Tips&Tricks

Kako uštedjeti novac za putovanja?

datum objave | 26. studenoga 2019.
2312

novac za putovanja ustede

Prvo prodaj taj automobil ako ga imaš, organiziraj prodaju viška odjeće na buvljaku ili preko oglasa, knjige odnesi u antikvarijat, radi preko ljeta ako si student ili ako već negdje radiš svaki dan stavi sa strane 20 kuna (to je već 7300 kuna godišnje). Ne naručuj gablece nego kuhaj, ne vozi se tramvajem ili autom nego vozi bicikl i pješači, drži nekom instrukcije, ponudi se da pereš stubište u zgradi, otkaži Netflix… ovo su samo neki od savjeta kako se može pomalo uštedjeti novac za putovanje.

Neki će odmah ovdje stati i reći „ja nemam novca ni za osnove, pa od čega da štedim?“ Štedite od onog što ćete zaraditi radeći preko student-servisa ili ugovora, možda se možete prijaviti na neke od web-servisa za čuvanje djece, predložiti omiljenoj trgovini, klubu ili salonu da im vodite komunikaciju na društvenim mrežama, dati oglas kako ste vikendom slobodni za obavljanje određenih poslova poput branja jabuka ili grožđa, pisati možda tekstove za neku web stranicu koja traži autore i slično.

Štednji svakako valja pristupiti sistematično i napraviti plan. Ako baš želite putovati, onda onih zarađenih 200 kuna nemojte odmah proslaviti u prvom kafiću. Nemojte da vam se ona nova majica, nove tenisice ili craft pive čine kao „ma to je samo 200 kuna“, već počnite gledati na tih 200 kuna kao dodatan korak na putovanju na koje možete u starijoj majici, tenisicama i bez skupih piva.

Zapamtite da je štednja maraton, ne sprint.

Za početak, predlažemo da planirate putovanje u društvu, bilo svojih prijatelja ili neznanaca u grupi.

Putovanje udvoje ili još bolje, u četvero, je jeftinija opcija od putovanja solo zbog različitih troškova koja se dijele.

Nomago InterCity

Istražite različite opcije putovanja, od agencija do Facebook grupa gdje se okupljaju zaljubljenici u putovanja i budite uvijek na izvoru brzih informacija o super ponudama. Postoje često akcijske cijene aviokarata (provjeravajte za početak ovu stranicu redovito i opcije putovanja autobusom preko Nomaga) jer za jako male novce možete otputovati na neke destinacije.

Prvo napravite neki okvirni proračun koliko bi vas koštalo neko željeno putovanje. Ako znate dobro planirati i nije vam bauk spavati u hostelima ili hotelima s malo zvjezdica, dnevni budžet na putovanjima vam može biti 50-ak eura. Naravno, ne na svim lokacijama jer nije isto putujete li u Dansku ili Mađarsku, Tajland ili Sejšele, no zato postoji nešto što se zove planiranje budžeta i putovanja prema mogućnostima.

Prijedlozi za štednju

1. Kasica prasica

kasica prasica

U nekoliko hrvatskih banaka postoje automati gdje možete istresti sadržaj iz kasice prasice i oni vam taj novac odmah ili isplate ili stave na vaš tekući račun. Iznenadili biste se koliko lagano možete skupiti novac u kasici prasici, bez da to osjetite. Autorica ovog teksta je pred ljeto ispraznila dvije, gotovo zaboravljene, kasice prasice koje je držala na polici par godina i odjednom uvećala račun za 1700 kuna. Taman iznos za neko mini putovanje.

Kad vam ostane kuna, stavite je u kasicu prasicu. Kad vam počne šuškati previše u novčaniku jer imate puno kovanica žute boje, i to stavite u kasicu prasicu. Ili se pak fokusirajte na „mede“. taktika je da svaki put kad vam netko uzvrati novac u obliku mede od 5 kuna, da taj medo ide u kasicu. Sve ostalo smijete potrošiti.

Nemojte da vam se ovo čini beznačajno, stvarno lako ide prikupljanje novca ako razmišljamo o njemu i dok trošimo i dok ga dobijemo.

2. Stanarina

Ako živite u vlastitom stanu ili kod roditelja, preskočite ovaj korak. No ako ste negdje u najmu stana, istražite možete li negdje malo dalje pronaći smještaj za manji iznos. Recimo da studirate ili živite u Zagrebu i unajmljujete stan na Trešnjevci s jednim cimerom. Vjerojatno plaćate skuplje najam nego da živite u Novom Zagrebu ili Dubravi, koje su također dobro povezani kvartovi prijevozom, samo vam nekad treba malo više vremena do centra.

3. Pratite troškove

Nekad vam se sigurno čini da su vam novci jednostavno nestali i ne možete se sjetiti gdje je otišlo onih 50 kuna. Zapisujte na što trošite i osvijestite svoje troškove. Na kraju mjeseca možete sve pregledati i vidjeti što vam sve i nije baš trebalo, a potrošili ste novac. Sigurno ćete pronaći stavke koje nisu trebale biti na popisu pa ćete idućeg mjeseca biti pametniji oko racionalizacije troškova.

4. Cigarete, kava i alkohol?

Jeste li kao svaki prosječan Hrvat ovisni o trojcu kava, cigarete i alkohol? Svaki dan jedna kava je, ajmo reći, 10 kuna, dodajte tome cigarete i pokoju pivu, i vjerojatno ste na mjesečnom iznosu od par stotina kuna.

novac za putovanja

 

5. Prodajte svoje stvari

Marie Kondo je postala poznata kad je napisala knjigu o organizaciji vlastitog stana na način da izbacite iz njega, odnosno očistite ga, od svih nepotrebnih stvari. Recimo da vam 80% onog što se nalazi u vašem stanu ne treba. Nikom ne treba 20 crnih majica dugih rukava, one cipele koje su bile super ali ih iste stigli još obuti, 100 knjiga koje više neće nikad pročitati ili pak nešto četvrto što skupljate iz nekog hobija.

Jedan vikend očistite svoje ormare po njezinom principu koje ide otprilike „ako ništa ne osjećam prema ovom predmetu i nisam ga koristio posljednjih 6 ili 12 mjeseci, ne treba mi.“ Možete za početak sve staviti u kutije i nekamo odložiti, u svoj ili prijatelje podrum, pa ćete se tih stvari vjerojatno sjetiti nikad više. Većina ljudi koja stvari spremi u podrum na njih naiđe tek kad krenu seliti u drugi stan. Tako neke stvari stoje u podrumu 20 ili 50 godina, a mogle su se prodati na nekom buvljaku ili putem oglasa.

U Zagrebu, ali i ostalim gradovima u Hrvatskoj, redovito se organiziraju različiti buvljaci gdje možete prodati stvari koje vam nisu potrebne. Ako vam se to ne da, postoje različite Facebook grupe, web stranice i oglasnici putem kojih možete ponuditi svoje predmete na prodaju. Ne biste vjerovali što sve ljude zanima, od starih stolica i kaučeva koje biste vi bacili na smetlište pa do razne nošene odjeće.

U svom stanu već sada imate dovoljno novca za jedno putovanje, samo je pitanje na koji način ćete doći do njega.

kako putovati