NajNajNaj

Je li želja za putovanjima zapisana u naše gene?

datum objave | 12. studenoga 2018.
1353

Ako već za vrijeme putovanja planiraš svoje sljedeće putovanje, imaš uvijek pripremljenu prtljagu te putovnicu u džepu i teško izdržiš na jednom mjestu, vjerojatno teško razumiješ one koji s teško mukom otputuju nekamo, a svoj godišnji odmor najradije provedu kod kuće. A ako i dalje moraš objašnjavati zašto ne možeš biti na miru možda imamo rješenje za tebe. Sve ukazuje na to da nam je želja za otkrivanjem svijeta postavljena u kolijevku, odnosno u genetsku osnovu.

Je li želja za putovanjima zapisana u naše gene?

Putni gen – DRD4-7R

Istraživanja su potvrdila da postoji takozvani “putni gen”: DRD4-7R koji je varijacija gena DRD4. To je dopaminski receptor, a dopamin – kao što je poznato – utječe na osjećaj zadovoljstva, odnosno on je tvar zbog koje se osjećamo dobro. Za one koji imaju gen DRD4-7R za dobar osjećaj potrebno je više vanjskog podražaja.

DRD4-7R nije baš uobičajen – možda ga se može pronaći samo kod 20% populacije, a samo kod 10% populacije je aktivan (ostali ga samo prenose). Kriv je za visoku razinu nemira i znatiželje. Ovaj gen češći je u kulturama koje su (bile) sklone većim migracijama – u prošlosti je utjecao na raseljavanje čovječanstva po cijelom svijetu. Češći je u Sjevernoj i Južnoj Americi – kod potomaka europskih imigranata.

Je li želja za putovanjima zapisana u naše gene?

Sklonost rizicima ili upoznavanje novih stvari?

Prema jednoj od studija, gen DRD4-7R uzrokuje sklonost riziku , kao i istraživanje novih mjesta, ideja, hrane i slično. S druge strane, neke teorije smatraju da je rizik samo nusprodukt želje za otkrivanjem novoga.

Je li želja za putovanjima zapisana u naše gene?

Upoznavanje novog kroz putovanja

Jedna stvar je jasna: putovanja sigurno zadovoljavaju želju za upoznavanjem novoga – upravo to nam je kod putovanja najdraže, zar ne? Pružaju nam priliku otkriti nove svjetove, diviti se novim krajolicima, upoznati nove kulture te nas prisiljavaju da otkrijemo svoje granice kad se osjećamo sasvim sami ili moramo komunicirati sa strancima na potpuno stranom jeziku.

U određenoj mjeri na putovanjima i riskiramo, no percepcija rizika može ovisiti o mnogim stvarima – do neke mjere na to utječe genetika, a svoju ulogu imaju i iskustvo, okolina itd.

Je li želja za putovanjima zapisana u naše gene?

Na kraju ćemo dodati još da genetski zapis nije jedino što utječe na naš život te, naravno, treba uzeti u obzir i mnoge vanjske čimbenike. Naš karakter sastoji od mnoštva gena te ne možemo za sve “okriviti” samo jedan gen. Ipak – misliš li da i ti imaš “putni gen”?

Imaš ideje za sljedeće putovanje, no trebaš pomoć oko organizacije putovanja i želiš pronaći najpovoljniju avio kartu te smještaj? Tu smo za tebe. 🙂

Pošalji upit