Gastro

Kanarski otoci: Hrana je jeftina, evo što probati i gdje jesti na Tenerifeu

datum objave | 14. studenoga 2019.
2916
tenerife plaža
Tenerife, plaža

Kanarski otoci odličan su izbor za putovanje onima koji traže bliže destinacije u potrazi za suncem, a ujedno i jeftine. Ugodne temperature tijekom cijele godine od Kanara su stvorile cjelogodišnju destinaciju u kojoj ne uživaju samo kupači, nego i surferi  i onima kojima treba kratak bijeg. Gurmani ga obožavaju, jednako tako i oni u potrazi za ludom momačkom večeri, ali i starija gospoda koja vole uživati u šetnjama.

Kanarski otoci: Zašto su tako niske cijene na Tenerifeu ili Fuerteventuri?

Gdje je toplo u siječnju? 7 najboljih destinacija za zimsko sunce!

Što se hrane tiče, od svih Kanarskih otoka, Tenerife definitivno predvode u izboru i kvaliteti kuhinje. Tamo se nalaze i jedini restorani s Michelinovom zvjezdicom na otočju.

Restoran M.B ima dvije zvjezdice, a po jednu imaju Abama Kabuki, El Rincón de Juan Carlos, Kazan, Nub i Annua. Svi se nalaze u Santa Cruz de Tenerife, luci i glavnom gradu na otoku koji je 2012. godine britanski list Guardian uvrstio na popis 4 najboljih mjesta za život na cijelom svijetu.

U Michelinovom vodiču još su navedeni Brunelli’s, Haydée, Las Terrazas del Sauzal i Casa Fito.

No ne trebate ići u restorane s Michelinovom preporukom da biste dobro jeli, niti se trebate zadovoljiti buffet ponudom restoranske hrane u hotelima. Kad ste na Tenerifeu, isprobajte lokalnu kuhinju u tamošnjim restoranima, posebice ako ste unajmili automobil pa se možete lako kretati po otoku.

Vodimo vas  kroz tipičnu kanarsku hranu i najbolja mjesta na Tenerifeu gdje ih možete kušati.

Morski plodovi

tenerife morska hrana hobotnica
Tenerife, hobotnica

Volite li morsku hranu, na Kanarima ćete se osjećati kao u gastro lunaparku. Ovo je jedna od regija s najvećom morskom bioraznolikošću na svijetu sa 700 vrsta riba i 1500 vrsta mekušaca koji obitavaju oko otočja.

Gdje jesti:

tenerife los abrigos
Tenerife, Los Abrigos

Restoran Los Abrigos u istoimenom mjestu na jugu otoka vjerojatno je najpoznatiji riblji restoran na Kanarima, otvoren još 1991. godine uz more.

Gosti hvale sve, od najboljih prženih lignji preko školjki pa do jastoga.

tenerife paella
Tenerife, Paella

Jede li vam se paella, tipično španjolsko jelo, preporučamo restorane  Cheers Salud Na Zdorovie na plaži Playa de Fañabé ili La Torre Del Mirador blizu Playa del Duque.

Papas Arrugadas i umak mojo

tenerife papas arrugadas
Tenerife, Papas Arrugadas

Krumpiri ili papas zauzimaju posebno mjesto u kanarskoj kuhinji, a od svih jela s krumpirima najtipičniji su  tzv. zgužvani krumpiri ili papas arrugadas. Ovi se krumpiri prvo kuhaju u slanoj vodi oko 30 minuta, a zatim se prže na tavi te poslužuju uz umak mojo. Obzirom da se krumpiri uzgajaju na vulkanskom tlu, imaju poseban okus.

Umak mojo je tipičan za Kanare i ide uz gotovo sve, posebice krumpire papas arrugadas. Postoji nekoliko verzija ovog umaka, crveni, zeleni i pikantni (mojo rojo, mojo verde i mojo picon).

Gdje jesti:

Rekli bismo baš posvuda, no ako valja izdvojiti najbolje mjesto onda bi to bila špilja ispod planine Anaga, gdje se smjestio restoran La Cueva Caprichosa (Calle la Brita 9), na nekih 15 minuta vožnje od Santa Cruz de Tenerife. Zaista sjajna lokacija za ručak ili večeru po pristojnim cijenama.

Ropa vieja

tenerife ropa vieja
Tenerife, Ropa Vieja

Kuhano meso s lukom i graškom, koje se servira uz rižu također je jedno od tipičnih kanarskih jela koje donekle varira od otoka do otoka.  Ovo je jedno od kanarskih „maminih jela.“

Gdje jesti:

Restoran u hotelu Parador de Cañadas del Teide u sredini otoka ima sjajnu ropu vieju uz još bolji pogled na najveći vrh Španjolske – planinu Teide.

Sancocho

tenerife sancocho
Tenerife, Sancocho

Gdje jesti:

Restorani Sabor Canario (Calle Carrera del Escultor Estévez, 17, Orotava) i La Masia del Mar (Calle El Muelle 3, Santa Cruz de Tenerife) su popularni među lokalcima i turistima kada treba pojesti nešto fino domaće, a posebice sancocho. Sabor Canario smješten je z povijesnoj zgradi hotela Rural Orotava  i primjer je tradicionalne kuhinje, a otvoren je svakim danom osim nedjelje.

La Masia del Mar smješten je pak uz more i osim izvrsne hrane nudi prekrasan pogled na ocean. Otvoren je svaki dan od 12 do 23 sata.

Gofio

tenerife gofio escaldado
Tenerife, Gofio Escaldado

Gofio je vrsta kanarskog brašna koji se radi od prženih žitarica i često se koristi u kuhinji, od juha, variva pa do pića i sladoleda. Gofio escaldado je tipično jelo koje se radi s ovim brašnom, a radi se o pireu s različitim dodacima i sjeckanim lukom baziranim na ribljem ili mesnom temeljcu.

Gdje jesti:

U mlinu La Máquina (C/San Francisco 3) kupite brašno na mjestu gdje se ono radi, a onda malo sjevernije na 15-ak minuta vožnje u restoranu la Pradera pojedite gofio escaldado.

Puchero Canario

tenerife puchero
Tenerife, Puchero

Gulaš od mesa (svinjetina i govedina) i povrća (bundeva, kupus, slatki krumpir) bit će vam sigurno odlično jer podsjeća na domaće mamine gulaše.

Gdje jesti:

Kad god nekog pitate kamo na ovo jelo, svi kažu Casa Pedro (Calle La Sirena 12) u Las Chafiras na jugu Tenerifa. Iako izvana lokal ne izgleda privlačno, vjerujte da se tu kuha najbolji gulaš koji vas neće puno koštati.

Conejo al salmorejo

Još jedno mesno jelo, ovog puta sa zečetinom. Conejo en salmorejo originalno potječe s Kanara. Zečetina se dugo kuha sve dok se ne krene odvajati vilicom i jako je ukusno jelo.

Gdje jesti:

Restoran Bodeguita Canaria (Calle Imeldo Serís 18) u Santa Cruzu slovi za THE mjesto za ovo fantastično jelo, ali i ostale tradicionalne lokalne delicije.