Vodiči

Kanarski otoci: Zašto su tako niske cijene na Tenerifeu ili Fuerteventuri?

datum objave | 12. ožujka 2023.
100181

Kanarski otoci

Kanarski otoci ili skraćeno Kanari popularno su turističko odredište tijekom čitave godine zbog vrlo blage klime. Tamo je toplije nego na kontinentalnom dijelu Španjolske. Naime, sedam otoka koji čine Kanare smješteno je 100-ak kilometara od Maroka, tako da se zapravo geografski radi o afričkim otocima, iako službeno pripadaju Španjolskoj.

Kanarsko otočje sastoji se od sedam otoka vulkanskog porijekla: Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Gomera, El Hierro, Fuerteventura i La Palma. I svaki ima svoj faktor, svoju posebnost. Ono što ih najbolje „prodaje“ jest čak 13 nacionalnih parkova i vulkan Teide, ujedno i najviša planina Španjolske. Osim tipičnih beach-goersa, i surferi obožavaju Kanare zbog snažnih vjetrova s oceana pa ćete nerijetko viđati ljude kako s daskama kreću prema moru.

Godišnje na Kanare dođe preko 12 milijuna turista, zahvaljujući kojima turizam sudjeluje s 32% u ukupnom BDP-u. Kanarski otoci su i omiljena destinacija europskih umirovljenika, pa su tako 15% ukupnog stanovništva stranci.

Jedna od stvari koji najviše privlači turiste jesu niske cijene. Naime, iako su Kanari službeno u EU i službena valuta im je euro, otoci su oslobođeni PDV-a te su van carinskog područja EU-a. U slobodnom prijevodu bi to značilo da su izuzetno konkurentni s cijenama!

Kanari

Južnoamerička veza

Južnoamerički utjecaj ogroman i vidjet ćete ga u svemu, od hrane do glazbe. Pitate se kakve veze Kanari imaju s Južnom Amerikom?

Dio stanovništva na otocima poznat je kao Indianos– emigranti koji se obogatili u Argentini, Venezueli ili Kubi te se vratili na Kanare i uložili svoj novac. Mnoge obitelji na otoku imaju još uvijek nekog svog u Južnoj Americi kamo su od 18. stoljeća kontinuirano pristizali Španjolci tijekom svoje ere kolonizacije. I u relativno sbježijem razdoblju su stanovnici Španjolske odlazili na zapad, posebice tijekom Prvog svjetskog rata te nakon dolaska diktatora Franca na vlast 1939. Godine.

Mnogi su se nakon pada Francove vlade 1975. godine vratili i danas na Kanarima imate veliko broj Južnoamerikanaca koji žive i rade. Ne čudi stoga ni da na svakoj fešti dominira latinski ritam ili da je karneval u Las Palmasu raskošan i bučan toliko da ga zovu „drugim Riom“.

Kanari, vulkan Teide

Otočja su vulkanskog podrijetla, no unatoč tome nisu im sve plaže crne boje. Ima itekako lijepih bijelih pješčanih plaža. I danas je aktivan jedan vulkan, onaj na Tenerifeu, koji se povremeno zamota u snježni pokrivač, a još rjeđe izbacuje dim i lavu.

Kako biste mogli lakše odlučiti na koji otok ići, trebate znati što na kojem možete i očekivati.

Tenerife – ako volite prirodu i partijanje

Kanari, Tenerife

Iako mnogi od nas pogrešno Tenerife smatraju množinom pa govorimo „na Tenerifima“, zapravo se radi o imenici u jednini i jednom otoku. Tenerife je najveći otok kanarskog arhipelaga, ujedno i jedan od najsunčanijih na svijetu koji godišnje privuče 5 milijuna turista. Tenerife možemo podijeliti na dva dijela: prvi veći gdje stanovnici žive već 500 godina i drugi koji je okrenut privremenim stanovnicima, turistima koji dolaze u resorte kao što su Playa de las Américas i Costa Adeje.

Kanari, Playa de las Americas

Kanari, Tenerife

Od cca 2,2 milijuna stanovnika na Kanarima, na Tenerifeu živi preko 900 tisuća (a na Gran Canariji oko 850 tisuća).

Ljetne temperature na Tenerifeu kreću se oko 26°C, dok je zimi prosječna temperatura samo 19°C pa je turizam ovdje bitan 365 dana u godini.

Kanari, vulkan Teide

Tenerife nije jednoličan. Osim povijesnih centara, malih sela i ruralnih farmi, ima najvišu planinu u čitavoj Španjolskoj koji se nalazi u nacionalnom parku Teide te neke od najljepših plaža. Na otoku su i dva odlična zabavna parka. Loro Park je više puta proglašavan za najbolji zoološki vrt na svijetu, dok je Siam park na listi najboljih vodenih parkova na svijetu. Spustite se niz tobogan dug 28 metara!

Kanarski otoci

Volite li partijati, odaberite Tenerife, konkretno negdje oko Playa de las Américas koja je već poznata po tzv. Veronica stripu gdje se nalaze kafići i klubovi. Ne propustite ni zabavu u klubu Tramps koji redovito ugošćuje najbolja svjetska DJ imena.

Na području Playa de las Américas ćete vidjeti i čuti najviše Britanaca i Iraca. Domaći ne idu ovamo.

Želite li iskusiti kako se zabavljaju lokalni studenti, otiđite u La Lagunu, mjesto koje ne biste inače poistovjetili s noćnim životom i zabavom jer se nalazi u zoni gdje živi velik dio kanarske populacije. No gdje su studenti, tu je obično i zabava. La Laguna nije ništa drugačija. U brojnim ulicama u centru pronaći ćete hrpu kafića s mladim ljudima, a imate li bradu, svidjet će vam se mjesto Barbas u koji zalaze uglavnom – mladi s bradama.

Glavno mjesto na otoku je Santa Cruz de Tenerife, a za najbolju zabavu posjetite Puerto de la Cruz, grad na obali poznat po ogromnim tamnim pješčanim plažama i zabavnom parku Loro. U Puertu je najjača latino scena i nekim danima je veća gužva na ulicama u 3 ujutro nego u 3 popodne. Otiđite i do Azucara, party mjesta smještenog u kolonijalnoj zgradi – seksi kubanski bar s „električnom“ atmosferom koja nije za svakoga.

Što se hrane tiče, Tenerife su jedini kanarski otok na kojem postoji restoran s jednom Michelinovom zvjezdicom, ali i ogroman broj mjesta koja nude domaću hranu u slasnom spoju španjolske, afričke i južnoameričke kulture.

Gran Canaria

Kanari, Gran Canaria

Gran Canaria je poznat po pješčanim plažama, mirnom moru i blagoj klimi, no kao i Tenerife dosta je razvikan te ima imidž destinacije za masovni turizam.

Gran Canaria ima bolje plaže od Tenerifea, Las Palmas je po povijesnim lokalitetima bolja od Santa Cruz, a fantastična gradska plaža u Las Canteras i odlična glazbena scena žive muzike razlozi su više za doći ovamo.

Kanari, Las Palmas

Jedan od jačih događanja na otoku jest karneval u Las Palmasu koji neodoljivo podsjeća na onaj brazilski. Prepun boja i spektakularnih kostima, s glasnom muzikom i zabavom koja traje čitavu noć. Las Palmas je najveće i najpopularnije mjesto na Gran Canariji s plažom Playa de las Canteras dugačkom 4 km uz koju ide šetnica.

Kanari, Gran Canaria

Ako ste za shopping, prošećite Calle Trianom i okolnim ulicama. Tamo su Zara i H&M, španjolski lanci robom i lokalni butici. No navečer je tu bolja atmosfera, kada ljudi izađu na ulice i krene zabava.

Zbog nježne afričke klime i mirnog mora, otok je idealan za one koji vole sunčanje i vodene sportove.

Kanari, Playa de Maspalomas

Playa de Maspalomas je najpopularnija plaža, poznata po pješčanim dinama i starim svjetionikom koji je počeo s radom još 1890. godine. Uz plažu se nalazi brojni hoteli i restorani.

Kanari, Rogue Nublo

Od ostalih prirodnih ljepota, otiđite pogledati formaciju od stijena Roque Nublo, u prijevodu „kamen pod oblakom“, visoku 67 metara. Kamen je ostatak nekadašnjeg vulkanskog dimnjaka. Unajmite automobil i dovezite se do ovog mjesta s kojeg puca predivan pogled na ostatak otoka.

Za ljubitelje zalazaka sunca tu je luka Puerto de las Nieves, a za ljubitelje noćnog života Maspalomas i Playa del Inglés (u prijevodu „Engleska plaža“, naziv koji je ostao jer su se tu u 20. stoljeće doselili engleski boemi, da bi se na krjau ispostavilo da su ipak bili iz Francuske. No ime je ostalo.).

Lanzarote – za sve!

Kanari, Playa de Papagayo

Za Lanzarote kažu da je najmanje iskorišten otok. Izgrađenost nije visoka zahvaljujući lokalnom borcu za okoliš Césareu Manriqueu koji je spriječio političare da unište sve nizajući resorte.

Obzirom da je teren otoka dosta nezahvalan za obradu, Lanzarote je uvijek bio i slabo naseljen, a to sa sobom povlači i manjak raznovrsnosti lokalne prehrane i ponude. Ovaj otok nema zelenila kao drugi, no izuzetno je privlačan trkačima, planinarima i biciklistima. Zlatne plaže zadovoljit će one koji bi se ipak htjeli okupati, a ljubitelji onih bijelih pješčanih imaju Playu Blancu, poznatu i kao Playa de Papagayo do koje se s ceste silazi pješice uskim puteljkom.

Kanari, Playa de Papagayo

Navečer se zabavite u Puerto del Carmen, resort gradu na jugoistoku otoka gdje se nalaze i pješčane plaže Playa Grande i Matagorda.

Avenida de las Playas, ili avenija plaža, jest šetnica duga 7 kilometara s nizom trgovinama, restorana i klubova pa se zaputite tamo na pivo ili koktel.

U Puerto del Carmen godišnje dođe milijun turista pa je sve podređeno upravo njima.

Fuerteventura – za odmor i surfere

Kanari, Fuerteventura

Na Fuerteventuru, najvjetrovitiji kanarski otok, najviše dolaze windsurferi i kitebordaši. Konstantan vjetrić možda će nervirati one koji bi se radije samo kupali. A kupača ima tijekom cijele godine zbog 150 pješčanih plaža zlatne boje i tirkizne boje mora.

Kanari, Fuerteventura

Ono što je na Fuerteventuri zanimljivo jesu i dine Corralejo koje su više kao mini Sahara, nego plaža. Naime, Feurteventura je najistočniji kanarski otok, najbliži afričkom kontinentu pa ga nerijetko zapuhuje snažni vjetrovi i donose pijesak iz Sahare. I samo ime otok potječe od vjetra. Naime, “Fuerteventura” u grubom prijevodu znači „jaki vjetrovi“.

Što se noćnog života tiče, tu je dosta mirnije nego na drugim kanarskim otocima.

La Palma

Kanari, La Palma

Otok poznat kao La Isla Bonita (dobar otok), La Palma je vjerojatno najljepši kanarski otok. U prošlosti je Santa Cruz de la Palma bio luka brodograditelja, odakle su avanturisti kretali u istraživanje novog svijeta.

Kanari, La Palma

Veliki vulkanski krater Caldera de Taburiente koji se nalazi u istoimenom nacionalnom parku i vodeni kanali Marcos y Cordero su dva prekrasna razloga za posjetiti la Palmu, zeleni otok kojeg turisti još uvijek nekako zaobilaze.

Možda je razlog tome što je otok izuzetno strm ili je pak turistička ponuda nešto slabija. Zbog čistog neba i minimalnog zagađenja, La Palma je jedno od najboljih mjesta na svijetu za promatranje zvijezda, a imaju i najveći optički teleskop na svijetu. Rezervirajte turu i promatranje zvijezda na adastralapalma.com.

La Gomera

Kanari, La Gomera

Malen otok s tek 22km promjera ima preko 600 kilometara staza privlači planinare koji rado istražuju ovaj otok vulkanskog podrijetla, prepun malih zelenih terasa, oaza s palmama ili pak kišnih šuma.

Najveći vrh otoka na 1487 metara Alto de Garajonay poznat je po svom obliku napola prerezane naranče .

Kanari, La Gomera

Turističke zone s resortevima su Playa Santiago i Valle Gran Rey, no one su puno mirnije od onih na drugim kanarskim otocima. Ipak, nije uvijek baš skroz tiho, barem ne ka stanovnici žvižduću. Naime, stanovnici La Gomere poznati su po starinskom načinu komunikacije, žviždećem govoru Silbo Gomero, koji se može čuti na 2 km udaljenosti. Kada je toj praksi prijetilo izumiranje na početku ovog stoljeća, lokalna vlast stavila je učenje Silbo Gomere kao obvezni dio nastave.

I glavni grad San Sebastian prilično je mirno mjesto. Sa svojim 8500 stanovnika, služi primarno kao luka koja povezuje otok s Tenerifeom, la Palmom i El Hierrom.

El Hierro

Kanari, El Hierro

Za El Hierro kažu da je nekad bio kraj svijeta. Najmanji od svih kanarskih otoka, s tek 10.000 stanovnika, većinom je pod zaštitom UNESCO-a.

Čudnovata šuma Nacionalnog parka Garajonay je najstarija europska šuma, još iz doba tercijara. Drveća prekrivena mahovinom, čije se korijenje isprepliće na sve strane, ogromna vlaga i sumaglica stvarno su drugačiji prizori od onih na drugim otocima.

Kanari, El Hierro

Na otok osim ljubitelja planinarenja, dolaze i ljubitelji ronjenja kojima je ovo jedno od boljih lokacija za istraživanje podmorja. Okupajte se u prirodnim bazenima Charco Azul i La Maceta, koji se oboje nalaze na sjevernoj strani otoka u La Fronteri i Pozo de Calcosas.

Život na ovom otoku je miran i dobar. El Hierro ima nultu stopu kriminala, a stanovnici ostavljaju svoje kuće i automobile nezaključane.

Koji su otoci najtopliji?

Tenerife i Gran Canaria su najtopliji otoci, dok su Lanzarote i Fuerteventura nešto hladniji.

Kanare je najbolje posjetiti u rujnu i listopadu. U rujnu su temperature još oko 30, baš kao i u srpnju i kolovozu, a u listopadu se spuste na oko 25 pa je to vrijeme idealno za istraživanje otoka.

Tenerife i Gran Canaria dosta su popularni za vrijeme karnevala u veljači te za Uskrs pa ako ne volite gužve, pokušajte izbjeći dolazak baš tada.