Jeftina putovanja

Kako pronaći jeftine aviokarte?

datum objave | 04. svibnja 2017.
21271

Putovanje avionom nikad nije bilo jeftinije. Možete u lipnju na vikend u Amsterdam za 1999 kuna (klikni za akciju aviokarta+smještaj), kasnije do Brazila za od 2999 kuna, do Maroka za 889 kuna ili pak do Izraela za 500 kuna. Naravno, govorimo sve o povratnim letovima.

Niskobudžetne kompanije pokrenule su trend kojeg su pratile i velike aviokompanije, turizam je počeo rasti u dvoznamenkastim postocima i gužva na aerodromima napravila je svoje. Bezobrazno jeftine karte su tu. Svaki dan aviokompanije imaju na tisuće „ubojitih“ ponuda – od onih nastalih greškom pa do planiranih ponuda kojima se natječu protiv druge aviokompanije. Jeftinih karata ima, ali nije ih baš uvijek jednostavno pronaći.

Ovo su naše preporuke prije nego krenete u istraživanje:

1. Ignorirajte mitove

Postoji mnogo preporuka kako i kada te gdje možete pronaći jeftine karte. Neki govore da letove pregledavate iz incognito postavku web preglednika, drugi da su utorkom najbolje cijene i slično…Pravilo je da pravila nema, nema dokaza i nema garancije da ćete u točno određeni dan s određenim postavkama pronaći najbolje avionske karte.

2. Budite fleksibilni s datumom putovanja

Avionske karte varirat će cijenom unutar istog tjedna, kamoli ne unutar iste godine. Nije isto putujete li nekamo za vrijeme visoke sezone, ili idete kada baš i nije turistički vrhunac. Nije isto ni želite li odletjeti nekamo za vikend ili pak putujete sredinom tjedna. Božić, Novu godinu i ostale markirane datume slobodno prekrižite za jeftine karte. Nekad se i za to razdoblje nađe, ali u pravilu aviokompanije ne rade takve greške i ponude jer znaju da je doba praznika i značajnih datuma uvijek popularno.

Želite li letjeti kada svi lete, to ćete i platiti. Stoga preporučamo da budete fleksibilni. Putuje li vam se u Portugal, Španjolsku, Grčku ili Italiju, tu još možete pronaći odlične ponude zbog turističke sezone kada je Zagreb odlično povezan s brojnim destinacijama, no smještaj ćete vjerojatno skupo platiti.  Letite početkom i krajem sezone, U svibnju i listopadu bit će puno jeftinih opcija. Idite na daljnje lokacije tamo u veljači. Tko ide uopće na godišnji u veljači? Upravo to. Malo ljudi, stoga vi imate šansu rezervirati jeftiniji let, ali i jeftiniji smještaj.

AKCIJA:Povratna aviokarta Zagreb-Lisabon 1.424 kune

Putujte nakon velikih praznika, nakon festivala i sportskih događanja. I putujte preko radnog tjedna. Možete uštedjeti na tisuće kuna.

3. Budite fleksibilni s destinacijama

Možete li biti fleksibilni oko odabira lokacije? Je li vam bitno da nekamo idete ili imate unaprijed zadane destinacije? Ako nemate, nego jednostavno volite putovati, poslužite se brojnim opcijama koje vam nude aviokompanije i agencije. Kayak ima opciju “Explore” kojim možete pretraživati letove diljem svijeta s odabranog aerodroma, a Google Flights ima još bolje rješenje. Sve to iziskuje mnogo vremena, no činjenica jest da uvijek postoji neka dobra ponuda. Problem je što je ona često s nekog aerodroma izvan Hrvatske.

Stoga kontaktirajte nas u STAputovanja sa željom za nekom destinacijom, imamo pregled u sve dobre ponude i možemo umjesto vas trošiti vrijeme da vam pronađemo nešto dobro i jeftino. Recite nam okvirne ili detaljne želje i otvorit ćemo vam svijet jeftinih karata. Možemo vam se i javiti kada nađemo jeftin let baš za neku specifičnu lokaciju. Možda dobijete mail ili poziv sutradan, možda prođe i mjesec dana, ali uvijek se nađe nešto super.

4. Letite s niskobudžetnim aviokompanijama

Španjolska low cost aviokompanija Volotea imala je nedavno let za grčki otok Zakyntos za 86 eura, Vueling vas može do Barcelone prebaciti za 500 kuna, a TAP Portugal do Lisabona za 750 kuna. Naravno, ovo vrijedi samo nekad, pretežno u niskoj sezoni. Wizzair je nedavno nudio 20-30% popusta na različite letove  unutar Europe,  izraelski El Al nudio je u svojoj UP basic tarifi povratne letove iz Budimpešte za Tel Aviv za 500 kuna, mi smo imali u ponudi su let za Maroko za 899 kuna…no za sve ovo trebate biti jako dobro informirani, primati niz newslettera i pratiti akcije jer mnoge traju vrlo kratko.

Ono što je izrazito bitno jest da pazite na detalje oko dodatnih troškova. Mnoge niskobudžetne aviokompanije uvele su niz dodatnih plaćanja te restrikcija pa ćete platiti svaki dodatni komfor. Na letu ne dobijete ništa osim čaše vode, a u avion smijete besplatno samo s ručnom prtljagom. Dodatna prtljaga košta gotovo kao i sama avionska karta. Ponekad jako malim slovima piše kako je samo online check-in besplatan, dok će vam za check-in na šalteru naplatiti, primjerice, 10 dolara. Pazite na uvjete jer na tim restrikcijama aviokompanije zarađuju.

5. Budite brzi

Ponekad je naporno pretraživati rezervacijske sustave u nadi da ćete nešto pronaći, jer u 90% slučajeva ne nađete ono što biste htjeli, no za jeftine karte se treba potruditi. Mnogi žele jeftinije putovati, ali nisu spremni na kompromise. I osim toga, nisu brzi u odlukama.

Upravo je brzina ključna za dobre ponude. Naime, kada se dogodi neka greška u rezervacijskom sustavu ili aviokompanija ponudi jeftinije karte, brzina je ono što će vam osigurati jeftinu kartu. Tko prvi, njegova djevojka. Jedan dan karta može biti 25 eura, drugi dan 50, treći dan 85 eura. Ili je pak cijena ograničena na određeni broj karata. Toliko je bitno da budete odlučni – odmah!

6. Letite s druge lokacije i presjedajte

Često ćete za jeftin let trebati potegnuti do Venecije, Budimpešte, Ljubljane ili Beča. Ponekad ćete za popuste morati letjeti u nešto nezgodnije vrijeme, poput 6 sati ujutro. Ponekad će let trajati 17 sati, umjesto 3. Ako ste opušteni i komforni s vremenom, iskoristite te opcije. Do ovih spomenutih lokacija lako možete automobilom ili autobusom, a ako pak gledate jeftine opcije letenja iz npr. Londona, možda vas se isplati prvo i tamo odletjeti. Stavite na papir sve troškove i odlučite.

7. Nemaju sve stranice iste ponude

Za pronaći jeftine karte morate potrošiti puno vremena, pretražiti puno platformi poput Kayaka, Expedije ili Momonda. Ali nemaju sve platforme iste aviokompanije. Neke ne ulistavaju AirAsiu ili Ryanair, kao i većinu (nama nepoznatih) niskobudžetnih aviokompanija diljem svijeta. Ne rade to skroz namjerno, već uglavnom jer niskobudžetne kompanije ne žele plaćati provizije za rezervacije, dok neki pak ne ulistavaju kompanije čije stranice nisu na engleskom jeziku. I tu ostaje ogromna bazen potencijalno jeftinih avionskih karata.

Nemojte se obeshrabriti ako ni nakon prvih 20 pokušaja ne nađete neku dobru opciju.

8. Iskoristite studentske popuste i akcije

Ako ste student ili barem mlađi od 26 godina, STA putovanja kao dio STA travel svijeta, mogu vam pronaći brojne popuste. Iako su STA putovanja nastali primarno zbog studenata, danas pronalaze „studentske“ cijene i za ostatak populacije. I tu morate biti brzi jer akcije traju 1-3 dana i u pravilu ide opet ono „tko prvi, njegova djevojka“. Pratite COOL akcije za jeftine aviokarte, pratite našu Facebook stranicu i pretplatite se na newsletter (scrollajte skroz dolje na našoj naslovnici i upišite e-mail adresu) kako biste dobili informacije na vrijeme.

9. Upišite se u loyalty programe, pretplatite se na newslettere

Loyalty programi aviokompanija odličan su način da uštedite ili letite besplatno. bez obzira koliko često letite, preporuka je da iskoristite neki od programa kao što su Miles&More jer skupljate bodove koje nakon određenog razdoblja možete zamijeniti za besplatnu kartu ili neku pogodnost.

Pretplatite se na newslettere i čekajte posebne ponude. Primjerice, možete dobiti 1000 bodova ako instalirate neki toolbar na svom web pregledniku ili pak ako se pretplatite na neki newsletter.

Ponekad se aviokompanije udruže s drugim tvrtkama. Tako su se spojili American Express kartica i hrvatski nacionalni avioprijevoznik i stvorili Croatia Airlines American Express kreditnu karticu koja nudi duple milje i niz drugih pogodnosti. Netflix je svojedobno nudio 5000 dodatnih milja ako se registrirate putem web stranice American Airlinesa. Postoje razni  shopping portali poput kanadskih Shop.ca i The Aeroplan eStore ili ona British Airwaysa koji nude dodatne milje ako rezervirate kartu preko njih, no to ćete ipak malo teže iskoristiti želite li letjeti iz Hrvatske.

10. Pretražujte letove u drugim valutama

Ako je valuta u kojoj pretražujete letove trenutno jaka u  odnosu na druge, pretražujte ponude u slabijoj valuti. Ako je američki dolar jak, a novozelandski slab, pretražujte sve u NZD-u, umjesto u USD-u. Na istom letu možete naći i za par stotina kuna jeftiniju kartu. Kažemo, možete, to nije uvijek pravilo, baš kao što ništa nema pravila kad je u pitanju potraga za jeftinim kartama.

11. Rezervirajte na vrijeme Ili u posljednji čas.

Vrijeme rezervacije je svojevrsna lutrija. Ponekad će najjeftinije opcije biti one first minute kad ćete rezervirati let 8 mjeseci ranije. Ponekad će najisplativije biti nešto u zadnji tren (govorimo o 6-8 tjedana prije leta), kada aviokompanije snižavaju cijene ako shvate da će imati poluprazan avion za neki datum, a često je isplativo rezervirati 3 mjeseca unaprijed ako kupujete kartu za visoku sezonu jer mnoge aviokompanije uvode samo sezonske letove.

Ako budete pratili ove preporuke, na sljedeće putovanje otići ćete s najjeftinijom mogućom kartom u džepu.

Za početak provjerite trenutne akcije za jeftine aviokarte.