Iz prve ruke

Kako doživjeti New York najbolje što možete, a pritom ne bankrotirati

Autor | Lara Kapović
datum objave | 19. svibnja 2023.
8143

Ove godine po treći puta sam posjetila New York i iako mi on nije bio primarna destinacija, provela sam u njemu nekoliko dana. Radi se o jednom od najskupljih gradova, ne samo u Americi, već i u svijetu, što može biti problem za bilo koga tko putuje na budžetu. Samo nekoliko dana je dovoljno da u ovome gradu potrošiš bogatsvo – ne toliko jer moraš već zato što ćeš htjeti. Kada bi  gradovi bili igračke u dućanu, New York bi bio ona najzabavnija i najskuplja koja bi svojim sjajem potpuno zasjenila sve ostale igračke.

To je grad koji s tobom besramno koketira, stalno te izaziva i nešto nudi.

Da istražuješ više. Da kupuješ još. Da trošiš stalno.

New York je dom stotina muzeja, od MOMA-e do muzeja posvećenog njujorškoj podzemnoj. Svakome tko je ikada posjetio ovaj grad neće biti čudno da se u njemu nalazi muzej posvećen podzemnoj.

New York, karta
New York

New York ima toliko restorana da kad bi odlučio jesti po jedan obrok tri puta dnevno u različitom restoranu bi ti trebalo 23 godine.

O trgovinama koje nude sve što ti srce može poželjeti, a novčanik ne može priuštiti da ne pričam. Od skupih butika na Petoj aveniji i Sohou, do najkul malih shopova na Greenwichu, New York će već naći načina kako da poklekneš.

U jednome danu u ovome gradu možeš otići na toliko izložbi, koncerata, sportskih ili kulturnih događanja koliko ih u Zagrebu možeš zbrojiti u godinu dana.

Ako k tome želite New York posjetiti baš u novogodišnje doba jer – fairytale of New York, računajte na to da je još nekoliko puta skuplji pa ćete tako biti sretni ako nađete bilo kakav smještaj za ispod 200 dolara po noći.

No, nemojte da ovo uništi vaš san o posjeti ovome nevjerojatnom gradu, pa čak ni za Novu godinu. Ako izuzmemo neočekivani shopping u vrijednosti od 200 dolara, kada sam na putu za aerodrom napravila kardinalnu grešku i „samo zavirila“ u jedan butik koji mi je privukao pažnju, nisam uopće puno potrošila. Do posljednjeg trenutka mog bivanja u ovome gradu, mislila sam kako iznenađujuće uspješno odolijevam svim blještavim izlozima, ali New York me ipak nije pustio lišo. Dok sam pružala svoj MasterCard simpatičnoj prodavačici, druga me dodavala na Instagram jer eto, ovdje ćeš se, kontra svoje volje i bez obzira što znaš što čine, sprijateljiti s prodavačicama koje će ti gotovo sigurno uspjeti prodati nešto što nisi ni znao da trebaš.

„How anyone survives this city?“ pitam ja svoje dvije nove frendice dok pospremam u vrećicu nove kožne hlače koje imaju magične moći pretvaranja guzice Taylor Swift u guzicu J.Lo.

„Oh giiiiirl, everyone goes broke here their first year. But then you learn.“

„To avoid bartenders and nice ladies at cool shops?“

„Exactly (smije se). And now go to your beautiful Croatia and show everyone that hot ass“, govori mi simpatična afroamerikanka uz popratne motove rukama.

Da, možda ne bih trebala izdvajati ovaj neočekivani trošak iz budžeta koji sam imala za New York jer neočekivani trošak u New Yorku sasvim sigurno treba očekivati. On je, kako bi se reklo, neminovan. Tako da uključujući tih 200 dolara, u 5 dana potrošila sam tek 500-injak dolara. Ako se uzme u obzir da sam tamo bila za Novu godinu, te da volim i popit i pojest, ovo je iznimno malo novaca. No, usporedbe radi, s jednakim budžetom, u nekoj azijskoj državi, možete isto tako jesti, piti i trošiti mjesec dana. No, to je već priča neke druge priče. Ova danas govori o tome kako iskusiti New York, a ne potpuno bankrotirati, te što sve možete raditi i dobiti bez otvaranja novčanika.

 

 

1. Smještaj

Smještaj je nadaleko najskuplja stvar koju ćete morati platiti u New Yorku, ako odlučite plaćati smještaj. Ne, ne mislim da trebate spavati na mostu ili, ne daj Bože, biti Julia Roberts u Zgodnoj ženi. Mislim na Couch surfing koji je odlična opcija za sve one koji putuju solo, pa možda čak i s nekim.

Iako mi CS nije bio prvotni plan za NYC iz razloga što sam dolazila za vrijeme Nove godine, kada sam vidjela da ispod 200-injak dolara ne mogu naći ni sobicu u susjednoj državi New Jerseyu, otvorila sam aplikaciju i mahnito krenula slati zahtjeve svim domaćinima. Bilo je to tek nekoliko dana prije nego li sam trebala doći u grad, a k tome je bila i Nova godina, tako da su moje šanse da mi itko potvrdno odgovori bile minimalne. Ipak, iznenađujuće brzo sam dobila odgovor. Otvaram poruku i ne mogu vjerovati da sam dobila smještaj u samom centru Manhattana.

Na brzinu pregledam reviewe svoga hosta Titusa i napravim uobičajeni stalker check njegove osobe na društvenim mrežama, te razmijenjujem s njim nekoliko poruka. Titus je Njujorčanin born and raised, preko dana (a ponekad i noći) vatrogasac, a u slobodno vrijeme piše pjesme koje objavljuje na Instagramu, meditira, putuje i svira nekoliko instrumenata. Titus kaže kako nema nikakvog problema što se javljam u zadnji čas i kako mogu ostati i za Novu godinu, stan je prazan jer on radi noćnu na Times Squareu. Odgovaram odlično i vidimo se ubrzo, pomalo ne vjerujući svojoj sreći.

New York

Titus je bio najdivniji host kojeg sam ikad imala te zahvaljujući kome sam New York imala prilike doživjeti iz perspektive lokalca. Išla sam s njime na yogu, radili smo brunch, smijali se na stand up-u, slušali ploče na njegovom gramofonu i pričali o raznim temama, između ostalog i o diskriminaciji koju povremeno doživljava kao crnac (i k tome gay) u jednom slobodoumnom gradu kao što je New York. Naravno, tamo je diskriminacija puno suptilnija i neizravnija nego u nekim drugim djelovima Amerike, ali i dalje postoji.

Zahvaljujući CS i Titusu, u New Yorku ne samo što nisam ništa potrošila na smještaj već sam radila, saznala i iskusila stvari koje nikada ne bi da sam spavala u hostelu ili Airbnb-u.

2. Prijevoz

New York

U New Yorku moraš makar jednom stati nasred ulice, podignuti ruku, dozvati taxi i reći: follow that car.  Za sve ostale situacije i prijevoze tu su podzemna i tvoje noge što će te koštati u prvom slučaju 2.70 dolara po vožnji ili u drugom slučaju besplatno. New York je, bez obzira na svoju ogromnost, zahvaljujući pravokutnoj organizaciji ulica ,nevjerojatno lagan grad za navigiranje u kojemu se gotovo nemoguće izgubiti. Manhattan je poprilično ravan tako da sam ga u 5 dana uspjela u potpunosti prehodati pri čemu sam napravila gotovo 100km. Subway sam koristila u nekoliko navrata, uglavnom za dolazak i odlazak s aerodroma i ako bi se navečer zatekla u Brooklynu i ne bi više imala snage za vraćati se na Manhattan preko mosta. U svakom slučaju, vožnja subwayom je posebno njujorško iskustvo koje, jednako kao vožnju žutim taxijem, ne treba propustiti. Neki su doduše tamo proslavili i Novu godinu o čemu, ako već niste, možete čitati u mom prošlom tekstu, ali to nije nešto što visoko preporučujem.

Kod prijevoza treba napomenuti još jedan, u potpunosti besplatan način prijevoza, koji će vam k tome priuštiti najbolji sight seeing grada gdje ćete imati pogled na Kip slobode, visoke nebodere i Brooklynski most, i to sve ni manje ni više nego na vodi. Naime, vožnja trajektom koji polazi sa South Ferry Terminala na Manhattanu svakih pola sata i vozi na Staten Island, traje 15 minuta i sasvim je besplatna i za lokalce i za turiste. Čak i ako nemate razloga ići na Staten Island, radi pogleda i iskustva, isplati se samo provozati do tamo i nazad.

New York
New York

3. Kad si u Rimu, jedi gdje i Rimljanin

Ova poslovica moja je nit vodilja na svakome putovanju koja, osim što mi uštedi dosta novaca, pruža i dašak autentičnog života na određenoj destinaciji. Dosta pomaže ako pritom imate nekog lokalca da vas uputi, pokaže vam mjesta i ispriča priče kao što je to meni Titus, no za to ne morate nužno kauč surfat, dovoljno je da budete otvoreni i upoznati ljude možete na svakome koraku. Njujorčani su, bez obzira na glasine o njihovoj nervoznoj prirodi, iznimno ljubazni i nemali broj puta mi se dogodilo da započnem s nekime razgovor nasred ulice, parka ili trgovine što mi se kod nas gotovo nikada ne događa.

New York je skup i Njujorčani to najbolje znaju te iznimno paze na što i kako troše novac. Ako jedu u restoranu, ostatke nose sa sobom, te uvijek znaju što je i gdje na popustu. Mnogi koji rade na Manhattanu znaju svaki dan koji restoran u blizini u koliko sati ima kakav lunch meni, a jako su popularni i oni mali kombiji na ulicama koji prodaju od slatkoga, preko hot doga do sendviča i juha. Jedno jutro sam se našla sa poznanikom koji radi na Wall Streetu za vrijeme njegove pauze za ručak kada smo na brzinu popili kavu te mi je objasnio kako će za ručak uzeti sendvič iz jednog od tih fast foodova na kotačima jer će ga dobiti besplatno. Na moj zbunjeni pogled mi je objasnio kako je prošli put uzeo tamo sendvič koji nije izgledao ni približno kao onaj na fotografiji s aplikacije (postoji aplikacija preko koje se može naručiti sendvič i pokupiti po jeftinijoj cijeni) te kako im je radi toga ostavio negativan review. Koliko je mušterija u Americi bitna i koliko ugostitelji drže do svake recenzije, najbolje govori podatak da se mom poznaniku odmah javio vlasnik, ispričao na lošoj usluzi i ponudio novi, besplatni sendvič.

New York

Poanta ovoga nije, naravno, da jedete po restoranima i vičete kako vam je loše s ciljem da dobijete besplatnu hranu, već da možete povoljnije jesti uz samo malo istraživanja.

Osim ručanja ili brančanja po restoranima, Njujorčani također vole kada je lijepo vrijeme uzeti hranu i napraviti piknik u parku. Ovaj grad nelogično visokih nebodera ima čak nekoliko zelenih oaza, a najveća je ona u središtu Manhattana – Central Park. Zgrabite namirnice u marketu, sjednite u park i jedite na otvorenom dok promatrate kako se odvija jedno tipično njujorško popodne.

Central Park, New York
Central Park, New York

4. Što sve možeš raditi besplatno u New Yorku?

4.1. Gledati ga

New York je grad koji se može istraživati ne danima, već mjesecima, a pozitivno je što mnoge stvari možeš raditi potpuno besplatno.

Jedna od najvećih atrakcija ovoga grada je grad sam po sebi te ćeš puno vremena provesti pokušavajući naći najbolju lokaciju s koje ćeš moći uhvatiti neku od scena koje si toliko puta viđao na filmovima, serijama, reklamama, slikama… Kada prvi puta dođeš u New York djelomice ćeš imati osjećaj kao da si već tamo bio- jer i jesi, više nego bilo gdje drugdje na svijetu. New York je mjesto radnje tolikom broju televizijskih ljubavnih priča, drama i akcija, te u mnogim filmovima upravo on ima glavnu ulogu.

Iako će ti neka mjesta, poput Empire State Buildinga ili World Trade Centra naplatiti i do 50 dolara da se popneš na vrh i s najviše točke imaš pogled na ovaj grad, to nisu jedina mjesta s kojih možeš vidjeti New York iz ptičje perspektive. Manhattan je naselje gotovo isključivo visokih zgrada i nebodera, od kojih mnogi imaju barove na krovovima, a platiti 20ak dolara koktel koji ćeš ispijati dok gledaš grad je puno bolji deal nego platiti duplo toliko da samo gledaš grad, ako se mene pita.

New York

4.2. Hodati mostovima

Brooklyn Bridge najvjerojatnije je najpoznatija atrakcija ovoga grada i jednostavno ne možeš propustiti priliku da njime prošetaš. Otvoren 1883. godine, Brooklyn Bridge se prvotno zvao Great East River Bridge budući da Brooklyn nije bio dio grada New Yorka sve do 1898. godine. Nakon toga Brooklyn postaje još jedna njujorčka četvrt, a ime mosta se mijenja u Brooklyn Bridge.

Šetnja jednim od najljepših mostova na svijetu traje oko pola sata, a s njega se pružaju fantastični pogledi na Manhattan. Iako u savršenoj fotografiji New Yorka koju ćete s njega pokušati uhvatiti fali nešto najbitnije, a to je – pa upravo Brooklynski most. Iz tog razloga preporučam da osim njime prošetate i susjednim Manhattan mostom koji nije ni blizu toliko lijep, ali s kojeg ćete uhvatiti savršene fotke.

New York

4.3. Istraživati susjedstva

Samo hodanje i istraživanje njujorških četvrti doživljaj je za sebe koji će ti uzeti najviše vremena.  Promatrati svjetski financijski centar na Wall Streetu, doživjeti Harlem, gledati hoćeš li naletiti na nekoga poznatog na Upper East Sideu, hodati bizarnim China Townom, tražiti u Greenwich villaegu lokacije iz tvojih najdražih serija, istraživati Brooklyn i njegovo hip naselje Williamsburg, tražiti grafite. U svemu ovome uživat ćeš najviše, a potpuno je besplatno.

5. Dobro, što je još besplatno osim hodanja i gledanja?

Ok, hodati i fotkati  grad besplatno možeš bilo gdje. Tebe zanima možeš li u New Yorku i gdje besplatno ići u muzeje, na koncerte, predstave i razna događanja?

Možeš, sve to.

MOMA, najpoznatiji i najfascinnatniji svjetski muzej suvremene umjetnosti ulaz naplaćuje 25 dolara svakim danom od 9 ujutro do 5 popodne. Međutim, svakoga petka od pet popodne do 9 navečer možeš posjetiti muzej potpuno besplatno.

9/11 Memorial besplatan je za posjetitelje svakoga utorka.

Nedjeljom u Harlemu možeš ušetati u bilo koju crkvu i čuti pravu gospel muziku gdje ekipa skupa sa svećenikom pleše i pjeva. Možda ti odlazak na misu ne zvuči prenapeto, ali u Harlemu misa nije misa već show program na kojemu ćeš imati osjećaj kao da si u filmu Redovnice nastupaju.

New York je svjetski centar stand up komedije u čijim su prostorima svoje karijere stvarali najpoznatiji svjetski stand up komičari uključujući Jerry Seinfelda, Aziz Ansaria, Donald Glovera, Dave Chappellea, Chris Rocka i brojnih drugih. Iako neki veći klubovi naplaćuju upad, pogotovo kad nastupaju poznata imena, na brojna mjesta se može ući besplatno uz obaveznu jednu ili dvije konzumacije pića.

New York

A što kad bih vam rekla da osim što možeš besplatno ući u stand up klubove, možeš besplatno biti i dio publike na Saturday Night Liveu ili Late Showu sa Colbertom, ili Jimmy Fallonom i John Oliverom? Sve što trebaš je početkom mjeseca se prijaviti na ovoj stranici za slobodan termin i nekoliko dana prije showa dobit ćeš mail jesi li dobio besplatno mjesto u publici. Upravo to sam i ja napravila i kad sam se vratila iz New Yorka dobila sam mail kako imam ulaz na Colberta. Moja greška je bila što sam se predbilježila na krivi datum.

New York

Ljeti možete gledati besplatne filmove na otvorenom i vidjeti na desetke besplatnih koncerata poput Summerstagea, a postoje načini i na koje možete do besplatnih ulaznica za predstave Shakespearea u Central Parku. Zimi možete pronaći besplatno klizanje na ledu, razgledati božićno drvce Rockefeller i svjedočiti najpoznatijem svjetskom dočeku Nove godine.

New York je grad koji definitivno jednom u životu treba posjetiti i doživjeti, i kao što ste vidjeli ne mora se nužno na njega potrošiti bogatstvo. Ali nije loše ni da imate viška novaca, makar radi prodavačica kojima je teško odoljeti.

Avio karte za New York