Iz prve ruke

Kad je plaža iz filma „Žal“ prazna? Kad maknete ljude u Photoshopu!

datum objave | 20. siječnja 2017.
12015

Maya Bay, svima poznata kao plaža iz filma „Žal“, jedna je odmust-see lokacija u Tajlandu, od 1999. godine kada je film snimljen. Nalazi se na otoku Phi Phi Le, koji je dio grupe otoka Ko Phi Phi. samo je jedan otok nastanjenje i to je Phi Phi Don gdje se nalaze brojni hoteli, restorani i kafići. Od Bangkoka je udaljeno svega par sati, a stiže se nakon leta u Phuket ili Krabi pa potom brodom do otoka. Do Maya Baya se ide na izlet, tamo nema zadržavanja tijekom noći.

Ono što je nekoć bio gotovo netaknuti raj, u 20 godina postao je osinjak. Kada je tamo bio Leonardo DiCaprio, na otoku je bilo svega nekoliko bungalova gdje su dolazili backpackeri. A onda je s filmom stigao nevjerojatan marketing i u par godina izgradilo se pristanište, uspostavile redovne brodske linije i počeli se graditi resortovi, otvarati restorani, agencije, trgovine i ostalo. Srećom još nema automobilskog prometa, ali je svejedno jako bučno i krcato tinejdžerima iz cijelog svijeta, ponajviše Amerikancima kojima je u Tajlandu jeftino, a smiju i piti alkohol. I onda se zabava svodi na to tko će popiti više.

Ko Phi Phi 1987 i 2012. godine, izvor: http://travelingcanucks.com

Za posjet Maya Bayu krenite ujutro, i pritom ne mislim na ujutro u 9 nakon doručka. Krenete li ujutro u 9 sati, doći ćete na krcatu plažu. Sve one fotografije na kojima vidite tu plažu uz samo jedan „parkirani“ tradicionalni longtail brod postoje eventualno u sami cik zore, ako uspijete tada doći do otoka. Pokušajte nažicati nekog lokalca da krene s vama na plažu u 6 ujutro pa da doživite ljepotu i samoću filmske plaže, koja je zaista predivna baš kao na fotografijama. Samo je od zore do sumraka non-stop krcata i šanse da snimite fotografiju na plaži gdje ste sami je ravna nuli, osim ako niste vješti u Photoshopu, ne odaberete neki čudan kadar ili ne čekate sat vremena kako biste uhvatili malo prazniju plažu u trenutku kad brojni brodovi s turistima odlaze.

U moru se nije preporučljivo kupati zbog meduza pa će tu biti najmanje gužve. Bez brige, ako vas meduza opeče, na plaži postoji aparat s octom da ugasite vatrenu bol kad vas opeče. A možda i neće, baš kao što nije ni nas sat vremena kupanja u plićaku.

Ovo pišem samo zato da ne krenete tamo s očekivanjem raja u kojem ćete vi i još troje zalutalih boraviti na otvorenom i prolaziti scenarij iz filma „Žal“. Tajland je super popularan, možda najviše mainstream azijska zemlja za posjetiti, i sve filmske scene odradilo je na tisuće ljudi prije vas. No to ne znači da svoj mali komad raja ne možete pronaći na nekoj drugoj tajlandskoj lokaciji. Ipak je to velika zemlja.

Provjerite akcijske cijene avio karata za Tajland!

Tajland zbog pretjeranog turizma zatvara još 14 lokacija za ronjenje

Tajland: Što se krije iza turizma sa slonovima

Tajland nije samo za partijanere, tražite li romantiku evo gdje možete pronaći mir

Nema više fotkanja s tigrovima: Zatvoren tajlandski budistički hram blizu Bangkoka!