Tips&Tricks

Kako proći sigurnosnu provjeru na aerodromu bez da te drugi mrze, a tebe ne skinu do gola?

datum objave | 22. studenoga 2015.
9739

Sigurnosne provjere na aerodromu vjerojatno su najgora stvar kod letenja (ako se, naravno, uspijete chekirati na vrijeme, jer je npr. otvoren dovoljan broj šaltera, pa ne morate trčati preko cijelog Fiumicina na boarding u zadnji čas. Ali i tu vas dočeka sigurnosna provjera, dakle vraćamo se ne početak priče).

Kako letim često, sada već imam dovoljno iskustva da provjeru prolazim vrlo brzo i bezbolno, bez nepotrebnog striptiza ispred skenera i aerodromskih djelatnika. Milje se neće skupiti šetnjom kroz detektor metala, pa da izbjegnete nepotrebnu nervozu i prijekorne poglede suputnika (ako policajac koji vas vraća zbog patenta koji svira nema rendgenski vid, onda ga ima gospođa iza vas u redu, jer vrlo brzo osjetite onaj prodoran osuđivački pogled kako vas gurka put vašeg gatea), podijelit ću s vama nekoliko trikova kako da provjeru prođete kao od šale. Neka će vam se možda učiniti glupastima, ali vjerujte mi, poslužit će svrsi.

1. Bocu vode ispraznite i nalijte nakon provjere u WC-u

Možda i najiritantnija od svih sigurnosnih restrikcija, ali pravila su pravila, zato organizirajte svoj neseser (ako ga nosite u ručnoj prtljazi) tako da sve stvari u njemu ne premašuju količinu od 100 ml. Ako letite preko londonskog Heathrowa, svakako ih stavite u prozirnu vrećicu, jer onu su vrlo strogi po ovom pitanju ograničenja i transparentnosti (doslovno).

Ako želite imati sa sobom bocu vode, bocu ispraznite prije provjere i ponesite ju sa sobom, pa napunite nakon prolaska. Boce su OK.

2. Ispraznite džepove na vrijeme, skinite jaknu i kaiš

Rašpica za nokte, male kozmetičke škarice i upaljač u većini slučajeva će vam biti oduzeti.

Znate da ćete morati proći provjeru, pa zašto se onda ne pripremiti dok čekate? Ja obično sve stvari poput ogrlica, sata, naočala, i telefona potrpam u ručnu prtljagu, skinem kaiš i/ili jaknu i prebacim ih preko ruke, tako kad dođem do onih kadica, sve odmah ubacim unutra. I neka se vaš boarding pass uvijek nađe pri ruci zajedno s dokumentima, jer službenici ga često znaju zatražiti. Zanimljivo je da vjenčani prsten ne svira, ali grudnjak zbog žice često da.

3Iz torbe izvadite pametne telefone i tablete

Pametni telefoni i tableti te uređaji poput iPoda trebaju također biti u kadici za pregled pa ih odmah izvadite iz torbe kako vas ne bi vraćali.

4. Nosite cipele bez ikakvih metalnih dodataka

Najbolje je za putovanje avionom ići u tenisicama ili Uggsicama. Oni nemaju metalnih dijelova, pa nećete svirati dok prolazite sigurnosnu provjeru. Na nekim aerodromima se morate obvezno skinuti bez obzira kakvu obuću imali pa savjetujemo da ne putujete u čarapama s rupama (iako, neće vam se dogoditi ništa osim malo srama).

5. Dobro procijenite redove čekanja

Ako je moguće, nikada nemojte stati u red sa starijim osobama i obiteljima a djecom, već potražite red u kojem stoje ljudi koji izgledaju kao poslovnjaci. Oni koji često lete znaju kako ide postupak, pa su zbog toga već pripremljeni i brži u sigurnosnoj provjeri. I da, znamo da nekada ovo nije moguće i da redovi nisu uvijek sastavljeni od jednog tipa putnika, ali vjerujte nam da najsporije prolaze bakice i obitelji s djecom.

Za kraj, samo još napomena o stvarima koje se jednostavno NE smiju raditi na sigurnosnoj provjeri:

1. Ne šalite se s bombama i teroristima. Nije smiješno i može vas koštati i više od živaca.

2. Ne odbijajte skeniranje. Možete pokušati, ali znajte da ćete u idućem trenutku osjetiti ruke aerodromskog službenika na sebi.

3. Ne svađajte se. Ako vas osiguranje na neki način gnjavi i zadržava, to nije trenutak da popustite nervozi. Nemojte ni pokušavati pregovarati da vam ostave npr. rašpicu za nokte. Općenito se nemojte svađati s ljudima koji vas pregledavaju, kako ne biste završili u posebnoj sobici gdje će vas skinuti do gola i pregledati s rukavicama na rukama.

Sada kada znate kako brzo proći sigurnosnu provjeru, rezervirajte aviokarte i putujte s nama! Cijene avionskih karata provjerite među našim cool akcijama!