Vodiči

Kako vidjeti 7 europskih država u 7 dana?

datum objave | 16. prosinca 2019.
3034
Europski gradovi u 7 dana
Europski gradovi u 7 dana

Ako ste početnik u putovanjima, možda biste željeli vidjeti što više toga za što manje dana. Možda vam je i budžet ograničen. Možda nemate ni vlastiti automobil. Sve to ne znači da je neizvedivo nekamo otputovati ili npr. vidjeti 7 europskih država u 7 dana. Jest, malo je „nabrijan“ raspored. Slobodno maknite s rute neku od destinacija ili produljite put za dan-dva, no ako želite isprobati ovu turu, znajte da je itekako izvediva!

Dan 1: Ljubljana, Slovenija

Ljubljana
Ljubljana

Na sat i pol vožnje od Zagreba nalazi se slovenski glavni grad Ljubljana, predivan malen grad na rijeci Ljubljanici s desecima mostova, u čijoj se blizini nalazi i predivno jezero Bled. Ako si bio u Ljubljani, a nisi na Bledu, onda je možda bolja opcija da ovog puta za Sloveniju isplaniraš posjet Bledu (posebno ako ste par sklon romantici). Popnite se na vidikovac na brdu iznad jezera za panoramski pogled, pojedite kremšnitu uz jezero i odmorite prije nastavka putovanja.

Bledsko jezero
Bledsko jezero

A u ovom članku pročitaj što sve vidjeti u Ljubljani: Vikend u Ljubljani: Autobusom Zagreb-Ljubljana u Trampolin park ili na horseburger

Dan 2: Venecija, Italija

Venecija
Venecija

Od srpnja 2020. godine ulaz u Veneciju više neće biti besplatan za sve koji dođu u grad na jedan dan. Prema najavama, cijena ulaznice bi se za vrijeme najjače sezone mogla popeti i do 10 eura, no standardna cijena bit će 3 eura.

Ideš li automobilom do Venecije, možeš se parkirati na piazzale Roma. Parking garaža koštat će te 32 € za 24 sata, a kako bi uvijek imao pravu informaciju te rezervirao mjesto na parkingu, klikni na njihovu službenu stranicu www.garagesanmarco.it i tamo unaprijed plati parking. Vjeruj, isplati se.

Gradovi koji tone: Venecija, Miami, Jakarta…

Dan 3-4: München, Njemačka

München, Marienplatz
München, Marienplatz

Za nekih 6 sati iz Venecije stižeš u Munchen, bavarski grad koji je vjerojatno najpoznatiji po Oktoberfestu. No ne dolaziš li u vrijeme ovog pivskog festivala, i vrijeme ti je jako ograničeno, predlažemo sljedeće aktivnosti: otiđi do glavnog trga Marienplatz  gdje se nalazi katedrala, popni se na toranj na suprotnoj strani za najbolji pogled na katedralu i grad.

München, surfanje
München, surfanje

Zatim prošeći do javnog parka gdje usred Münchena na rijeci Eisbach tijekom cijele godine možeš pronaći surfere kako iskorištavaju valove! Samo uguglaj „Eisbachwelle“ i nećeš pogriješiti.

Za ovaj smo grad rezervirali 2 dana obzirom na vrijeme putovanja, no ti slobodno skrati vrijeme ako želiš i dan dulje provedi u nekom drugom gradu.

Dan 5: Beč, Austrija

Beč, Prater
Beč, Prater

Beč je poznat po svojoj kulturi, po slavnim ljudima koji su tu živjeli poput Mozarta i Beethovena, po Sacher torti, arhitekturi, brojnim muzejima, baroknim palačama, vrtovima , fontanama, ali i po najstarijem zoološkom vrtu na svijetu s impresivnom postavom životinja (možeš vidjeti tigrove, jaguare, polarne medvjede i ogromne pande). Naravno, ne smijemo zaboraviti ni poznati zabavni park Prater!

Nisi li za klasiku, posjeti neki od neuobičajenih muzeja, kao primjerice muzej posvećen globusima, ili pak one s tematikom satova, filma ili kriminala. Imaju i muzej Sigmunda Freuda, ali i muzej kontracepcije i abortusa!

Detaljnije smo se o Beču raspisali u članku Prijevoz Zagreb – Beč: Nomagovim autobusom jeftino do aerodroma ili centra Beča

Dan 6: Bratislava, Slovačka

Bratislava, Slovačka
Bratislava

Bratislava se nalazi blizu granice s Austrijom i Mađarskom pa je zaista zgodno za „skočiti“ do nje. Stari gradski centar namijenjen je samo pješacima koji rado uživaju kao Hrvati – sjedeći u kafićima. Kroz grad protječe Dunav, a prometnih gužvi zbog dobro organiziranog javnog. Zanimljivo je da se parking ne plaća vikendom.

Ako si ljubitelj piva, ali si usput i gladan, otiđi do nekog puba jer tamo serviraju jeftiniju hranu nego restorani.

Ovo je 13 najjeftinijih destinacija u Europi, a pobjednik je…

Dan 7: Budimpešta,Mađarska

Budimpešta, Szechenyi spa
Budimpešta, Szechenyi spa

Zadnji grad na ruti je Budimpešta do kojeg ti treba nešto malo više od 2-3 sata vožnje iz Bratislave, ovisno ideš li automobilom ili autobusom. O Budimpešti smo već dosta pisali, a ako te zanima opuštanje zadnjeg dana putovanja prije povratka kući, savjetujemo da isprobaš  termalne bazene, a zatim se s društvom nastaviš opuštati u nekom od tzv. ruin barova gdje ćete popiti pivo po zaista jeftinoj cijeni.

Budimpešta, ruin bar
Budimpešta, ruin bar

Budimpešta za vikend: Ruin pubs su najbolji za izlaske

Budimpešta: Grad za vikend putovanje, jeftine aviokarte i dobro pivo

NOMAGO AUTOBUSI VOZE TE DO OVIH GRADOVA

Nomago InterCity
Nomago InterCity

Za prijevoz autobusom između ovih gradova rezerviraj Nomago autobuse čije su cijene karata zaista povoljne (primjerice, od Bratislave do Budimpešte možeš doći već za 7.99 eura), a imaju i besplatan wifi u vozilima.

Pogledaj ponudu putovanja: Vikend u Ljubljani, Beču, Budimpešti ili Bratislavi