Tips&Tricks

Kako putovati samo s ručnom prtljagom

datum objave | 12. svibnja 2018.
9462

Putujete li 1 mjesec, 1 tjedan ili pola godine – sve stvari koje su vam potrebne uvijek možete spakirati u ručnu prtljagu. Da, sve. Između ostalog, prednost je putovanja s ručnom prtljagom također ušteda, odnosno niža cijena (često je potrebno nadoplatiti za dodatnu torbu), nećete morati čekati u redu za predavanje prtljage (kao ni prilikom pristanka na destinaciju) i mobilnost (po stranim ćete gradovima nositi samo mali kofer, a ne utege od 20 kila).

Dok putovanje s ručnom prtljagom nije baš rocket science, pokoji savjet o tome kako ju spakirati uvijek dobro dođe.

Prije no što se počnete pakirati:

Veličina je bitna!

Obavezno odaberite torbu odgovarajućih veličina. Mjere i težina razlikuju se od aviokompanije do aviokompanije, pa zato prije svakog leta provjerite kakva su ograničenja. Primjer jedne aviokompanije: 56 cm x 36 cm x 23 cm, 7 kg. Osim ručne prtljage u zrakoplov možete ponijeti i dodatnu stvar koju možete nositi u ruci. Neke aviokompanije uopće ne provjeravaju ručnu prtljagu, no na to radije ne računajte.

Što možete ostaviti doma?

Prije nego što napunite torbu, još jednom promislite što biste sve mogli ostaviti doma. Stvarno vam je potrebno toliko pari gaćica i toliko majica? I ta debela knjiga? Ako je ikako moguće, radije ju ne gurajte u torbu, nego ju ponesite u zrakoplov u ruci.

Dvostruko poslanstvo.

Šampon iz hotela može poslužiti kao sredstvo za pranje rublja, velika majica može istovremeno biti pidžama, dok puder može bez problema poslužiti i kao korektor. Ne otežavajte si stvari nepotrebno.

Lagana kategorija.

Kako bi u koferu ostalo što više prostora, za let avionom obujte najteže cipele, duge hlače i jaknu. Iskreno rečeno – zrakoplovi znaju biti pravi hladnjaci. Za djevojke je često praktičnije spakirati haljine, budući da su lakše od hlača i nije ih potrebno kombinirati.

Kozmetika.

S obzirom na to da u ručnoj prtljazi nema puno prostora, a osim toga postoje ograničenja koja se tiču tekućina (najviše 100 ml plastična boca, zajedno ne više od 1 l – sve mora biti zapakirano u prozirnu vrećicu), važno je stvari kupiti na samoj destinaciji. U većini hotela besplatno dobivate gel za tuširanje, sapun i šampon.

Tri, četiri, pakiramo!

»Manje je više« ne vrijedi samo za šminku već i za pakiranje. Iako neće modni gurui ocjenjivati kako ste odjeveni, isplati se uzeti majice i hlače u bojama koje se jednostavno kombiniraju. Osim toga možete uzeti i pokoji živahan modni dodatak.

Najbolja metoda pakiranja

Postoji pregršt načina pakiranja, a vi izaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Metoda punjenja: Metoda vam omogućava da haljine ostanu nezgužvane i bez rubova kada stignete na konačnu destinaciju. Više majica zamotajte u jednu rolu, a zatim role stavite jednu pored druge i napunite prazne prostore metodom punjenja.

Metoda zamatanja: Metoda vam omogućava da haljine ostanu nezgužvane i bez rubova kada stignete na konačnu destinaciju. Više majica zamotajte u jednu rolu, a zatim role stavite jednu pored druge i napunite prazne prostore metodom punjenja.

Metoda listanja: U putnu torbu posložite odjeću tako da polovica odjeće viri van. To napravite sa sve četiri strane kofera (u smjeru kazaljke na satu) i nastavite sve dok u kofer ne složite svu odjeću. Dijelove koji vise vani, u smjeru kazaljke na satu presavijte u unutrašnjost kofera. Tako ćete jednostavno izbjeći gužvanje i nabore. Zvuči malo komplicirano pa stoga pogledajte ovaj video za zorniji prikaz.

Metoda stare odjeće: Spakirajte odjeću koja vam više nije potrebna te ju putem poklanjajte onima kojima je potrebnija. Ta metoda dopušta mnogo prostora za suvenire.

Nužne stvari

Odjeću i cipele koje vam tijekom leta neće trebati, spakirajte na dno putne torbe. Grickalice, lijekove i ostale stvari koje bi vam tijekom leta mogle zatrebati, spakirajte na vrh. Putovnicu i važne dokumente spremite na sigurno mjesto, npr. u torbu za računalo koja će uvijek biti uz vas.

Sad kad znate kako pakirati, javite nam se s upitima za vašu destinaciju! 😉