledaju vjerno, npr. jajoliku zemaljsku kuglu na komadu papira. Kartografi stoga koriste tzv. projekcije kako bi Zemlju prikazali na mapama, a najpoznatija od njih je Mercatorova projekcija.

Svaka kartografska projekcija sadrži u sebi i neka iskrivljenja, a ovoj se metodi najčešće predbacuje to što se države koje se nalaze bliže polovima prikazuje većima nego što one stvarno jesu. I zbog toga je Grenland „narastao“.

jeftino putovanje Grenland

Matematički točna površina uvijek će biti ista, o kakvoj god se kartografskoj projekciji radilo, no unatoč tome, zabavno je pogledati kako bi izgledale ove zemlje da se premjeste na drugo mjesto na karti svijeta.

1. Australija

Australija ne izgleda posebno velika, ali tu perceptivnu grešku dugujemo činjenici da se nalazi u relativnoj blizini ekvatora i da je dosta udaljena od ostalih kontinenata, pa je naše oko na prvu nema s čim usporediti. Međutim, kada bi se Australija premjestila na područje Europe, zauzimala bi gotovo cijeli Stari kontinent, bez Rusije. A SAD su gotovo identične veličine kao Australija.

jeftino putovanje Australija

jeftino putovanje Australija

2. Antarktika

Najmisteriozniji kontinent od svih, Antarktika, zauzimala bi područje čitave Sjeverne Amerike (bez Aljaske), a na ekvatoru bi otprilike bila veličine Australije.

jeftino putovanje Antarktika

3. Meksiko
Da Meksiko preselimo u Rusiju, zauzimao bi ogroman dio te države.

jeftino putovanje Meksiko

4. Rusija

Rusija je najveća zemlja na svijetu, ali i najsjevernija, zbog čega izgleda ogromno na karti, veća i od nekih kontinenata. Ali kada se pomakne bliže ekvatoru, postaje jasno da je u stvarnosti 2 do 3 puta manja.

jeftino putovanje Rusija

5. Kina
Naizgled dosta manja od Kanade, Kina bi zauzimala puno više od te države.

jeftino putovanje Kanada Izvor fotografija: http://thetruesize.com

Kada bi na ekvatoru poredali 6 najvećih svjetskih zemalja prva bi i dalje bila Rusija, ali više ne bi i zgledala kao Titan u usporedbi s ostalima. Na drugom mjestu bi bila Kanada, treća Kina, četvrti SAD, peti Brazil i šesta Australija.

Igrajte se državama na online mapi svijeta True size, koju su razvili James Talmage i Damon Maneice.

Pročitajte još:

Putovanje bez prtljage, mikroavanture i život s lokalcima – rastući trendovi u svijetu putovanja

Zašto barem jednom u životu trebate putovati sami

Prokletstvo adaptacije: Zašto je bolje kupovati iskustva, a ne stvari?