Novosti

Kamperom na put: hotel je tamo gdje ti želiš da bude

datum objave | 23. lipnja 2020.
17792

Putovanja kamperom zahtijevaju avanturistički duh i užitak u samostalnom organiziranju puta. Ovakav stil putovanja pruža veliku slobodu u planiranju, bez zamaranja s rezervacijom smještaja u kampovima. Ipak,prije putovanja odredite (otprilike) rutu kojom ćete ići, raspitajte se možete li negdje prenoćiti da vas usred noći ne bi posjetila policija i ipak potjerala u službeni kamp, jer svaka zemlja ima propise koji određuju mogućnost spavanja izvan kampova.

Prije puta napravite okvirni itinerar i obavezno provjerite pravila za kampiranje po državama. Tako, primjerice, u Italiji, Njemačkoj, Irskoj ili Finskoj možete prenoćiti i na cesti i na parkiralištu bez problema, u većini europskim zemalja bez problema možete 1 noć biti na parkiralištu, dok u Hrvatskoj ne možete nigdje. Te će vam informacije itekako pomoći oko odluke kamo ići.

Provjerite i mjesta za parkiranje kampera diljem Europe, uključene su i sve susjedne zemlje. Tako saznajemo da postoji 163 registirana parking mjesta za kampere u Hrvatskoj. U SAD-u je popularno kampirati po nacionalnim parkovima, a lokacije lako doznajte preko službene stranice.

"style=

Web stranica furgovw nudi popis mjesta gdje možete parkirati GRATIS. Tako je za Hrvatsku, konkretnije Split, navedena lokacija park šume Marjan, a da tamo u istinu dolaze kamperi uvjerili smo se ovog ljeta kad su novine nekoliko dana brujile o kampiranju na divljem. Dolazila je i policija, no ništa nisu mogli kamperima koji su samo parkirani. Ne smijete razapeti tende, staviti stolove i stolice, ali nitko vam ne brani parkiranje. U ostalom, Splićani se također parkiraju u marjanskoj šumi kada idu na kupanju ili u noćne zabave.

Uglavnom, u Republici Hrvatskoj je zabranjeno kampiranje (izuzev kampova) na divljaka, što u prijevodu znači da ne možeš spakirati šator, konzerve i uputiti se u divljinu.

Kampiranje na tuđem zemljištu je dozvoljeno uz dozvolu ili pristanak (pismeno ili usmeno) vlasnika zemljišta, površine, šume, gaja, livade. Tako da ako se nekom parkirate u dvorištu ili na livadi pored rijeke, bilo bi dobro (a i pristojno) da upitate vlasnika smijete li tu biti.

Kampiranje na državnom zemljištu dozvoljeno samo na označenim mjestima.

Ne želim u kamp, gdje onda prenoćiti?

O divljima lokacijama najbolje se uči od drugih kampera, no nekako morate početi. Ako razmišljate o najmu kampera, a ne biste baš riskirali prvi put, mi u STA putovanja nudimo najam kampera na više lokacija u Australiji, Novom Zelandu i SAD-u pa ako planirate put po SAD-u, po plažama i divljinama Australije ili krajolicima Novog Zelanda, javite nam se nakon što pročitate sve što imamo u  ponudi.

Kamper parkirališta: Camperstops, Camperplaats, Stellplatze, Aree di Sosta, Bobils, Area de Servico para Autocaravanas.

Ako ne želite boraviti u kampovima, a niste tip koji riskira s policijom, postoji nekoliko načina da budete sigurni da ćevaše noćenje proći u najboljem redu:

Na primjer, Aires.

Aires (Aires de Service ili uslužnezone) osigurava besplatan parking blizu gradova, plaža ili atrakcija, kao i usluge poput sanitarnog čvora, izvoravode i slično. Parkirna mjesta su vrlo bazična, često neasfaltirana, nemarezervacije i sve po principu „tko prvi dođe, njegovo.“

Aires parkirališta dostupna su diljem  Francuske, Belgije, Nizozemske, Njemačke,Španjolske, Italije, Portugala itd. Na ovoj web stranici možete provjeriti sva dostupna mjesta, a uključuju i prijedloge za kampiranje s pogledom na more, kao u turu po Europi.

Bitno je znati da se među kamperima takva parkirališta zovu „camper stops“, odnosno Aires de Service u Francuskoj i Belgiji, Camperplaats u Nizozemskoj, Stellplatze u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, Aree di Sosta u Italiji, Bobilsu Norveškoj, Area de Servico para Autocaravanas u Španjolskoj i Portugalu.

Kako se pripremiti za put?

Ako imate vlastiti kamper, trebate provjeriti baš sve na automobilu kako vas ne bi neki problem iznenadio na putu (gume, akumulator, cijevi, itd.), no kako većina ipak kamper unajmljuje, fokusirat ćemo se na ostatak pripreme.

Kao to smo već napisali, svakako napravite okvirni itinerar. Obavezno pripremite i autokarte i navigaciju, kao i standardnu opremu za boravak u prirodi: sklopive stolice i stol, tende za sunce (upitajte prilikom rezervacije što sve kamper ima), pribor za pripremu hrane, vreće za spavanje.

Ponesite i šator da možete spavati u prirod iako to poželite i samonapuhujuće madrace (izbjegavajte zračne madrace jer se lako probiju), lampe (posebno onu koja se stavi na glavu, da vam ruke budu slobodne), LED i solarne lampe za oko kampera, prvu pomoć, sprejeve protiv komaraca i buba, kreme za sunčanje, te udobnu obuću i odjeću.

Obuća neka bude sportska, izdržljiva i vodonepropusna, a pri pakiranju odjeće obavezno spremite šešir i toplu odjeću,za hladnije večeri. Naravno, ne zaboravite ni kupaći kostim, nikad ne znate gdje će vas kampiranje odvesti! Ponesite sapun, toaletni papir i sve što vam treba da ostanete čisti. Svu opremu obavezno testirajte prije puta, a vode i hrane ponesite više nego što vam treba, u slučaju da se nešto dogodi.

Ukoliko idete van standardnih cesta, pobrinite se da imate dovoljno goriva, odnosno ponesite kanistar sa sobom.

Koristite što je moguće više lokalne ceste da biste izbjegli plaćanje cestarina, ali i bili bliže prirodi. Vjerojatno ćete nebrojeno puta zastati pored nekih rijeka, jezera ili sela.

Ako planirate otići u kamp, obavezno dođite par sati prije mraka kako bi se udobno smjestili. Ako nećete spavati u kamperu, podignite šator i dobro ga učvrstite,a tijekom cijelog boravka držite ga zatvorenim da vam se ušuljaju neke životinje. Vreće za spavanje i madrace odrolajte tik pred spavanje kako ne bi prethodno skupile vlagu. Ako vam šator promoči, obnovite ga sprejem koji stvara novi nepropusni sloj. Sprej Atsko Silicone water-guard odličan je i za cipele, no svakako ostavite sprej da se osuši par sati prije nego krenete na kišu.

Hranu nikad ne držite u šatoru da ne namamite životinje. Ako je ne želite iz nekog razloga držati u kamperu, hranu objesite o drvo ili nabavite tzv. bearcanister (zovu se tako jer medvjedi hranu mogu nanjušiti na kilometre) koji dobro izolira hranu. U nekim kampovima je takva posuda i nužna.

Ako putujete s djecom, tempirajte vožnju u vrijeme kada djeca spavaju pa su na destinaciji odmorna i spremna za obilaske. Kod razgledavanja gradova, za zaustavljanje možete koristiti velika javna parkirališta.

Kamper je odličan i ako imate bebu jer joj se puno lakše prilagođavate nego u hotelu, a pritom nikom ne smetate.

Unajmite kamper u Australiji, u SAD-u ili na Novom Zelandu preko nas!

Najam kampera u Australiji, SAD-u i na Novom Zelandu jedan je od čestih načina putovanja. Nema boljeg načina za obilazak prirodnih atrakcija u ovim, površinski ogromnim, zemljama nego na kotačima. STA putovanja imaju u svojoj ponudi najam kampera na više lokacija u Australiji, Novom Zelandu i SAD-u pa ako planirate put po Route 66, po plažama i divljinama Australije ili krajolicima Novog Zelanda, ovo je link za vas.