Novosti

Kako avioni uspiju poletjeti i ostati u zraku?

datum objave | 11. ožujka 2018.
16208

Kako masivni avioni uspijevaju poletjeti? Iako je uobičajena težina putničkih zrakoplova oko 70 tona (npr. Airbus A320), neke zrakoplovi imaju i preko 500 tona (Airbus A380 ima maksimalnu dozvoljenu težinu pri polijetanju 574 tone, dok Antonov An225 može poletjeti s čak 592 tona). Boeing 747 ima dozvoljenu masu između od 377 do 447 tona. Pa kako onda te mrcine polete?

Let je borba protiv Zemljine gravitacije, a najveći prijatelj ptica i aviona je zrak. Oboje manipuliraju molekulama u zraku i tako pobjeđuju gravitaciju. Kada ptica zamahne krilima, ona stvara zonu visokog tlaka zraka ispod krila i niskog iznad krila.

Ista stvar se događa i kada zrakoplov juri niz pistu. Razlika u pritisku iznad i ispod krila stvara snagu prema gore koja podiže zrakoplov. Kada ta snaga bude veća od snage gravitacije koja ga spušta, događa se uzlet.

Da bi avion poletio, potrebna je kombinacija ove dvije stvari:

  1. Zrakoplovi jure niz pistu brzinom između 240 i 290 km/h
  2. „kut napada“

Vjerojatno ste primijetili da se zrakoplov uspinje povišem kljunom, a ne paralelno sa zemljom. Razlog je da je takav kut potreban kako bi se više zraka usmjerilo ispod krila, što povećava pritisak i daje zrakoplovu dodatni potisak. Zato se i zove „kutem napada.“

Kako se avion penje, zrak postaje rjeđi i zato avioni moraju postići ogromne brzine da se uspiju održavati. No rjeđi zrak znači i manje opterećenje po avion pa motori troše manje goriva. Visine od 10.000-12.000 km su tzv. najbolje zone u kojima piloti mogu postići najveću brzinu uz najmanju potrošnju goriva. Osim toga, na višim visinama je i manja mogućnost lošeg vremena. To ne znači da vani nije hladno. Naime, na tim visinama je vanjska temperatura zraka između -40° C i -57° Celzijusa.

PROČITAJ JOŠ I OVO:

Spavaju li piloti na dugačkim letovima?

Pravi razlog zašto je u zrakoplovima hladno

Što znači onaj zvuk DING u zrakoplovima?

Zašto su prozori na avionu obli?

Zašto sjenila moraju biti otvorena prilikom uzlijetanja aviona?

Avionski etiquette: Čiji su nasloni za ruke u avionima?

Zašto vas stjuardese u avionu dočekuju s rukama iza leđa?