Novosti

Kao iz sna: Marokanski grad koji je potpuno obojan u plavo

datum objave | 18. lipnja 2018.
18317

Na sjeveru Maroka i 2 sata vožnje od Tangiera ili 3 od Fesa, nalazi se grad u plavom – Chefchaouen. Sasvim neobičan i vrlo štrumfast gradi, u kojem živi nešto više od 40 000 stanovnika, jedinstven je na svijetu jer je u cijelosti obojan u plavu boju.

Neobičnu boju kuća uveli su židovske izbjeglice iz Španjolske, koji su vjerovali da što više gledaš u plavo, to češće misliš o raju i bogu. Tradicija se „uhvatila“ i postala zapravo potpis grada, prepoznatljiv pečat.

Chefchaouen, ili skraćeno Chaouen, nalazi se u srcu planinskog lanca Rif, a opet jako blizu Mediteranskog mora. Zbog svoje iznimnosti privlači jako puno turista kojima se nude prihvatljive cijene smještaja. Grad vrvi trgovinama s kožom i pletivima, a najpoznatiji je po proizvodnji hašiša. Rekli bismo da je ovo centar marokanskog hašiša, pa tim više privlači turiste, posebice mlade.

Na glavnom trgu Uta el Hammam nalazi kasbah od crvene opeke, utvrda iz 15. stoljeća s tamnicom u kojoj se održavaju etnografske i umjetničke izložbe, kao i čitav niz kafića koji su redovito puni, posebice ljeti.

I naš Ico je nedavno pisao o svom putu u Maroko pa svakako pročitajte gdje je on bio i kako mu je bilo, a prije puta u Afriku, preporučamo ovaj članak koji će vas pripremiti za put – Afrika: Viza, cjepiva, odjeća i sve što trebaš znati prije puta.

 

Želite li isprobati Afriku, a ne znate kamo ili želite ići organizirano, mi u STA putovanja imamo posebne ponude za Afriku:

Maroko od 1.349 kn 
Tunis od 1.339 kn 
Egipat od 1.639 kn 

Pošaljite upit

VEZANO: