Novosti

Kako neko mjesto dospije na UNESCO-vu listu zaštićene baštine?

datum objave | 17. kolovoza 2017.
11622

Šibenska tvrđava sv. Nikole (na fotografiji) i zadarske zidine među posljednjim su lokacijama uvrštenim na UNESCO-ov popis zaštićene baštine. U Hrvatskoj se na popisu nalaze još Plitvice, Dubrovačke zidine, splitska Dioklecijanova palača, Starogradsko polje na Hvaru, Trogir, šibenska katedrala sv. Jakova, stećci iz Imotske krajine i Eufrazijeva bazilika u Poreču. Zašto su baš one odabrane pročitajte u nastavku.

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) je stvoren 1945. godine nakon što su dva svjetska rata uništila svijet. Organizacija je imala jednostavnu misiju: izgraditi veze između naroda kako bi potaknuli solidarnost i mir.

Svjetska lista baštine izrađena je tek 27 godina nakon toga.

Kako je nastao popis?

Naime, u Egiptu su donijeli odluku o gradnji brane čime bi se potopili drevni Abu Simbel koje je Ramzes II dao napraviti tijekom svoje vladavine (1279–1213 BC) od stijena sa zapadne obale Nila. Pomisao da će nestati ti hramovi uznemirila je svjetsku javnost koja je uputila apel vladama Egipta i Sudana. UNESCO je pokrenuo međunarodnu kampanju u vrijednosti 89 milijuna dolara, polovicu čega su donirale 50-ak zemalja i pokrenula arheološka istraživanja oko hramova.

Hramovi su na kraju spašeni. Razmontirani su i preneseni na uzvisinu te složeni prema prvotnoj postavi.

Iz ove se kampanje rodila ideja za stvaranjem međunarodnog pokreta koji bi očuvao svjetsku baštinu. Tako je 1972. godine UNESCO usvojio konvenciju koja se tiče Zaštite svjetne kulturne i prirodne baštine.

No kako i zašto se dospije na UNESCO-ov popis?

Lokacija koja se nalazi na UNESCO-ovom popisu mora odražavati bogatstvo i raznolikost europskog kulturnog i prirodnog nasljedstva te imati „jedinstvenu vrijednost.“

Sve lokacije prijavljuju države koje su potpisale Konvenciju UNESCO-a, a potom se one ocijenjuju po određenim kriterijima, od čega mora biti zadovoljen minimalno jedan.

Koliko se lokacija nalazi na popisu?

UNESCO-ova Svjetska baština sastoji se od Svjetske kulturne baštine i Svjetske prirodne baštine. Popis u srpnju 2017. godine sadrži ukupno 1073 spomenika u 167 država: 832 spomenika kulture, 206 spomenika prirode i 35 spomenika koji su istovremeno na oba popisa. Najviše lokacija ima Italija (53), zatim Kina (52), Španjolska (46), Francuska (43), Njemačka (42), Indija (36), Meksiko (34) i Ujedinjeno kraljevstvo (31). Hrvatska ih ima 10.

Vodič: Italija automobilom u tjedan dana

Prvi popis napravljen je 1978. godine, a sadržavao je tek osam kulturnih i četiri prirodne lokacije među kojima je bilo otočje Galapagos, Ekvator, Povijesni centar u Krakovu, crkve isklesane u stijenama u Lalibeli u Etiopiji i američki nacionalni park Yellowstone.

Što se događa nakon uvrštenja na popis?

Voditelji lokacija i lokalne vlasti kontinuirano i predano rade na nadzoru i zaštiti lokacije te pripremaju izvješća za Vijeće svjetske baštine. One lokacije koje ugrožava rat, prirodne katastrofe, zagađenja, prekomjerno naseljavanje ili razvoj turizma mogu biti stavljene na popis ugroženih lokacija i dobiti sredstva za fonda za zaštitu baštine. Trenutno je takvih lokacija 55.

Ako lokacija izgubi karakteristike koje su bile bitne za uvrštavanje, možda će se izbrisati s popisa. Do sada su s popisa obrisane samo dvije lokacije, u Omanu i Njemačkoj.

Je li UNESCO ikad spasio ugroženu lokaciju?

Ima puno lijepih priča. Primjer imamo i iz Hrvatske. Kad je stara dubrovačka jezgra doživjela teške napade u Domovinskom ratu, UNESCO je osigurao sredstva za obnovu povijesnih fasada, krovova i palača te je nakon sedam godina maknuo s popisa ugroženih lokacija.

Australski Veliki koraljni greben je umalo završio na tom popisu 2014. godine nakon izvješća o razvoju obale, a australske vlasti morale su donijeti plan zaštite grebena. Vlasti su izdvojile 180 milijuna američkih dolara godišnje za očuvanje grebena te ograničile razvoj luke.

UNESCO i turizam

UNESCO-v popis svjetske baštine ima dobre i loše strane. S jedne strane diže svijest o vrijednosti neke lokacije i podiže zanimanje turista za nju. S druge strane, mnoge lokacije nisu spremne i dovoljno organizirane da bi se dobro nosile s turizmom, a onda ima UNESCO pomaže kako bi donijeli i primijenili održive turističke mjere.

TOP 25 mjesta na svijetu po odabiru putnika, na koliko si ih ti bio?

Destinacije koje postaju trendy: 10 mjesta za posjetiti u 2017. godini!