Jeftina putovanja

Kamo otputovati za manje od 2000 kuna. I kako?

datum objave | 03. siječnja 2016.
13921

Do Berlina smo jednom letjeli za 350 kuna, do Pariza je čak bila 500, do Londona 750, do Madrida 870 kuna, do Moskve 1700 kuna.

Prvo pravilo ako nemate puno novca, a želite putovati jest da stalno pratite akcije, informacije turističkih agencija, pretplatite se na njihove newslettere, učlanite se u razne Facebook grupe i forume gdje se okupljaju ljubitelji putovanja i čekate. Kad-tad doći će prilika za jeftinu kartu, za putovanje o kojem „možete samo sanjati“ u normalnim okolnostima. I onda morate djelovati odmah. nema čekanja par dana „da se cijelo društvo dogovori“ ili „da žena razmisli može li dignuti godišnji.“ Takvi će propustiti najbolje dealove.

Evo, recimo, aviokompanija LoT je početkom prosinca imala akciju za letove do Kopenhagena od 1150 kuna. Ako pogledate cijene sada, nema karte ispod 2500 kuna, a penju se i do 4000 kuna. STA putovanja su imali akciju za karte za Havaje po cijeni od 4799 kuna. Otišlo u jedan dan. Oni najvještiji domognu se super karata koje se nekako dogode. Na primjer, aviokompanija ulazi tek na tržište pa nudi povoljne „promo“ letove. Tako je i flydubai.com prošle godine nudio letove za smiješne cijene iz Zagreba. Ili netko otkaže aviokarte pa se otvori neko jeftino sjedalo u avionu, dogodi se greška u sustavu rezervacija. I tako dalje. Do Berlina smo jednom letjeli za 350 kuna, do Pariza je karta čak bila 500, do Londona 750, do Madrida 870, a do Moskve 1700 kuna. Sve povratne karte iz Zagreba. Dakle, bez onih skrivenih troškova poput „leti se iz Milana“ ili „treba presjedati dvaput i prenoćiti usput negdje“. Avionom direktno s Plesa.

Ponekad se rezervira nešto 8 mjeseci unaprijed. Ponekad je let utorkom ili srijedom. Ali ako nemate novca, a imate želju za putovanjem, trebate raditi određene kompromise.

Odgovor na pitanje iz naslova glasi: Putovati za 2000 kuna možete bilo gdje unutar Europe, i to avionom, ako imate strpljenja i pratite dobre agencije i grupe.

No želite li u budžet od 2000 kuna ugurati i smještaj, recimo tjedan dana, morate biti izuzetno strpljiviji te ponekad pristati na one kompromise letenja iz Ljubljane, Venecije, a uz malo sreće i nekog manjeg grada u Hrvatskoj poput Pule ili Zadra, gdje još slijeću jeftini avioprijevoznici. Pa ako niste iz tog grada fino autobusom do njega pa dalje avionom.

Naravno,postoji i opcija da za 2000 kuna putujete po Europi i vlakom ili autobusom. Puno sporija varijanta, ali puno povoljnija.Pogotovo ako ste student pa se vozite InterRailom i imate 22-30 dana s jednim troškom.

Karta  Inter Rail Global Pass vrijedi u ovih 30zemalja:Austrija, Belgija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Crna Gora,Danska, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Irska, Luksemburg,Mađarska, Njemačka, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Srbija,Slovačka, Slovenija, Španjolska , Švicarska, Švedska, Turska, Velika Britanijai pomorska  služba Attica Group koja vozina relaciji između Italije i Grčke. Možete tako putovati od mjesta do mjesta, od države do države, spavajući u vlakui štedeći na smještaju. A možete je i uzeti na kraće razdoblje i tkao uštedjetipa preostali novac potrošiti na smještaj i hranu. Ovdje provjerite sve cijene.

Možete putovati i automobilom s drugima, preko servisa poput BlaBlaCara gdje putnici nude prijevoz do drugih odredišta u zamjenu na neki novčani iznos. Primjerice, do Pariza možete putovati za cca 600 kuna, barem po trenutnom stanju ponuda za vožnje na relaciji Zagreb-Pariz.

Što se tiče smještaja, možete isprobati Couchsurfing ili HomeExchange i tako opet uštedjeti na smještaju. Ako vam nije do toga da ste kod nekog doma, višekrevetne spavaonice tj. dormitorij u hostelima uglavnom su dosta jeftini – oko 100 kuna po noći. 700 kuna za 7 dana je stvarno odlična cijena, no vjerojatno ćete morati slušati nečije hrkanje, pretrpjeti tuđe odlaske na WC ili pijane dolaske usred noći u sobu. Nikakav problem za tvrdog spavača.

Ako želite nekamo na put, svakako pošaljite upit i agencijama. Agencije često imaju bolji pregled aktualnih akcija, često znaju imati charter letove ili rezervirane sobe po hotelima za svoje grupe… Dosta ljudi misli da ako idu s agencijom da moraju ići na sve izlete, ili pratiti vodiča i program koji je zacrtan, ali to uopće nije tako. Nitko vam neće braniti da se ujutro ne dignete u 7 da odete na izlet ili da provedete čitav dan sami istražujući grad, mimo svake skupine. No putovanje s agencijom je zaista najjeftinije. Što bi mnogi rekli „prst u uho“ i idem.

Uglavnom, opcije za putovanja ispod 2000 kuna za više dana po Europi imate, i jedino što vam stoji na putu do putovanja su vaši izgovori. Provjerite cool akcije na aviokarte upravo sada.

I javite nam se u komentarima ako ste nekad zgrabili super ponudu i otputovali nekamo „za sitniš“.