Novosti

Kada mogu ponovo putovati? Kako se različite zemlje pripremaju za povratak turizmu

datum objave | 26. svibnja 2020.
2444

Dok se broj zaraženih virusom COVID-19 smanjuje, zemlje se na razne načine bore kako na siguran način oživjeti turizam. Nedavno je Europska unija pozvala na sigurno otvaranje granica između država članica sa sličnom stopom zaraze COVID-19. Zemlje i regije širom svijeta koje su uspješne u kontroli virusa već poduzimaju konkretne korake za ponovno otvaranje hotela i ugostiteljskih objekata te uspostavljanje sigurnih područja putovanja.

No, zbog nepredvidive prirode virusa, politike bi se mogle promijeniti u posljednjem trenutku ako postoji potencijalni rizik od porasta zaraze. Na našu sposobnost da putujemo tijekom sljedećih nekoliko mjeseci utjecat će savjeti zavoda za javno zdravstvo; mogućnosti praćenja i ispitivanja; granični protokoli i zakoni o socijalnom distanciranju.

Novi Zeland, putovanje
Novi Zeland

Australija i Novi Zeland

Australija i Novi Zeland službeno su se dogovorili da će uvesti „trans-tasmanski putni mjehurić“ koji će, kada to bude sigurno, omogućiti putovanje između susjednih zemalja. Sporazum bi omogućio putnicima da putuju između dviju država bez 14-dnevnog karantenskog razdoblja na bilo kojoj strani. Točan datum otvaranja država za međunarodne putnike još nije poznat, no australijski premijer, Scott Morrison, sugerira da to ne bi trebalo biti prije listopada.

australia twelve apostoles
Australija

Bahami

Prema izvještajima lokalnih medija, na Bahamima se nadaju ponovnom otvaranju za turiste od 1. srpnja, međutim, premijer dr. Hubert Minnis, upozorio je da se ovaj datum i dalje može promijeniti, ovisno o zdravstvenim i sigurnosnim smjernicama. „Naša odmarališta, zračne i morske luke dovršavaju zdravstvene i sigurnosne protokole potrebne za ponovno otvaranje državnih granica“, rekao je Minnis. „Ove opsežne smjernice će biti osmišljene kako bi osigurale sigurna putovanja i druge slobodne aktivnosti. Svako takvo ponovno otvaranje prometa na komercijalnoj razini također će ovisiti o tekućoj stabilizaciji epidemije COVID-19 na Bahamima.“

Dubai

U Dubaiju bi prve turiste mogli dočekati u srpnju, no vlasti su upozorile da bi se situacija mogla promijeniti te da bi planovi mogli biti odgođeni do rujna. Restorani i trgovine otvorili su se 24. travanja sa strogim mjerama socijalnog razmaka. Trenutno planiraju mjere za sigurno pokretanje turističkih aktivnosti.

Estonija, Latvija i Litva

Slično planu Australije i Novog Zelanda, Estonija, Latvija i Litva pokrenule su 15. svibnja svoj prvi putni mjehurić. Estonski premijer napisao je na Twitteru da je to „veliki korak ka povratku u normalan život“. Prema sporazumu, građani mogu putovati između triju baltičkih država bez karantene dok će posjetitelji iz drugih regija morati u samoizolaciju na 14 dana.

Fidži

Fidži se želi pridružiti putnom mjehuriću koji su formirali Australija i Novi Zeland. Novozelandska premijerka, Jacinda Ardern, sugerirala je da bi se „trans-tasmanski putni mjehurić“ mogao proširiti na one pacifičke zemlje s malo ili 0 slučajeva koronavirusa.  Turizam čini gotovo 40% BDP-a, a prema Guardianu, 41% turista dolazi iz Australije, dok 23% s Novog Zelanda. Ministar gospodarstva Fidžija, Aiyaz Sayed-Khaiuyum, potvrdio je lokalnim medijima da su razgovori s nadležnim ministarstvima već u tijeku, ali da ih čeka detaljnija definicija praktične primjene.

fiji travel beach
Fidži

Njemačka

Njemačka je otvorila svoje granice s Luksemburgom početkom svibnja, a granična kontrola s Francuskom, Švicarskom i Austrijom nastavit će se do 15. lipnja. Trenutno svi posjetitelji prilikom dolaska trebaju u 14-dnevnu samoizolaciju. Nadaju se da će do kraja ljeta moći primiti turiste u većoj mjeri.

Očekuje se da će njemački državljani moći posjetiti hotele i kampove krajem svibnja. Mnogi barovi i restorani su u cijeloj zemlji već otvoreni, no uz smanjeni kapacitet. U Berlinu su također otvoreni muzeji.

Unatoč planovima za ponovno otvaranje, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas upozorio je protiv povratka na „uobičajeno“. Želimo omogućiti ljetne praznike, no samo pod posebnim uvjetima“, rekao je u izjavi. „Zbog toga je potrebno vrlo jasno reći ljudima da će svugdje biti ograničenja – na plažama, u restoranima i u gradskim centrima.“

Grčka

Grčka je uspjela zadržati nisku stopu zaraze te razmišlja o uvođenju mjera za sigurno ponovno otvaranje granica turistima 15. lipnja. Atrakcije poput Akropole otvorene su za posjetitelje 18. svibnja s radnicima koji nose maske i plastične štitnike. Plaže su za mještane ponovno otvorene 4. svibnja prema novim pravilima koja određuju udaljenost ležaljki od 1,5 metara i do 40 ljudi na 1.000 metara kvadratnih u isto vrijeme. Barovi na plažama zasad su zatvoreni, ali se terase restorana i konoba otvaraju u lipnju.

Santorini, Grčka
Santorini, Grčka

Island

Masovna testiranja na Islandu uspjela su održati stopu zaraze niskom pa je premijerka Katrin Jakobsdottir rekla da će zemlja dočekivati posjetitelje od 15. lipnja. Vlada surađuje s Nacionalnom sveučilišnom bolnicom Islanda kako bi osmislila sustav koji će putnicima omogućiti da sigurno preskoče razdoblje od 14 dana u karanteni prilikom dolaska u zemlju. Razmišlja se i mogućnosti testiranja svih putnika pri dolasku.

Putnici će vjerojatno trebati preuzeti i koristiti službenu aplikaciju za praćenje koju već koristi 40% stanovništva Islanda.

Indonezija

Indonezijska vlada planira otvoriti granice za turiste u listopadu, ali samo u dijelovima zemlje u kojima je kontrola koronavirusa uspješna. To su npr. Bali, provincija Riau i Yogyakarta.

Italija

Italija će ublažiti međunarodna ograničenja putovanja od 3. lipnja kada će građani Europske unije moći ući u zemlju bez karantene. Kako se mjere polako popuštaju, terase nekih kafića i restorana su otvorene. Očekuje se da će se uskoro otvoriti i plaže pri čemu će posjetiteljima biti na raspolaganju ležaljke i suncobrani između kojih će biti udaljenost od 5 metara. Posjetitelji će morati nositi maske za lice dok šetaju plažom, a moći će ih skinuti na svojoj ležaljci. Međutim, okupljanje u skupinama neće biti dozvoljeno nigdje na plaži niti u moru.

sicilija italija 2
Sicilija, Italija

Portugal

Očekuje se da će se hoteli u regijama poput Algarve otvoriti u lipnju i srpnju, no granice države zasad su zatvorene za međunarodne turiste. U sklopu kampanje „Clean & Safe“ za pomoć turizmu, portugalska turistička organizacija u suradnji s nacionalnim institutom za javno zdravstvo dodjeljuje certifikate pružateljima turističkih smještaja koji udovoljavaju najvišim higijenskim standardima.

Država je 18. svibnja ušla u drugi od tri fazna plana te ponovno otvorila restorane, kafiće, slastičarnice, terase, šetališta i trgovine manje od 400 kvadratnih metara.

Španjolska

Španjolska planira otvoriti svoje granice bez potrebne karantene 1. srpnja. Prva faza popuštanja mjera započela je u nekim dijelovima Španjolske 4. svibnja, budući da su barovi, restorani  i male trgovine djelovali sa smanjenim kapacitetom. Hoteli mogu primati goste, no oni se smiju zadržavati samo u svojim sobama, a ne u zajedničkim prostorijama. Muzeji su otvoreni, no s ograničenim brojem posjetitelja. Plaže se planiraju otvoriti krajem lipnja, a neke regionalne vlasti razmatraju posjetiteljima dodijeliti vremenske okvire posjeta kako da ne došlo do prenapučenosti.

Kako bismo ti olakšali planiranje putovanja, pripremili smo posebnu stranicu sa svim najnovijim vijestima vezanima uz COVID-19 za putnike – koje države se pripremaju za otvaranje svojih kapaciteta za putnike,  koje su to već učinile, kamo možeš putovati i u koje dijelove svijeta zasada još uvijek ne možeš (no već možeš rezervirati putovanje do tamo).

Države u našoj blizini i na Mediteranu već oslobađaju mjere ili to planiraju uskoro, također za Hrvate. Pripremili smo široku ponudu putovanja po Hrvatskoj, hotela i apartmana u Hrvatskoj i Sloveniji, paket aranžmane u Grčkoj i ostatku Mediterana, najam kampera za istraživanje prema vašim željama ili jedrenje po prelijepom Jadranu i Mediteranu. Neka ti naši agenti pripreme ponudu prema tvojim željama!