Tips&Tricks

Kako putovati sa psom?

datum objave | 20. ožujka 2019.
3973

Kako putovati s psom?

Putovati sa psom posebno je iskustvo i može biti pravi izazov, no uz pravu pripremu i informacije sve je lakše. Ovi najbolji prijatelji ljudi odlični su suputnici, no neće svi biti jednako oduševljeni njima. A vi ćete definitivno morati napraviti hrpu kompromisa kako biste uživali s njim tamo gdje želite.

Prije puta:

Obavezno prije puta otiđite veterinaru kako biste napravili brzinski pregled. Posebice ako putujete zrakoplovom jer većina aviokompanija traži potvrdu da je pas zdrav.

Mnogima se sviđa i ideja ugradnje mikročipa kako biste, u slučaju da se vaš dlakavi ljubimac izgubi, lakše ga pronašli.

Idete li na more, obavezno provjerite koje su plaže za pse i pokušajte naći smještaj u blizini.

Prilikom kupnje aviokarata provjerite dozvoljava li odabrana aviokompanija prijevoz kućnih ljubimaca u kabini zrakoplova. Neke dozvoljavaju da u kabini budu maleni psi i mačke, no i broj kućnih ljubimaca koji se mogu prevesti na pojedinačnom letu je uvijek ograničen i ovisi o broju kaveza. Kućni ljubimci se obično prevoze u zasebnom dijelu zrakoplova do kojeg vi nemate pristup. Obavezno provjerite s aviokompanijom koja je veličina kaveza. Za prijevoz u kabini morat ćete kupiti poseban spremnik, ali i doplatiti minimalno 100-ak eura za psa. Prijevoz u kargo dijelu zrakoplova platit ćete puno više.

Što spakirati za put sa psom?

Ponesite mnogo njegove omiljene hrane, dekicu koja će ga mirisom podsjećati na dom i zdjelicu za piće koju ćete koristiti po potrebi.

Kako putovati s psom?

Putovanje automobilom:

Planirate li put od više sati, nekoliko dana prije puta privikavajte psa na vožnju. Odvezite ga do nekog parka kako bi imao pozitivnu asocijaciju vezanu za automobil. Muku za vrijeme vožnje spriječite tako da psa nahranite nekoliko sati prije puta te da je automobil rashlađen.

Kako putovati s psom?

Putovanje zrakoplovom:

Prije samog putovanja otiđite sa psom u šetnju kako bi se istrčao i obavio potrebnu nuždu.

Psa nahranite najkasnije 3 sata prije planiranog putovanja, optimalno 4 do 6 sati ranije. Ne želite da pas punog želuca putuje jer mu od toga može biti zlo. Ako je let kraći od tri sata, neka slobodno putuje praznog želuca.

Izbjegavajte umiriti psa nekim tabletama jer to može spriječiti regulaciju tijela same životinje. Ako ste zabrinuti zbog stresa kod psa, kod veterinara se raspitajte o ogrlici koja ispušta umirujuće hormone.

Psi se ukrcavaju posljednji i smješteni su u zaseban dio koji je klimatiziran i pod posebnim pritiskom, kako bi imali zrak kao i ostali putnici na letu, tako da se ne morate bojati da će biti među prtljagom.

U hotelu:

Odaberite pet-friendly hotel.

Ako napuštate sobu bez psa, ostavite mu upaljen TV da ima pozadinsku buku koja će mu smanjiti stres u slučaju da je hotel u zoni gdje je buka drugačija od one na koju je navikao. Također, uvijek držite na vratima znak „Ne smetajte“ kako psa ne bi iznenadila sobarica.

Za psa ćete gotovo u svim hotelima morati nešto nadoplatiti za njegov boravak.

Pošalji upit