Tips&Tricks

Kako izbjeći da u avionu sjedite pored bebe ako vam je to već problem?

datum objave | 18. listopada 2019.
559

Prizor djece u avionu mnogim putnicima je automatski razlog za brigu. Mnogo smo puta samo čuli druge kako šapću prilikom ukrcavanja „samo da nemam sjedalo pored bebe, samo da nemam sjedalo pored bebe“ izgovarajući to kao mantru.

Prema istraživanju koje je TripAdvisor proveo još 2011. godine, trećina putnika platila bi dodatno da ne sjede pored djece.

Puno je objava na društvenim medijima i forumima o putovanju s djecom. I dok jedni shvaćaju kako djeca imaju jednako pravo biti na letu kao i stariji, drugima se diže kosa na glavi od pomisli da će sljedećih 6 ili 12 sati provesti pored malog stvorenja koje će vjerojatno zaplakati i pokvariti im njihov san.

Mnogi se najviše boje prizora beba, no jedno je istraživanje pokazalo da su najaktivnija djeca ona stara između 3 i 4 godine. Djeci mlađoj od 12 godina postaje dosadno nakon samo 49 minuta i 47 sekundi leta.

Čak dvije trećine roditelja brine o tome kako će zabaviti djecu, dok je njih 43 posto zabrinuto da će djeca ometati ostale putnike na letu.

Ukratko, obje strane brinu oko leta.

Kako izbjeći najgora sjedala u avionu?

NO LEGROOM? Ovo su najbolje aviokompanije za duge letove u ekonomskoj klasi

Koja mjesta u avionu rezervirati ako ste par i ne želite treću osobu pored sebe

djeca u avionu

“Iako nema bijega iz aviona niti koristi od toga da krivite nekog roditelja jer je poveo dijete na put, možete smanjiti šansu da sjedite pored djece na letu odabirom sjedala koje je udaljeno od pregrada u zrakoplovima. Te pregrade, koje zovu ‘bulkheads,’ su jedina mjesta u avionu gdje roditelj može sigurno imati avionsku kolijevku.,“ otkrila je jedan stjuardesa za Oyster.

Takve posebne kolijevke imaju zrakoplovi B747, B767, A380 i A330. Roditelji ih ne mogu rezervirati online, no zahtjev za njom mogu uputiti aviokompaniji ili svom agentu. Neke aviokompanije znaju dodatno naplatiti takva mjesta uz pregrade jer ih drugi putnici vole zbog više prostora za noge.

Još vam nešto može pomoći: kupnja skuplje karte, za prvi razred ili economy plus. No najbolje da ponesete slušalice koje anuliraju buku zajedno s dobrim čepićima i ne morate brinuti o eventualnom dječjem plaču na letu.

I ako mislite da je vama grozno jer ne možete spavati, pomislite kako je roditelju čije dijete plače uz sve te poglede oko sebe i obvezu da primiri dijete. Uz malo razumijevanja i tolerancije, svima će let biti ugodniji.

Putujete li s djetetom, pročitajte i ovo:

Savjeti kako putovati s bebom i malenom djecom u avionu

Putujete li s djecom, bit će bolja u školi i više će zarađivati u životu

S djecom u Afriku – kako se pripremiti, što vidjeti i na što pripaziti

Kako preživjeti putovanje s djecom?